Гергана, Тодорка, Светла... "рожбички"-те на баба Дора – живи!

Женицата е на успокоителни и нарежда: Да не ни бият с палки...
16 юли 2018 09:30,
192
Гергана, Тодорка, Светла... "рожбички"-те на баба Дора – живи!
Снимка: Facebook

В Шарково и тази сутрин хората от селото пазят стадото на баба Дора, което е единственото оцеляло.

От 4 дни тя не е спала, на успокоителни е, защото се притеснява как ще спасят животните.

"Да не ни бият с палки, не знам...", нарежда възрастната жена.

Дора нарича животните "рожбички". Чуди се дали днес в селото ще отиде жандармерия и се моли козите и овцете й да оцелеят.

Още по темата

От дни селото е пълно с ветеринари, които бяха пратени, за да не плъзне зараза от чума по животните.

Мерките, които са предприети, били стандартни, уверяват от БАБХ. В район около 3 км, където е установен вирусът, животните трябва да се евтаназират.

Прокуратурата пък ще проверява истина ли е, че решението за избиването, е взето на 4 юли, а пробите от животните - на 9 юли.

"Ръководим се по правила, които се спазват в целия свят. Става дума за мерки за спиране на заразата. Нашата лаборатория е акредитирана, правено е изследване на 19 юни", каза по повод евтаназията на животните д-р Дамян Илиев, шеф на БАБХ.

"Избиват се стадата, които са били контактни със стада, в които има болни животни", настоя той пред bTV.

Илиев обаче каза, че стадото на баба Дора няма да оцелее.

А баба Дора не спира да плаче за 30-те си козички и още толкова ярета, всичките си имат имена – Гергана, Тодорка, Светла... това са децата ѝ... не спира да им говори, за тях живее, с тях става и с тях ляга... всичките й 60 нейни здрави деца, с които тя се изхранва.

Принудителната евтаназия на дребни преживни животни в Ямболско продължава. До момента са избити близо 4000 овце и кози.

По този повод у нас идват експерти от Европейската комисия, които ще посетят районите под карантина.

Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

Александра Митева - началник на отдел "Хуманно отношение към животните" в БАБХ заяви пред Bulgaria ON AIR, че всички мерки са били взети своевременно и са съобразени със законодателството у нас и в ЕС.

Тя беше категорична, че трябва животните в село Шарково да бъдат евтаназирани, защото няма друг начин да бъде спряна заразата и да се ограничат щетите.

Бившият директор на БАБХ д-р Йордан Войнов също подкрепи тезата, че при такива ситуации трябва да се действа бързо, защото евентуално разпространение на чума по животните в страната може да доведе до сериозни икономически загуби за страната.

"Този район е много взривоопасен по отношение на заболявания, тъй като граничим с Турция, а там е палитра от заболявания. Тук притеснителното е, че доста време се протака този случай. Първите проби, до колкото аз имам информация, са от 4 юни, сега сме 16 юли, това е месец и половина, което е страшно много. Тези неща се правят бързо и най-важното е хората да бъдат наистина информирани", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
21
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Държавата отдавна се движи на автопилот и не знам какво трябва да се случи, за да се събудят хората и да започнат да изискват по-компетентно и достойно управление. Не знам чалгата ли ви проми мозъжите, фейсбука ли. Обаче културата и възпитанието на българите е под всякаква критика.
50
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Професор ТюхчефКато е неграмотен ще си плаща! Има право да гласува и да ни определя кой да ни управлява, а сам не може да се оправи! Сори! Имам си застраховки от недвижимото имущество, до недай си боже здравни проблеми на мен и на детето ми. Не чакам нито държавна пенсия, нито държ.здравна каса. Вместо пари за по 2 кутии цигари на ден, за застраховки. И нямам оплаквания от застрахователите. Договорите се спазват. А се вбесявам от ежедневните жални репортажи за наглеци по телевизията.
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дамян Илиев БАБХ-ов рече че щом има установено едно болно животно, требе да се евтаназират всички животни в 10 километрова зонаТоА Дамян от километър се вижда и без изледвания че е болен (пъпчасал със синя пъпка по фейса, червенясъл с червен вятър по бузите)Следва ли тогава да евтаназираме Дамян, семейството му, и родата му до десето коляно, а и населението на целия квартал където живее Дамян, за да не пламне държавата?А?
48
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българинми то като въведеш карантина е по-натоварващо за стопаните, защото не могат да търгуват продуктите, нито месо нито мляко, а в същото време трябва да ги храниш тия животни, после винаги ще има хора, които ще се опитат да изнесат и продадът продукти от района, което е предпоставка за разпространение на вируса, помислете по глобално, долу един го е написал, ако се стигне до излизане на заразата, може на цялата страна да се наложи забрана за търгуване, тогава ще имш хиляди ревящи бабичк
47
0
 
