Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?

Около 6 млрд. лева губи държавната хазна на година от недекларирани възнаграждения
Обновена: 2 авг 2018 09:05 | 2 авг 2018 07:00,
286
Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?
Снимка: Dnes.bg

Около 6 млрд. лева годишно губи държавната хазна от недекларирани възнаграждения. При средна работна заплата за страната от 1060 лв. по данни на националната статистика средната декларирана в Националния осигурителен институт е 821 лв.

Сметките показват, че при тази разлика месечно хазната губи по 53 млн. лв. от невнесени осигуровки за всички работещи над 2,2 млн. души, а годишно цифрата набъбва до малко над 6 млрд. лв., пише "Монитор".

"Липсата на пари в осигурителните фондове означава невъзможност държавата да изпълнява основните си функции. Тези вноски днес са необходими на правителството, за да изплащат пенсиите на родителите ни утре. Освен това бюджетът е източник и на ред други блага като здравеопазване и инфраструктура", коментира пред изданието говорителят на НАП Росен Бъчваров. Щетите за родните служители също не са малко, годишно те губят над 2 млрд. лева.

Усреднените загуби на човек пък възлизат на малко над 1000 лева за година, а за период от 30 години набъбват до 32 хил. лв., показват изчисленията на новия софтуер на Националната агенция по приходите на сайта zaplatavplik.bg. За същия период пък всички работещи ще бъдат oщетени с почти 73,5 млрд. лв. от болничните, ползването на обезщетение за безработица или при майчинство, както и при пенсиите, където е най-голямата загуба. Дори и да се осигуряваме на реалната си заплата пак има риск да имаме проблем при достигане на пределна възраст.

"Честа практика е работодателите да осигуряват служителите си на 4-часов работен ден, а действително те да прекарват над 8 или 12 часа в службата. Ако този феномен продължава през целия трудов път на човека, той никога няма да може да се пенсионира", обяснява Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
22
 
! Отговори
ЕДНА преди 5 години
Що за израз "трудов феномен" и други глупости !? Къде е държавата да защити работещите, а не олигархията ? Да се криминализира даване пари в плик от работодателя за да осигурява работника на малка сума !!! Така се оформят милионите бедни бъдещи пенсионери , а олигархията ограбва хората си !! Кой ако не държавата , може да се справи с този отвратителен "феномен" български ????? Но и самата държава граби пенсионерите слагайки таван на пенсията....внасяш големи осигуровки , а после таван ?????
34
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите в КТБ бяха откраднати от Борисов и бизнес-ортака му Пеевски, след което беше обвинен Цветан Василев.Ако му позволят да се върне в БГ би разказал доста интересни неща в Съда.Но естествено, че докато са ГЕРБ на власт, това няма да бъде допуснато.
33
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я, пак да чуем оплакванията на БГ бизнеса. Тука работника е непричом, тази стройна организация се създава от бизнеса с идеята да си спести данъци. А когато се на наложи (което неминуемо става) забравя да ти даде плика с допълнението и ти ходи се оплаквай на майна си райна. В БГ няма бизнесмени и предприемачи има чорбаджии в най грозна форма. Много от по крупните гарат коли за по 5-6стотин хиляди евраци а работниците им мизерстват на 12 часа с минималка. Но постоянно ревът, че няма работна рака.
32
4
 
17
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
Каква е тая заплата 1080лв,я бачкайте за минимална 510лв-400чисто
31
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орешарски се опита да изтегли 0.9 миларда заем (900 млн) за да закърпи бюджета на Здравната каса, открадната от Борисов и министърчето му Дянков и ГЕРБ веднага изкараха 20-ината си платени протестъра на жълтите павета.Изкараха обаче и още толкова платени телевизии, които да отразяват "националния" протест.След това същите тези ГЕРБ за два мандата изтгелиха общо 64 милиарда заем, които ще връщат и внуците ни, нашите а не Бочковите.Но от срана на медиите - тишина и мълчина.
30
4
 
33
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
Парите в КТБ бяха събирани грижливо още от 2009 от Бойко Борисов.Дори ГЕРБ приеха закон за това. Това не беше банка, а обикновена пирамида.Създадена, за да бъде напленена и парите откраднати и разделени.Всеки нормален българин знае от кого.От един дето все някой друг му е с...л в гащите.
29
5
 
