Манолова: Газът на цена от 2015-а, парното с 20% по-скъпо!?

КЕВР обсъди поскъпването на топлото от 1 октомври
53
Манолова: Газът на цена от 2015-а, парното с 20% по-скъпо!?
Снимка:

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди поскъпването на парното и топлата вода с от 2 до 9% от 1-ви октомври.

От топлофикациите изразиха опасение, че при тези цени ще търпят загуби, а това ще затрудни и потребителите да си плащат сметките.

Още по темата

Омбудсманът Мая Манолова каза, че политиката на регулатора е при увеличение на цените на газа да вдига и цените на парното и топлата вода. Но когато газът поевтинява, от това не следва поевтиняване и на парното, подчерта Манолова.

"Моят въпрос към КЕВР е защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 година, сега цената на парното е с над 20 процента по висока", коментира тя, цитирана от БНР.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни, че примерът на Манолова е за "Топлофикация" - София и е от период, в който цената на парното е била задържана ниска, като това е било компенсирано чрез по-високи цени на тока.

"Така нареченият "данък социално спокойствие", което означаваше при повишаване цената на природния газ да се задържа цената на топлинната енергия за няколко големи града в България, а за сметка на това цялото население и бизнесът да плащат това чрез сметките за електроенергия. Това е абсолютна несправедливост - да караме хората в малките градове, в селцата и бизнесът да доплащат, за да бъде слабо променена цената на топлинната енергия, която ползват гражданите в няколко големи града на България".

Основният аргумент за повишаването на цената на топлинната енергия е планираното увеличение на природния газ от 13,89 на сто от 1-ви октомври.

Разчетите на енергийния регулатор показват, че от началото на другия месец се очаква поскъпване на топлинната енергия в София с 9,97 на сто, а в Пловдив с 8,57 на сто. Между 4 и 6 процента ще се повиши топлинната енергия в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Разград. Във Варна - с 2,28%.

Промяна в цената на парното от 1 октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Цената на топлинната енергия се увеличи от 1-ви юли, така че второто поредно увеличение ще се усети най-вече след 1-ви октомври, защото през лятото потребителите ползват само топла вода, но не и парно.

По този начин, след второто поредно увеличение на цената за топлинна енергия, сметките за парно и топла вода от 1-ви октомври ще се повишат средно с над 16 на сто за София, в Пловдив - над 9 на сто, в Плевен - с около 20 на сто, Бургас - с около 22 на сто, във Варна - с около 8 на сто.

Окончателното решение за цената на топлинната енергия ще бъде взето на 1-ви октомври на закрито заседание в КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
Ами протестирайте де ....
43
0
 
3
 
! Отговори
Пациентка преди 5 години
А, няма проблем- всичко е точно. Ще си плащаме редовния, абсолютно необясним терор на монополистите и ще мълчим. Ако не ни беше ок- щяхме да мъцнем. Има накъде още да бъдем тероризирани, трябва чистка - първо пенсионерите, след това, който издържи. Важното е да сме тихи.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафиотско вдигане на цените на парното. Трябва да протестираме. Сега в събота. Къде са синдикатите. Къде са потребителските организации. Необходими са нови избори и ще изберем онзи който най-добре защитава интересите на българския народ. Газът е със цени от 2015 година следователно цените трябва да са на нивото на 2015 година. Мая Манолова е абсолютно права.
41
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Заглавието да се чете: Гъзът на цена от 2015-а, порното с 20% по-скъпо!?
40
2
 
2
 
! Отговори
Стига вече преди 5 години
Оставка на правителството! Да си ходят!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес нашите хора са в Москва за сключване на нов газов договор. Да видим какво ще договорят. Защо ли пак с руснаците?
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа не се плаща на кубичен метър(каквото отчита газомерът), а в квтч енергия .Цената се изчислява, като се пресмятат м3 газ в квтч, приблизително 10квтч/м3. И така, средната цена в Европа е 7 евроцента/квтч. В България е 4 евроцента. Защо тогава се твърди, че уж сме плащали най-скъпата газ? Ами то при такива доходи и по 1 цент да е, пак ще ни изглежда скъпо.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против вдигането на цената на газа или парното ,но искам да имам право да откажа услугата ако не ми изнася цената.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ама как...Топлофикация първо произвежда ток! НЕК-а го изкупува, вярно евтино. Изкарват си парите, след това ни отдава топлината от турбините им. Демек им охлаждаме турбините безплатно
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32Не сравнявай град с около 3 пъти по голям такъв! Разходите за отчети на месец ще бъдат 3 пъти по големи, нещо от което всеки се опитва да избяга
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майче.Ти си Дон Кихот.Бориш се с вятърни мелници.Всичко скача.Нали който не скача е червен.В страна без икономика и без пазари навън цените ще скачат до безкрай още мноооого години.
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БПФА ти русофилски глyпако, плати ли си данък Русия?
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банкянския ще оправи нещата.Немаа се плашите ***.
31
4
 
2
 
! Отговори
само викане ... преди 5 години
.За тази кака ще кажа ,че има някаква тежест кога премахне ,,вечния длъжник,, иначе никои не я бръсне за с--л--ив-а...Да се е хванала с нещо голямо и да го е направила от край до край както е бил замисъла ,тя едно започва онези в парламента така го изкелипендрят ,че тя по хубаво да не го е започвало и все едно е направила нещо па се е и гордее ?
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който работи с руска газ ще плаща освен газа и данък Русия. Лично аз никога няма да се включа да ползвам газ, докато крана го държи крадеца Путин.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 2 години ще викажат че след сегашното увеличение на цената са работили 2 години на загуба, защото увеличението сега реално е трябвало да бъде 80%, ама те са увеличили само с 16 % и са били на загуба. Гледали сме го вече стотен път този театър.
28
11
 
2
 
! Отговори
Цървена кокошка преди 5 години
Тая ...няма скоро да миряса!
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, малко са авариите в София. Затова цената е такава .... В София сметките все са прогнозни, защото не можела реални месечни. В Пловдив - може. В София водата я засичат на тримесечие и правят уравнения. В Пловдив засичат всеки месец. В София токът искаха и той да е по същия начин - прогнозно. В Пловдив всеки месец фактурата излиза на една и съща дата. Разликата е в начина на управление
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАФИЯ! НЕ ПРОЗРАЧНИ МАФИОТСКИ РЕШЕНИЯ!
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иван Иванов играе за енергийната мафия. Този път сметките му са криви.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe