Германски пенсионери: В България си живеем добре!

"Едно хубаво, достойно погребение струва тук само 500 евро"
Обновена: 21 юли 2018 16:34 | 21 юли 2018 13:30, Анисия Иванова
269
Германски пенсионери: В България си живеем добре!
Архив: Булфото

"В Германия бяхме бедни, а тук сме едни от най-заможните хора", разказват двама германски пенсионери, заселили се на старини в българското село Сираково. Пред вестник "Билд" те споделят, че искат да останат тук завинаги, пише Дойче веле.

Двамата разказват пред "Билд", че вложили всичките си спестявания в покупката на къща в България. Направили основен ремонт, построили си зимна градина, тераса, площадка за барбекю, гараж и дори фонтанче, което да краси големия им двор. В Германия със същите пари можели да си позволят само двустайно жилище под наем.

В сравнение с делника им в Германия, тук двамата пенсионери живеят направо луксозно, пише изданието. Защото в България повечето неща са по-евтини, отколкото в Германия - от фризьорските услуги до цените в ресторанта.

"Само за 15 евро тук можеш да си хапнеш и пийнеш много добре: салата, пържола, картофки, бира или вино плюс една малка ракия", разказва Валдемар пред репортерите на "Билд".

За възрастни хора, решили да прекарат старините си в чужда страна, е особено важно да знаят на какви медицински услуги могат да разчитат. 70-годишната Хилдегард разказва, че преди няколко месеца си счупила крака. Болницата, в която я настанили, не била добре уредена. Никак не ѝ харесала и храната. Но за сметка на това лекарите и медицинските сестри били много мили.

Германската здравна каса покрила разноските по операцията, но поела само 70 на сто от допълнителните разходи. Хилдегард и Валдемар трябвало да платят близо 200 евро от собствения си джоб.

Завинаги

Независимо какво ги очаква занапред, двамата германци са решили да останат завинаги на Изток. Ако един ден им се наложи, ще си наемат болногледачка, която да се грижи за тях вкъщи.

Имат и план Б: ако не успеят да намерят жена, която да е готова да ги гледа, ще отидат в някой хубав старчески дом, споделят двамата пред "Билд" и обясняват, че вече са намерили такъв в съседна Румъния.

А когато един си отидат от този свят, искат да бъдат погребани в България. "Едно хубаво, достойно погребение струва тук само 500 евро", обяснява 75-годишният Валдемар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Германия с тези пенсии трябва да събират пластмасовите бутилки от кошчетата а тук са като царе.все едно с пенсия 250 лв да отида в Африка -Намибия същото ще е както с германците
207
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самотни възрастни хора ги откриват в Германия починали след месеци щото не са си платили тока или водата... никакви контакти и изолация.
206
10
 
14
 
! Отговори
до 212 преди 5 години
Че защо да ходят в Русия, тя отдавна не е червена, Ти май си проспал последните 25 години.
205
11
 
45
 
! Отговори
Не забравяйте! преди 5 години
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че пенсиите са такива, защото БКП/БСП беше ограбилаПенсионния фонд, парите бяха изнесени в чужбина и по време на преврата1989 година в него нямаше нищо. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че после същите тези хораразграбиха фабрики, заводи, приватизираха, фалираха банки...с еднадума ограбиха всичко, което може да се ограби...Синчето на другарката Нинова завърши супер скъпо образование в Америка и работи в Ротшилдовата банка Голдмън Сакс. Всички червени са уредени. Питам, защо не ходят в Русия?
204
11
 
40
 
! Отговори
До 185 преди 5 години
"То в БГ-тото има и български пенсионери дето си живеят добре за сметка на тези дето са много, много зле.Тия с по 900 лева пенсии да не са зле?" Ами да, това са отново комунистите!!! Те имат мнооооооооооооого заслуги. Не знаехте ли? Активни борци срещу вятъра, защото не са се борили срещу нищо. Изпълзяха от землянките, продадоха България на Русия, развяха червените знамена, запяха руски революционни песни и хоп - готово! С най-високи пенсии. Те зависят от това колко си бил верен на Партията
203
7
 