30
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
КТБ го фалира кумирът ти Бойко, заедно с приятелчетата си Доган и Прасилян.Е и Цветелинка удари едно рамо, нали е от родата, макар и бивша.
28
5
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Аре у лево Зулусите какви са а ? Белите са колонизатори в ЮА и са унищожавали местните стотици години...... Аман от лъжци.
27
4
 
20
 
! Отговори
фрунзе преди 5 години
Ако има виновен и несвършил работата си, то това е държавата!!! Колко разкрити и осъдени работодатели, плащащи в плик, има???
26
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Не е враг държавата просто ми краде парите;)Какви са тия инфраструктурни проекти за 30 милиарда годишно?Турските магистрали?Ми тол таксите и винетките?Ми билетчето в градският транспорт?Акцизите от горива цигари и алкохол които са 50-60% от общата стойност на цената.И всяка години-'няма пари'.Следи сега тоя излишък от 2-3 милиарда след колко дни ще изчезне.Аз му давам до краят на сезонът.
25
1
 
51
 
! Отговори
'Се 1 ме нема преди 5 години
Колкото повече пари се внасят в хазната, толкова повече крадливи ръчички се протягат към тях! Всички еврофондове, които бяха за подобряване на икономиката ни и да направят животът ни по-добър са в частни сметки. Не ни вменявайте вина, че се ощетявала държавата с някой лев в плик в сравнение с кражбите в куфари и закони от типа " Домусчиев"
24
2
 
44
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Аз пък работя на 3 (три) трудови договора. И се осигурявам тройно. Пък като ида на лекар плащам.....Ми не е ок !
23
1
 
26
 
! Отговори
Да бе преди 5 години
В капиталистическата държава законите се гласуват от лобисти и единствената им цел е да богатеят все повече за сметка на хората..... За голямо съжаление може да се каже че парите в плик са спестени пари за хората. Ако човек има култура той може спокойно да отделя от тях и да има за пенсия.Някой може ли да ми обясни след като има таван на пенсията защо човек трябва да ги дава тези пари ? Независимо на колко се осигуряваш имаш таван.
22
30
 
9
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Аз много добре си спомням как приключи кабинета Орешарски ,не беше толкова одавна Оставиха държавата с 3.7 млрд под водата щото ходиха като мишки в парламента и ги беше страх от народната любов и уж да останат на власт почнаха да харчат като ненормални От КТБ изчезнаха 4 млрд ,едвам не им спряха евро-фондовете пак И да предпочитам ГЕРБ ...
21
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От парите в плик има по-голяма полза за икономиката, тия пари се харчат веднага за храна, дрехи, почивки... Иначе държавата ти ги взима и потъват незнайно къде, най-вече за развъждане на социално слаби.
20
1
 
42
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 5 години
Губят единствено партийни сектанти, потомствените рушветчии и всички на хранилка свързани с политиката! Колко губим ние от унищожените заводи, които бяха построени с парите на хората, от врътките с приватизирани възлови отрасли, от закони легализиращи кражбите вече 30 години, от субсидиите, от скъпите коли, круизи, командировки, от некъдърността, от източванито на фондовете... все наши пари!?
19
6
 
26
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
Държавата - това е шайката на ГЕРБ.Следователно, напълно нормално е бъгарите да я асоцират като враг.При това Враг 1.
18
18
 
18
 
! Отговори
Алеко преди 5 години
На референдум в Швейцария за намаляване на данъците са гласували "против". *** само по форумите философства врели некипели, а когато пренасочиха парите от здравните осигуровки, един човек намаше на граждански протест. Неможе с ниски данъци да се създават обществени блага, елементарно е, въпрос на аритметика.
17
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали вчера Баце разправяше, как всичко е наред с парите и в хазната има излишък от 2 милиарда?! Колко искате да стане излишъка и къде ще отиде? Защото обратно към хората нищо не се връща, все в същата *** сме си.
16
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто чета коментара ти ..асоциарираш държавата като враг ,като с някой с който трябва да се биеш постоянно и да не изпълняваш ...защото все си прецаканИ ако може нищо да не дадеш но в замяна очакваш добра инфраструктура ,пенсия ,здравеопазване ,да има някаква сила която да подържа ред -(полиция ) Но няма как да даваш нищо ,и накрая да очакваш само да вземаш и да казваш скапана държава ...

Спонсорирани публикации