Казармата: Да я бъде ли? А ще реши ли проблемите на БА?

Патриотите дават за пример Гърция – в криза, а поддържа казармата
Обновена: 18 сеп 2018 21:47 | 18 сеп 2018 13:15,
226

Бивши военни поискаха връщане на задължителната военна служба. От Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва предлагат да бъде проведен референдум, на който да се реши въпросът.

Инициативата е била лансирана по време на конференция за доброволната казарма в Казанлък, в която участие взе военният ни министър Красимир Каракачанов.

Още по темата

"Причините за премахването на казармата в България са неизвестни. В никакъв случай обаче не може да става въпрос за държавни съображения. Дори никой никога не попита българския народ какво мисли за това", коментира пред Bulgaria ON AIR народният представител от "Обединени патриоти" Борис Вангелов.

Той изрази мнение, че казармата непременно трябва да бъде възстановена. И даде за пример южната ни съседка Гърция, която въпреки тежката иконимическа криза, в която се намираше, успяваше да поддържа наборна военна армия.

"Не всички бивши военни са съгласни с подобен подход за решаване на проблемите на армията. След като България се присъедини към НАТО, се разбра, че за да участва в съвместни операции, трябва да има изключително добре подготвени войници. Наборната военна служба у нас обаче не може да ги осигури", каза бившият военен представител на българия в НАТО ген. Съби Събев.

Той обясни, че именно това е причината към днешна дата само 6 държави членки на НАТО да поддържат наборна военна служба.

"Много страни предпочитат да вложат в подготовката на един отлично подготвен кадрови войник, вместо както би се случило в България - с недостига на средства да разпиляваме ограничения военен бюджет за нещо, което няма да донесе реални обратими способности, които във всеки един момент да могат да бъдат използвани", отбеляза ген. Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
8
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
Войник, това е професионален убиец на държавна служба. Военните формирования са центрове за обучение на професионалисти, а не лагери за превъзпитание на мамини синчета или ограмотяване на меркантили !
30
0
 
7
 
! Отговори
до жо преди 5 години
и си прав и не си, примери, Донбас оръжие СССР, Сирия и модерни системи и оръжия завод Арсенал казанлък и Сопот....Отживелица е наборната войска, излишен разход без възвръщаемост, първата пречка ще е Финансиста Горанов. другите приказки са излишни...
29
8
 
4
 
! Отговори
Край преди 5 години
ИДИЛ с калашници 5г. брани територия срещу най-високотехнологичните армии в света.Българчетата трябва да могат да боравят с оръжие и да действат в екстремни ситуации ако не искаме военна служба - купете 100 -200 тона възелин да имаме за зор заман.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам както е тръгнало да задължат учениците да ходят на бригада по бг хотелите през лятото.
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пижо, пенда и джендаМоже и момичета да отидат в казармата. Все пак сме в 21 век и ако момичетата нямат право то ще съдят държавата за дискриминация
26
4
 
17
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ДНЕШНИТЕ войни се водят с високотехнологични машини и няма особен смисъл в бройката войници.По-важно е, България да има модерни самолети, дронове и съвременни защитни ситеми, а не 300 хиляди войници с калашници, мешки и каски.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма пари пенсии да плаща, пенсионните фондове са празни, сега взимат заеми да плащат пенсии, а от 2021 като спрът еврофондовете никой няма да дава заеми, пенсиите спират а те за казарма си мечтаят.
24
3
 
13
 
! Отговори
Циник до 21 преди 5 години
Военните не ме интересуват.В България - от тях полза няма.Макарче е добре да помислят за връщането на строителни войски! Има едно малцинство у нас ... само с права , и без задължения!2 години военна повинност по строежите може да помогне за интеграцията...трудови навици...и ползи за държавата!Бих го направил задължително...но ще кажат че това е расизъм и дискриминация....
23
1
 
6
 
! Отговори
пижо, пенда и дженда преди 5 години
нека се обичат момчетата, поне няма да има нужда да се крият! аз препочитам пред война да правя любов с хубави момичета!!
22
1
 
17
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
Ква казарма, бе.....?*** немат, гайда искат!
21
0
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
То и патриотари има много.
20
12
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Всички момчета които свързват бъдещето си с България трябва да преминават военно обучение от мин. 6 месеца и да полагат клетва.За я има България и за да има българи.Това защото:1. до 20г. ще сме малцинство на тази територия.2. няма логика да искаш да си депутат/кмет/министър а при проблем да се изнесеш от държавата;3. трябва да знаят как да действат при всякакви бедствия;4. не е задължително да е скъпо5. може да бъде принципно различно от старата казарма.Дано ни дойде акъла.
19
0
 
16
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 5 години
Както казва един американски полковник "войниците не започват войните, те само умират в тях".
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦиникВъпреки че военните имат много технологии е редно да поддържат форма и да не стават като кюфтета след като ги повишат в длъжност.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 9Е като си бил граничар поне един път не опъна ли някоя коза или някой пръч?
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 9Е като си бил граничар поне един път не опъна ли някоя коза или някой пръч?
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки българин може да запише детето си на спортна стрелба или да го кара да цели мишена в двора.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Шкембе воиводата ще се облече с националното знаме на деня на откриването на казармата.
13
7
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
има много натовски еничари за трепане има си нужда от военно обучение :)!
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бг армията става за да изнася театър на националните празници.