Евтаназията заради чумата – законна. Опозицията: Оставка!

Червените оспориха всички взети мерки и ги нарекоха незаконни
Обновена: 17 юли 2018 13:37 | 17 юли 2018 13:37,
112
Евтаназията заради чумата – законна. Опозицията: Оставка!
Снимка: архив, Булфото

Има ли чума по животните и законни ли са действията на правителството по евтаназирането им. По тази тема останаха разделени управляващи и опозиция след извънредното заседание на председателския съвет в парламента, продължило близо два часа.

Още по темата

Според мнозинството има заболяване по животните, което трябва да се спре незабавно, и действията по унищожаването им са напълно законни. Управляващите се ангажираха и че стопаните ще бъдат обезщетени в най-кратки срокове. Червените обаче оспориха всички взети мерки досега и ги нарекоха незаконни, а соцлидерката Корнелия Нинова поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради случая.

"Искаме оставката на министър Порожанов, да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев", настоя Нинова.

Тя допълни, че в момента освен опасност от зараза, има опасност и от ескалиране на напрежението и сблъсъци.

Земеделският министър Румен Порожанов контрира, че няма нищо, което да не е свършено както трябва. Той все пак призна, че най-големият пропуск е бил в комуникацията и информираността.

"Темата с оставката ми не е кой знае каква. В момента, в който премиерът каже, всеки министър може да си тръгне", коментира Порожанов.

Според шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък искането на оставката бил системен ход на опозицията за опит да свали кабинета. Червените не предлагали и алтернативни мерки за справяне с кризата, а само казвали, че досегашните са неправилни.

"Чумата е установена на територията на областите Ямбол и Бургас, като в тези области са локализирани 7 общини", обясни Цветанов.

Той допълни, че в тези райони има общо около 300 000 овце и кози, а във въпросните 7 общини - около 30 000. За момента там са евтаназирани около 4000 животни.

"Действията на БАБХ са навременни и съгласно българското законодателство. Чума в България има", категоричен бе Цветанов и обеща, че обезщетенията ще са в максималните размери и изплатени в най-кратки срокове. Той добави и че ще се работи за по-доброто информиране на хората за случая, като в това ще се включат и кметовете на населените места.

От своя страна земеделският министър Порожанов обяви, че ще бъде наета държавна компания, която да дезинфекцира засегнатите територии, тъй като почистването няма да бъде по силите на малките стопани.

"Съмнения дали има чума или няма, за нас няма. Затова сме взели съответните мерки. Всяка заповед за евтаназия е придружена със съответните протоколи", категоричен бе и шефът на БАБХ Дамян Илиев.

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров пък посъветва да не се спекулира с чумата по животните в Странджа, тъй като е опасно за всички.

"Хора, които тръгват да ловят риба в мътна вода, да извадят въдиците и да приберат такъмите! Не трябва да се внушава, че нещо се върши незаконно. Всичко като мерки е точно", отсече Сидеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е да се унищожи всичко българско, цялата България,е който се е насочил натам ще успее,то и името България ще изчезне,но и вас да ви няма,алчни корумпирани б.клуци.
45
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези кретенизми за мигранти и ЕС се уляхте. Нито кацат хеликоптери, нито ома мигранти. Има *** вярващи на гладни ***
44
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, няма никаква чумa по животните, това е да се избие всичко родно, всяко българско производство на наши истински храни,и да ядем само *** внесени незнайно откъде, целта е само да има внос,а всичко наше предавано от поколение на поколение да изчезне, това са нашите управници,както с птиците, зеленчуците,е сега явно е ред на прасетата,жалки безчувствени г.овна.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички в така наречения парламент са истинската чума за България !!!!!!!!
42
4
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Vaprosat e koi naredi da batat izbiti tolkova jivotni bez da ima eventoalna zapoved i proba dokazva6ta 4e stadoto ima 60%70% za umartvqvane na vsi4ki jivotni. S nali4ieto na 1/2/3 jivotni se umartvqvat samo te i stadoto se slaga pot karantina inabliodenie kogato stadoto ima otricatelna proba. Ne se li pravi vtora proba v koqto da se dokaje satvetno stadoto dali ima zaraza ili ne .I koi naredi na policiqta bez saotvetnata pismena zapovet na glavniq prokoror policiqta da otcepva raqona .
41
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заразата в централата на ГЕРБ трябва да се локализира, карантинира и да се проведат строги санитарни мерки! Не се дишате бе!!!! Отровни сте!
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
винаги съм смятал че комунистическата партия разполага с някакви експерти. Но нещо напоследък все по често се чува от тях това сигурно има по добър начин да се направи,Ние нямаме идея как е този начин, другите имат експерти ние не ,този по добър начин ще трябва да се сетят техните експерти.Какво е станало с експертите на бсп? По чужбина ли заминаха, пенсионираха ли се?Но не предлагат алтернативи.И аз съм сигурен че има по добър начин,но няма да ви го казвам защото не знам какъв е.
39
6
 
11
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
Не политизирайте сериозни болести, освен ако не сте платени *** или сте много, много невежи!
38
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакайте малко сега ще дойде луда крава и птичи грип и тая уж чумa по кози и овце и се говори за такава и по прасетата. Хора които не са виждали на живо коза решават да се избият хиляди животни а някои пък ги защитават.Ще ядем 20 годишни резерви а домашните животинки ще *** до крак - нали някои трябва да лапат яко кинти !
37
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-жа Нинова побеснява и губи разсъдъка си от мерак за власт! Това е безумие - журналисти и политици се разхождат в обори, които са под карантина и тече акция по обеззаразяване! В САЩ зоополицията щеше да ги арестува и да бъдат съдени, но...тук е България!
36
6
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
От тази чумa няма оттърване.
35
8
 
13
 
! Отговори
Лелка Зелка преди 5 години
Курнелка на тръгване от Странджа са и метнали някое шиле в багажника
34
7
 
9
 
! Отговори
Охххх преди 5 години
Господин Нинов, не оставяйте "чумата" незадоволена, защото все се нахвърля на ББ и иска да се "оправят" като мъже!Молим Ви.
33
7
 
17
 
! Отговори
Свободен българин преди 5 години
Нинова използва ситуацията за пропаганда. Защо се прави на ветеринар?
32
11
 
14
 
! Отговори
VIDA преди 5 години
След всяко искане на оставка, рейтинга на ББ и ГЕРБ расте с 2-3%, а на БСП спада!
31
11
 
12
 
! Отговори
3-то качество народ преди 5 години
преди 1 часСтранджа трябва да се прочисти за да могат да се настанят там мигрантите.Това са договорили Борисов и господарите му Меркел и Юнкер.Самолетите в Безмер кацат през 2 часа. Всеки от тях вози по 140 мигранти, върнати от Германия.България ще се превърне в буферна зона, санитарна за Европа.И то не само за овцете и козите.
30
8
 
11
 
! Отговори
Евтаназия преди 5 години
за чумата от Крушовица!
29
8
 
12
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
БСП наистина са в ЕПИДЕМИЯ от ЧУМА! Оставка, та оставка! И какво ще я правят тази "оставка? Миналия път ББ им каза: На Ви ОСТАВКА - оправяйте се! Те не я взеха и да направят правителство, а пожелаха избори. ИЗГУБИХА ГИ и сега какво иска откачената г-жа Лъжа????
28
6
 
12
 
! Отговори
Нека бесипету преди 5 години
Даде пример и изядат публично по едно вретено от месо на заразени животни!Нали няма чумa според тях?Хайде да ги видим...19
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
!!!?

Спонсорирани публикации