Как възпитава "шамареното право" и колко опасно е това?

Специалистите съветват да се изгради отношение родител - дете
13 авг 2018 21:25, Екип на Bulgaria On Air
86

Тъжна статистика разтревожи преди няколко дни. Стана ясно, че 7 от 10 деца са жертва на тормоз, независимо дали той се случва вкъщи или в училище.

Някои психолози казват, че е хубаво децата да се потупват, но никога по главата. Въпреки това отдавна е ясно, че боят не е решение за възпитанието на децата и формирането на ценности не минава през насилието.

За съжаление обаче не за всеки е ясно, че това е проблем. Доколко "шамареното право" е ефективен начин за възпитанието на децата - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират Дани Колева от Националната мрежа за деца и психологът Младен Владимиров.

"Трябва да отричаме всякакъв тип насилие, дори вербалното. Използваме превантивното биене като опит да се вземе страха, което може да е много опасно", заяви психологът Младен Владимиров.

Ако се прилага силовият метод като начин на възпитание обаче, това може да доведе до сериозни здравословни и психически проблеми. Изследвания показват, че хора, жертви на насилие, изпитват трудности при учене, намиране на работа и дори са склонни към самоубийства.

Освен това възпитанието с бой от страна на родителите разкъсва връзката между тях и децата и руши доверието.

"Много родители не познават други алтернативи. Не си дават сметка, че това е унизително за детето, не го учи как да промени поведението си, а напротив - как да го прикрива", каза Дани Колева от Националната мрежа за децата.

Според събеседниците в студиото един шамар показва по-скоро слабост, отколкото сила от страна на родителите и освен това боят води до натрупване на обида и загуба на доверието и връзката родител-дете.

Кой е правилният начин да възпитаваме децата си?

"Първо трябва да познаваме детето си - да се изгради отношение. Нищо не може да стане, ако родителят е дистанциран, отчужден и вечер, когато се прибере от работа, решава да проконтролира детето си. Родителстването е процес, изграждането на положително отношение е процес. Шамарът е дресировка, не е възпитание", заяви в предаването Младен Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Феминистките са най - големите противници на шамареното право, а точно те са тези, които създадоха *** теорията и започнаха да я разпространяват в училищата и унбиверситетите тихомълком. Трябва със всички сили да се противопоставяме на феминистките и разпространението на техните идеи, иначе губим децата си. Това вече е факт в някои държави и сега си блъскат главите как да се справят с проблема.
34
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и в Канада вече твърдят, че шамареното възпитание има своето място в обучението на почти всяко дете. Иначе получаваш социопат, със супер его и несклонен да се съобразява с родителите си и с хората на тяхната възраст. Пропагандирането на неупотреба на физически наказания има за цел да направи децата по - чувствителни на манипулациите от страна на медии и личности, целящи персонално личностно изкривяване на децата(*** и гейове). Феминистките са най - големите противници.
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За психолозите всичко е насилие, дори докосването с ръка или повишения тон.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28 от 23Освен че имам акъл и въображение, изследвам емпирично и теоретично проблема с възпитанието повече от 20 години. Изложих кратко мнението си защото администратора на сайта не разрешава дълго да се пише. Оттам идва усещането за дефицит.
31
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинските мъже се прекланят пред силния, защото така са научени и тъпчат слабия, защото така са научени
30
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина не знае да си възпитава децата. Бие ги, те се научават да се подмазват и той е доволен. Боже, прости им , те не разбират това, което правят.
29
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домашното насилие трябва да се приравни на криминално престъпление. Макар че простотията е нелечима, но поне това.
28
3
 
21
 
! Отговори
de bre преди 5 години
Айде be,"7 от 10 деца са жертва на тормоз, независимо дали той се случва вкъщи или в училище." Вие добре ли сте, 7/10 шамаросвани, значи българина какво ражда деца да ги пребива и възпитава само с бой, че то при баба и дядо не е било така, вие какво се опитвате да внушите че българина не знае да си възпитава децата, че само шамари раздава за щяло и нещяло ей така за кеф, кой ги внушава тия неща бе, И как няма значение къде е тормоза - в къщи или училище.И да, фокуса ви е във вербалното насилие, да го наложите като домашно насилие и да отнемате така лесно децата на всеки, и да, не е нормално да
27
6
 
2
 
! Отговори
До Иванов преди 5 години
Не можеш да задължаваше децата, трябва да ги увлече, но затова се иска повече акъл отколкото имаш
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не става с бой, значи не удряш достатъчно силно!
25
1
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Говориш без емоции, абсолютен сухар. Едва ли децата ти те обичат наистина, ако имаш такива. Макар , че самата мисъл, която изразяваш я приемам.
24
5
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Шамара е някаква крайна и донякъде бутафорна мярка. Изключвам случаите когато родители пребиват децата си и им крещят по унизителен начин. Но ако успееш да обясниш с поведението си на детето защо си го плеснал, то едва ли ще те предизвика пак за същия проблем. И в него остава спомена не за страха и боя, а за причините довели до него
23
0
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Според мен и с нея , навремето, са се отнасяли по такъв начин. Всичко се повтаря, всеки си връща.
22
1
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
На психолозите учили-недоучили ще им кажа че възпитанието е много трудоемко нещо. Не се възпитава нито с приказки , нито с бой! Възпитава се с устойчиво прилагане на поведенчески модели и задължаването на подрастващите да следват тези модели. Боя е крайна и премерена мярка да се следват тези модели. Словото е инструмент за обучение. Във възпитанието словото има подпомагаща роля, да разясни някои моменти в поведението на възпитаващия.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Което ми напомня за една майка, която почти всеки ден чувам как крещи на детето си, когато излизат. То не са крясъци "ще ме уважаваш,бе!", не са обиди като "л**но!", не е дърпане, не са шамари... Тотално интелектуално и еволюционно падение... И не е от някой етнос, просто решава да си излива цялата негативна енергия върху детето... Сбъркана работа...
20
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шамари раздават родители, които глезят децата си и после се чудят какво да правят.
19
2
 
29
 
! Отговори
Нов преди 5 години
За шамарите е относително. Възпитах и отгледах дъщерята без каквито и да е шамари. Завърши психология в Германия, откри си кабинет и си хвана хляба. Ама сега като си дойде ме анализира и ми се кара, че пия ракия. Май е трябвало и някой шамар да включа във възпитанието :)
18
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шамара е обида и унижение. Ако не си способен по-друг начин да събудиш интереса и уважението на детето ти, значи собствената ти интелигентност се нуждае от доразвиване.
17
1
 
22
 
! Отговори
Николай преди 5 години
Един въпрос - кое причинява повече травми - физическото или психическото ... и къде е поговорката : лоша рана заздравява , лоша дума не се забравя... И къде "експертите" поставят разликата между възпитанието и тормоза... Че има една друга приказка дето децата я усещат много добре: "кат ми пееш Пенке ле, кой ли те слуша"
16
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възпитаваният със шамари, обикновенно е *** ***, лиже задниците на тия , които му бият шамари и раздава шамари на по-слабите. Нарича се шамарено право. После не се чудете , няма истинско право в България. Маймуните не могат да надскочат собствената си ограниченост.