31
 
! Отговори
До 204 преди 5 години
"Кога съдебната система ще разнищи колосалната кражба на века наречена "раздържавяване чрез спекула и натрупване на първоначален капитал с престъпления?" Ама тя, съдебната система си е същата от комунистическо време. Нали те са част от разграбилите България. Там са си все същите хора, с комунистическото си мислене - само за облаги и надцакване. Направиха се някакви дребни рокади, които не променят нищо. Не се направи сериозна лустрация и не се премахна цялата комунистическа ***. Жалкоооо!
202
2
 
19
 
! Отговори
Пет преди 5 години
До пенсионера в Австрия!Ами ти като се пенсионира в Австрия може да си живееш и в Бг...ако имаш собствен дом...ама да плащаш голям наем в Австрия и да пишеш че с 1000 евро добре се живее....а собствен дом не се купува и изплаща толкова лесно в Австрия...ако не е в някое смотано село или махаличка в алпите..от където и местните бягат..че няма работа.магазини и доктори..знам за Какво пиша това!
201
5
 
11
 
! Отговори
Ай стига бе! преди 5 години
Предпочитам да съм пенсионер в Австрия! 14 пъти пенсия през годината. Двойна - за Великден и двойна за Коледа!С минималната пенсия от 1000 евро четиричленно семейство, котка и куче живеят прекрасно, НО в собствено жилище - наемите наистина са високи.
200
4
 
24
 
! Отговори
До 203 преди 5 години
Спестяванията на хората хиперинфлацията ги унищожи по Луканово и Жан Виденово време,когато 3000 лева се разменяха за 1щатски долар! Аз вложих пари за образование на децата,лишавайки се от всичко необходимо за нормален живот,без почивен ден.От години нямам спестявания,защото парите не достигат за данъци и битови потребности.
199
4
 
17
 
! Отговори
до 202 преди 5 години
Вероятно само в Африка, но и там не е много сигурно, дали ще успееш да докараш подобен стандарт, като на Германските песионери в България.
198
6
 
21
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Кога ще спрат да крадат политици,комунисти,олигарси,Домусчийци,агенти на бившото ДС,приватизатори,банкери,заменкаджиии обикновени бандити,та пенсионерите да си получат внесените пари за старини с по 40 -45 години трудов стаж?Кога съдебната система ще разнищи колосалната кражба на века наречена "раздържавяване чрез спекула и натрупване на първоначален капитал с престъпления?" Къде е контрола на ЕС,или всичко е поредната измама като социализЪма...?
197
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 202А, къде са ти спестяванията...!?
196
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, щом и 400 хиляди руски бежанци са се заселили в България, значи добре се живее, който разбира се е заковал поне един пирон в живота си, а не като русофилите, които нон стоп са в нета и се вричат във вечна любов на кремълското им Гуру !
195
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С моята пенсия от 271 лева при 42 години трудов стаж ,със средно техническо образование ,къде да отида да живея,за да съм доволен като германците?
194
3
 
4
 
! Отговори
1 ,2 и дрън преди 5 години
Африкански инженер в Берлин се живее добре на цоциял alles güt
193
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие нещо се шегувате. Сигурно това са последните германци останали в България "най-добрата страна за живеене в ЕВРОПА.
192
12
 
25
 
! Отговори
До 193 преди 5 години
"Българите са мързелували и сега ще мизерстват със 160 лева." Минималната пенсия е 207 лв., въпреки, че комунистите я бяха направили 1000 лв. Спомняте ли си девиза, който се повтаряше между хората по времето на соца и си беше самата истина: "Ние ги лъжем, че работим, а те ни лъжат, че ни плащат." Ха-ха-ха. Сега се берат плодовете от високите социални соци.алистически заплати. Където е минал такъв тежък социализъм като нашия, навсякъде е беднотия и разруха, въпреки оптимистичните маршове
191
10
 
26
 
! Отговори
Прокопий преди 5 години
5 хиляди лева за къща в Сираково Врачанско? Па много са спестили в Германия? И ако се откажат от немската пенсия са загубени. Пък още не са ги надушили крадците дето го обикалят този район. После ще бягат с 300 за Германия.
190
2
 
30
 
! Отговори
Е преди 5 години
Разбира се,че в България ще купуват къщи...няма да ходят при онзи психопат в турско или ба огромните такси в гръцко...Те хората са си направили сметката,не ги мислете!
189
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше истина всичко което русофилите ни се опитват да ни убедят, то би трябвало както немските пенсионери идват у нас, нашите масово да се преселват в Русия. Ама не е така...

Спонсорирани публикации