Германски пенсионери: В България си живеем добре!

"Едно хубаво, достойно погребение струва тук само 500 евро"
Обновена: 21 юли 2018 16:34 | 21 юли 2018 13:30, Анисия Иванова
269
Германски пенсионери: В България си живеем добре!
Архив: Булфото

"В Германия бяхме бедни, а тук сме едни от най-заможните хора", разказват двама германски пенсионери, заселили се на старини в българското село Сираково. Пред вестник "Билд" те споделят, че искат да останат тук завинаги, пише Дойче веле.

Двамата разказват пред "Билд", че вложили всичките си спестявания в покупката на къща в България. Направили основен ремонт, построили си зимна градина, тераса, площадка за барбекю, гараж и дори фонтанче, което да краси големия им двор. В Германия със същите пари можели да си позволят само двустайно жилище под наем.

В сравнение с делника им в Германия, тук двамата пенсионери живеят направо луксозно, пише изданието. Защото в България повечето неща са по-евтини, отколкото в Германия - от фризьорските услуги до цените в ресторанта.

"Само за 15 евро тук можеш да си хапнеш и пийнеш много добре: салата, пържола, картофки, бира или вино плюс една малка ракия", разказва Валдемар пред репортерите на "Билд".

За възрастни хора, решили да прекарат старините си в чужда страна, е особено важно да знаят на какви медицински услуги могат да разчитат. 70-годишната Хилдегард разказва, че преди няколко месеца си счупила крака. Болницата, в която я настанили, не била добре уредена. Никак не ѝ харесала и храната. Но за сметка на това лекарите и медицинските сестри били много мили.

Германската здравна каса покрила разноските по операцията, но поела само 70 на сто от допълнителните разходи. Хилдегард и Валдемар трябвало да платят близо 200 евро от собствения си джоб.

Завинаги

Независимо какво ги очаква занапред, двамата германци са решили да останат завинаги на Изток. Ако един ден им се наложи, ще си наемат болногледачка, която да се грижи за тях вкъщи.

Имат и план Б: ако не успеят да намерят жена, която да е готова да ги гледа, ще отидат в някой хубав старчески дом, споделят двамата пред "Билд" и обясняват, че вече са намерили такъв в съседна Румъния.

А когато един си отидат от този свят, искат да бъдат погребани в България. "Едно хубаво, достойно погребение струва тук само 500 евро", обяснява 75-годишният Валдемар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
3
 
21
 
! Отговори
65 преди 5 години
Ами вие си живеете добре,ама нашите пенсионери от борба за по евтин живот,нямат време да мислят дали живеят
167
26
 
15
 
! Отговори
До 168 преди 5 години
Въпреки апокалипсиса, за който пишат *** (той беше по тяхно време), казвам: Факт е, че в България се живее много добре! Огледайте се и вижте с очите си - пълни с коли пътища и магистрали, пълни с хора магазини и молове, пълни колички с покупки, всички хукват по курорти в България и чужбина, пълни ресторанти и кафенета, хората живеят добре и се забавляват. Увеличават се влоговете в банките. Хората си купуват нови и модерни жилища. При соца - скапани панелки, които вече се разпадат...
166
4
 
23
 
! Отговори
Име преди 5 години
аз не бих спорил по никакъв начин с германските пенсионери, че в българия се живее добре, но ми се щеше да чуя и българските пенсионери какво мислят по повода. инак германия прави "аутсорсинг" на пенсионери към източна европа, а се запасява с млада и свежа "бежанска" плът от африка, бл.изток и афганистан. хитро! :-)))
165
7
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Германски пенсионери: в Намибия се живее по-добре от България!
164
11
 
11
 
! Отговори
имаме новиня преди 5 години
Швейцарски пенсионер заселил се в България тук се живее много добре и е евтино с тези бели аборигени или както се казва с много пари и баба знае да живее добре на село .... чумата да ви тръшне всинце ....
163
5
 
23
 
! Отговори
Е преди 5 години
АКО НЯКОЙ МИ ПОКАЖЕ РЕСТОРАНТ В ГЕРМАНИЯ,КЪДЕТО МОГА ДА ВЕЧЕРЯМ ЗА 8- 10 ЕВРО С ПЪРВО,ВТОРО,ТРЕТО И ДВЕ БИРИ...ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯ,ЧЕ Е ПО-ЕВТИНО И ТЕЗИ ГЕМАНЦИ СА СЕ ОБЪРКАЛИ.ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ИМА ХИЛЯДИ РЕСТОРАНТЧЕТА ЗА ПО 10 ЕВРА.ЧАКАМ ПРИМЕРИ-ИМЕ НА НЕМСКИЯ РЕСТОРАНТ И АДРЕС.
162
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 162Освен "еФтинкУтУ" друго предимство в Бг НЯМА.Гнусна храна тъпкана с химикали.Улици и море потънали във ФЕКАЛИИ.Улиците пълни с луди и престъпници.Кражбите и грабежите са толкова естествени колкото и изгрева на слънцето.Вандализъм и насилие навсякъде.Изнервени, бедни и прости хора навсякъде около теб.Да продължавам ли?????????
161
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До работил в Германия 163Всеки информиран и разумен човек би се съгласил с казаното от вас.Само че ПРОПАГАНДАТА и ПОРЪЧКОВАТА ДжУРНАЛИСТИКА мислят друго
160
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
163, за 1000е там ще купиш 0.2 (нула цяло и два) кв.м, че даже няма и толкова.
159
2
 
