Кой е по-по-най: Костов, Станишев… Живков?

Направиха класация на премиерите от 1879 до 2009 г.
10 сеп 2018 07:40,
66
Кой е по-по-най: Костов, Станишев… Живков?
Снимка: архив, Булфото

Стефан Стамболов, Петко Каравелов, Константин Стоилов, Александър Малинов и Андрей Ляпчев са най-добрите петима български министър-председатели след Освобождението до 2009 г.

Това показват резултатите от първото по рода си изследване на рейтингите на нашите премиери (1879 – 2009 г.), направено от 56 учени от водещи български университети, академии и институти.

Изследвани са 49 министър-председатели за този период, но са оценени 31 от тях – само тези, които са управлявали България около 1 и повече години. Ръководител на изследването е проф. Георги Янков, а научен консултант е акад. Георги Марков, пише "Труд".

Веднага след първите петима премиери се нарежда Тодор Живков. В челната десетка са още Александър Стамболийски, Иван Гешов, Никола Мушанов и Иван Костов.

В дъното на класацията експертите са посочили Васил Радославов, Филип Димитров, Богдан Филов, Гриша Филипов и Антон Югов.

Любопитен факт е, че бившият монарх Симеон Сакскобургготски е 14-и, точно преди Сергей Станишев, който пък изпреварва с едни гърди напред вожда на световното комунистическо движение от 30-те години Георги Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
24
 
8
 
! Отговори
най-великия преди 5 години
Георги Димитров е най-великия българин на 20-ти век! Борец срещу фашизма. Победител на Лайпцигския процес. На страната на Антихитлеристката коалиция, в която участват САЩ, Англия, СССР и Франция. На днешните български привърженици на нацистката идеология, поклонници на самоубилия се Хитлер, това не им харесва. По тази причина те плюят по него. Това още повече възвишава делото на Георги Димитров.
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най "опушени" са Бойко Борисов и Ваньо Костов
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Класацията не е измислена - включени са вскички министър председатели на България.Друг е въпросът дали министър-председателите по вреем на комунизма следав да се включват защото тогава има срастване на държавата и Парламента. но пък някой може да възрази, че 30-ет години Царя и назначавал премиерите. така че са сложени всички премиери. разбира се по-друго би било ако народа ги бе оценил чрез гласуване по ИНтернет.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко днешни политици не биха използавли и най-дребният повод да оклеветят страната си? П.каравелов не го е сторил, а е имал основание.Така - не били сме живели добре при него. Много ми е интересно - как да живеем добер като народът току-що е излязъм от война, няма институтции, няма нищо, разбит от Берлински договор. как се предполага да живеем добре.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
28 българите оценевят личниет качества на хората, защото днешните политици нямат такива. Дали жена му е командвала Петко Каравелов за политиката не може да сме сигурни - разбира се освен ако не вярваме нас лухове. Той обаче се бори лъвски за правото на Конституция срещу Батенберг, бори се за демократична България, бил е 3 пъти министър председател, бил е регент имал е достойнство сам да се оттегли, когато е видял че ще пречи. Колко днешни политици ще го направят?
28
10
 
13
 
! Отговори
Стефан Стамболов преди 5 години
Съжелявам че не избих всички продажни рубладжии сега България щеше да е наредена до Белгия Холандия Дания Австрия
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Към Стамболов открай време е имало противоречиво отношение. През комунизма едва ли не беше Табу. Днес се е преврънал в нещо като Идеал. истината е че той като всички хора си е имал слабост, но трябва сме му благодарни, че се е опитал да оттласне страната от прегръдката на Русия.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
26 - ти изобощ четеш ли? Стефан Стамболов е номер 1, петко Каравелов е номер 2,Констатин Стоилов е номер 3, Александър Малинов - номер 4 и Ляпвеч - 5 - в класацията подписана от професорите и академиците, Живков е чак шести и то вероятон заради дългото му управление, иначе можеше и по-назад да отиде.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До историкБГ не живее добре при тези. Какво като Каравелов бил почетн човек,като е мъж подчехъл,и жена му го командва,дори одобрява решения на кабинета му? Буров умен, но далаверджия. Самия той казва,че БГ е много бедна държава,и че бг са ставали комунисти само като са гледали големите къщи на богатите.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стамболов е доста противоречива личност. Като революционер е пълен провал - крие се по кокошарници. Същевременно е от основните идеолози на въстанието.Като политик застава на страната на Батенберг, има антирусофоски настроения, строи железници, модернизира страната и е първият министър-председател с два мандата. ОТ друга страна -служи си с диктаторски методи и логично бива убит.
23
6
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Тия изследователи са станали професори с поръчение от БКП и Тодор Живков.Сега в знак на благодарност,класират идола си Тошо на първо място,а Иван Костов в челните редици,защото прие комунисти в СДС и ги направи милионери за една нощ.Класацията им е според финансовите облаги на другарите!
22
1
 
6
 
! Отговори
историк преди 5 години
ето я моята класация1. Петко Каравелов - изключително почтен човек. Дори когато са го били пак не е клепал България, а я е защитавал2. Андрей Ляпчев - голям дипломат, успява да помири противостоящите сили, да изведе странта от кризата, да изплати сериозни дългове3. А. Буров - банкер и политик, бивш финансов министър. С голямо участие във икономическия подем на страната до 1919
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛораМного лъжеш Лорче,или не си си учла урока по история. Стамболов, Костов държат първото място по кражби и далавери.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живков остаав в историята най-малко с дългото си управление. Това че е било комунизъм не значи нищо - Г-Димитров, АНтон Югов, Вълко Черенков съвсем не са управлявали толкова дълго. А дали Живков е положителан личност или отрицателна е съвсем друг въпрос.
19
10
 
12
 
! Отговори
Лора преди 5 години
До Анонимен 20Наистина никой не може да го надмине Тодор Живков - по крадене, лъжи, измами, убийства и затвори, преселдване....
18
10
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
За другите не знам ,но Мавърът е айдук ...
17
6
 
13
 
! Отговори
istinata преди 5 години
Стамболов и Костов.
16
17
 
17
 
! Отговори
историк преди 5 години
Тодор Живков. При него мнозинстото жевее добре,и държавата цъфти. Народа расте,има достъп до безплаатно образование,здравеопазване, театър,кино,почивка,неща,които при вашия топ 5 са непостижими. Тези,които сте ги дали в топ 5 не могат да се похвалят с такива постижения.
15
1
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
"Анонимниците" (мимикриите) като тебе направиха живота такъв.
14
5
 
11
 
! Отговори
123 преди 5 години
От 2009 г до сега България е един разграден двор,рай за крадци и измамници т.е.-безвластие. Само данъци и глоби,а промишленост 0. Има производство на бира,цигари, алкохол ама те пък са контрабанда. Пита се в задачата-в това безвремие кой е най-великия Премиер?