9
 
! Отговори
Ач преди 5 години
До Активист на БКПЗа това пак да иземем земята и стадата от хората и да ги пратим в мините и полето да работят за общото благо.....
46
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фашизмът дано да се върне, че през 1939 г. България е била най-добре.Това значи комунистите да ги бесят по дърветата, народа да има пари и собственост, имоти, ***, земя, фабрики, работилници, занаятчийски дюкяни, чифлици, да е богат и доволен. Да няма "Лукойл", БКП, червени милиардери.
45
9
 
10
 
! Отговори
Айде бе, преди 5 години
оставете ги тия простаци да си ядат чумавите кози! да пукнат от простотията си! Кво се опитвате сеир и руска пропаганда сда изкарате и от това?
44
7
 
14
 
! Отговори
ПР акция преди 5 години
Напишете в гугъла "БАБХ болест" и ще видите колко пъти се е налагало да се извършват подобни санитарни процедури до сега. Но чак такива обществени реакции не е имало. Какво е различното сега? -Нищо. Освен, че една медия реши да си направи реклама и постна тая новина със страшната снимка по горе. И народа захапа на голата кука. И всички станаха спецове ветеринари.Още едно доказателство, че тълпата е немислеща и страшна. Само я подбутвай в желаната посока.
43
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
греб убива не само животинкитено и народа
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждам, че сме далече от гражданското общество и това да си избираме политици, които да ходят с градски транспорт или велосипеди по улиците. Има зараза и има мерки!!! За всеки който се разплаче от убиеца, до животновъда трябва да се суспендират нормите?! Така ли? Майка с три деца без мъж до себе си, да й гледаме децата! Наглеци с надстроен незаконно етаж, напукал се при земетресение да им направим нов дом! Напили се и се клали без здравни застраховки, да им платим скъпите мед.процедури! И т.н.
41
7
 
13
 
! Отговори
niki преди 5 години
Оставете ги бе, оставете да плъзне заразата по цяла България и никакви компенсации. То неграмотните хора няма как да им го обясниш!
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пределно ясно е, че трябват крути мерки в дадения случай. Вярно е, че това се използва от определени партии за насажда не на напрежение.Но човешките емоции съществуват и определят живота на един човек. Едни треперят за колите си, други за животинките.
39
4
 
7
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
36 го е написал много правилно! Но никой не мисли рационално, всеки се впечатли от една снимка и едно видео.
38
8
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Споко бе, ще им дадат по 190 лева на глава ***. Ще си купят нови. Така или иначе заразените животни ще умрат от заразата, неизбежно е. Но така като ги избиват поне ограничават района, иначе цяла България ще пламне и всичкия дребен *** ще измре. И тогава друго ще почнете да пеете: "Ама къде беше държавата"
37
9
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Фашизмът се завръща !!! Хора ,бдете !!!
36
2
 
13
 
! Отговори
? с повишена труднос преди 5 години
След като през "яката ограда и пиле не може да прехвръкне" от къде дойде заразата ?
35
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждам че има много противници на евтаназирането на животните в региона, обаче да Ви питм, ако заразата излезе от района и в резултат на това целия износ на месни продукти от страната се забрани как ще реагирате бе отворковци ?
34
2
 
12
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Ще платят/обезщетят по официалните статистики и цифри, тоест само регистрираните животни и тъй като много хора , от про.100.тия или от немотия нямат, ветеринарни документи за домашнште се животни- сега плачат.Комшията като му изгоря апартамента и тръгна да си търси парите- му платиха малко, защото се оказа че е трябвало да извика застрахователите да опишат всички подобрения , та му платиха по цени на старо за 20-годишни дограми и талашитени врати и кухня, нито пералнята за 800 лв , нито ТВ-то
33
3
 
24
 
! Отговори
Бармалей преди 5 години
До АнонименДали козата е по-интелигента от кучето -не знам. Но че е по-умна от 240 телета в парламента, е сигурно.
32
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Овцата Нинова и тя е голяма рожбичка, която трябва да я търпиме, въпреки че е вредна като чума.