14
 
! Отговори
Име преди 5 години
колко добре щеше да е това да бъде прочетено от меркел и либерал-болшевишките им медии, които канят всякакви да влизат незаконно в ес. и положението все още не е така катастрофално. когато пенсионери станат днешните хора с малките заплати и всички останали, които са жертва на меркелското и управлението на шриодер, тогава и българя няма да може да спаси пенсионерите изхвърлени от "локомотива" на европа.
158
1
 
16
 
! Отговори
Хахаах преди 5 години
Сега ще обвиняваме немците,че лъжат за цените в Германия.Намери ги и обясни как са се объркали.
157
9
 
39
 
! Отговори
работил в Германия преди 5 години
Абсолютна лъжа за цените. Храната, дрехите, посудата, мебелите и милиони още неща са доста по - евтини в Германия. Качеството несравнимо с *** у нас, а услугите са в много пъти по-добри на наши цени. За къщите съм съгласен. Тук може за 1000 евро да купиш къща в родопско село и прегодиш за живеене, но недай си боже да се случи нещо със здравето ти. А И В ГОДИНАТА ПОНЕ ДВА ПЪТИ ЩЕ ТЕ БИЯТ И ОБИРАТ.
156
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е зле. Кофти времв , само бачкане , хората са роботи.България е райска работа слънчево и топло , има зимни курорти, още е сравнително евтино за тях , чист въздух, море , барове , ресторанти и куп неща. И аз да съм пенсионер от Германия е кеф бил живял тук с едни 2000лв на месец.
155
1
 
23
 
! Отговори
True преди 5 години
Много си прав в сравнението на цените.Но има нещо много важно,което хората изпускат.Правото на избор.Сега може да избираш огромен спектър от неща,за които ти се струва да работиш.Хоби,интереси,обучение,работа.20 евро и два часа си където пожелаеш в Европа.За работа, за риба,футбол,катерене,туризъм,коли...каквото се сетиш.Кеф ти Гърция,кеф ти Балкана,Хърватска или Италия...Сега всеки МОЖЕ ДА ИЗБИРА,проблема е само колко има в кесията.Свободата е безценна!
154
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 150Ало, лудия, на Цецо-апартамента кюфт'ата вкусни ли са?!На такива като теб не ръцете ами главите трябва да ви ***!!!Тиквата бил на власт 6.5 години??!!Амфетите на Боко са ти изпекли мозъка бе бунак!!
153
4
 
21
 
! Отговори
Край преди 5 години
Тия сега да го не ударят на погребален туризъм. България им се види идеална за гробища.
152
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е пропуснала няколко МНОГО значими ФАКТА!!!Първо тези са от Берлин!!!!Това значи "Дедерони" или "Сандалетен туристен" както ги наричахме през соца.Тези са толкова германци колкото и все средностатистически ***.Второ, тази къща ми е много съмнителна.По селата както и в крайните квартали на София няма необрана къща!!Как пък тези са ги пропуснали??????Нещо много жмел ми се струва тази нУвинЪ!!!П.П. А иначе е факт че самолетите всеки ден изсипват в София мизерници от "запада".
151
12
 
18
 
! Отговори
Иванова преди 5 години
Защо лъжете хората бе ? Тези на снимката не са германци , а са българи ! Вижте ги как са седнали на пейката , взели са централно място и не допускат никой друг да седне , сякаш пейката е тяхна собственост ! Ако бяха германци щяха да седнат в единия край на пейката ,а другия край да го оставят свободен за други хора ! Живяла съм 8 г. в Германия и знам манталитета на германците !
150
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А 43% данък в Германия как ви се вижда?
149
4
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Пенсионерска работа ! Свободни хора са където искат там могат да отидат , днес в България , утре в Румъния и т.н. ! Но не е трябвало да си обвързват парите в покупка на къща ,а е трябвало да живеят под наем ,та когато искат да могат да се местят от град в град ,от село в село , от държава в държава ! Никога не се знае кога ще им омръзне в България , щом дори в родината им е омръзнало ! Затова предпочитам под наем отколкото да купя имот !

Спонсорирани публикации