Манолова и самотна майка с писмо до депутатите

Вижте какви промени искат те за децата-сираци
22 сеп 2018 10:15, Петя Славова
12
Манолова и самотна майка с писмо до депутатите
Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова и адвокат Златина Хаджипанайотова, самотна майка на три деца, изпратиха писма на всички 240 народни представители с предложение за промяна в Закона за семейните помощи за деца, да отпадне подоходният критерий за получаване на персонална пенсия в случаите, в които едно дете не може да получава наследствена пенсия. Това съобщи пресцентърът на омбудсмана.

Още по темата

В петък, 21 септември 2018 г., депутатите приеха единодушно на първо четене промените в Закона за семейни помощи за деца, с които се въвежда нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители, но подоходният критерий остана.

Срокът, даден за предложения между първо и второ четене е тридневен, изтича на 25 септември 2018 г., което наложи спешната реакция на омбудсмана и Хаджипанайотова.

В писмото до депутатите те подчертават, че "ресурсите на държавата трябва да се насочват към лишените от родителска грижа деца, които най-много се нуждаят от тях и да са съобразени с техните потребности, без да се поставят ограничения като предвидения подоходен критерий".

В съобщението се припомня, че в края на миналата година омбудсманът стартира кампания за защита правата на децата, останали без родители.

Инициативата възникна след гневното "писмо до Дядо Коледа" на самотната майка с три деца Златина Хаджипанайотова, потърсила съдействие от Манолова за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
г-жа Манолова сигурно е квалифициран юрист. Нейната професионална квалификация е допринесла за нейното израстване до поста на омбудсман. Визирайки нейните обществени изяви изпълнява своите служебни задължения съгласно избора на народа.
9
0
 
32
 
! Отговори
Gogi преди 5 години
Ще напомня, че на тази златина, децата и бяха аутисти преди 5 месеца, България убивала! и пр. Сега били сираци! Утре ще видим! Що ми изглежда силиконка!
8
0
 
31
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
МАНОЛОВА НЕ Е САМОТНА БАБА ,НО КОЛКО Е БАБА -СПОРЕД БОЛНИТЕ СИ АМБИЦИИ НА АГЕНТ НА КГБ ДНЕС ФСБ ??? ВЕРБУВАНА Е ОЩА КАТО СТУДЕНТКА И АЗ ЗНАМ ПСЕВДОНИМА И !!! МЕН НЯМАШЕ НУЖДА ДА МЕ ВЕРБУВАТ ---С ТЯХ СЪМ !!!
7
0
 
32
 
! Отговори
Gogi преди 5 години
Загинал е родител! Ок, добре! Бил си е каиша, при любовницата, кики-мики, и не помага на детето си!, и соцялни-аз да му гледам детето!!! Не съм им светил!Да си се съдят за издръжка, ит.н.
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МарияМария,няма такова нещо,прочети законите,защото го водят съжителство,но това не е правилно,това че живееш с някого,не означава,че той ти помага финансово или се грижи за детето ти.Чуждия баща или майка,надали ще се грижи особено за чуждо дете в България,това в България е голяма рядкост.В западна Европа е нормално да се грижат за чужди деца и въпреки това,родителя който отглежда детето получава лично помощ,без да се счита дали живее или не живее с някого,защото той носи отговорност за
5
2
 
36
 
! Отговори
Мария преди 5 години
А колко двойки с деца живеят съвместно без сключен брак,за да ползуват привилегиите на това статукво?Ромите се женят по тяхни си обичаи и рядко сключват граждански брак именно с тази цел.Така,че при подобен закон леда е много тънък и трябва да се формулира внимателно.
4
5
 
33
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
От друга страна статистиката на бракоразводния съд е категорична, че когато жената иска развод, причината в 90% от случаите е, че си е намерила мъж, по-богат от нейния съпруг. Като за целта е готова да натресе децата на съпруга си. Затова е справедливо за самотни майки да бъдат обявени само вдовиците.
3
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-накрая се сетиха да направят нещо добро.Много самотни майки,без значение дали са вдовици,самотни или дори с брак,но с напуснал и негрижещ се баща,оствят всичко на раменете на самотните майки или в редки случаи на самотни бащи или баба,дядо.Хората които отглеждат тези деца,трябва да бъдат подкрепени.А също и изоставените деца.Мая си намери мястото на което е полезна,да е жива и здрава!
2
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая не е самотна майка, а вдовица и освен всичко друго е доста богата, тъй че да ни риве толкоз...
1
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NIKAKVI PARI GRATIS NA NIKOGO.DARGAVATA NE E DLAGNA DA RAZDAVA PARITE NA RAZNI SAMOTNI MAIKI.NIE RABOTIM I PLASHTAME DANAZI,KOITO NE ZNAM ZASHTO SE RAZDAVAT S LEKA RAKA.KOITO SI IMA DEZA DA SI GI GLEDA,NE MOGALO EDNO,AMA NE TRI DAZA,A SEGA OLELE.