Манолова: Газът на цена от 2015-а, парното с 20% по-скъпо!?

КЕВР обсъди поскъпването на топлото от 1 октомври
53
Манолова: Газът на цена от 2015-а, парното с 20% по-скъпо!?
Снимка:

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди поскъпването на парното и топлата вода с от 2 до 9% от 1-ви октомври.

От топлофикациите изразиха опасение, че при тези цени ще търпят загуби, а това ще затрудни и потребителите да си плащат сметките.

Още по темата

Омбудсманът Мая Манолова каза, че политиката на регулатора е при увеличение на цените на газа да вдига и цените на парното и топлата вода. Но когато газът поевтинява, от това не следва поевтиняване и на парното, подчерта Манолова.

"Моят въпрос към КЕВР е защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 година, сега цената на парното е с над 20 процента по висока", коментира тя, цитирана от БНР.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни, че примерът на Манолова е за "Топлофикация" - София и е от период, в който цената на парното е била задържана ниска, като това е било компенсирано чрез по-високи цени на тока.

"Така нареченият "данък социално спокойствие", което означаваше при повишаване цената на природния газ да се задържа цената на топлинната енергия за няколко големи града в България, а за сметка на това цялото население и бизнесът да плащат това чрез сметките за електроенергия. Това е абсолютна несправедливост - да караме хората в малките градове, в селцата и бизнесът да доплащат, за да бъде слабо променена цената на топлинната енергия, която ползват гражданите в няколко големи града на България".

Основният аргумент за повишаването на цената на топлинната енергия е планираното увеличение на природния газ от 13,89 на сто от 1-ви октомври.

Разчетите на енергийния регулатор показват, че от началото на другия месец се очаква поскъпване на топлинната енергия в София с 9,97 на сто, а в Пловдив с 8,57 на сто. Между 4 и 6 процента ще се повиши топлинната енергия в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Разград. Във Варна - с 2,28%.

Промяна в цената на парното от 1 октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Цената на топлинната енергия се увеличи от 1-ви юли, така че второто поредно увеличение ще се усети най-вече след 1-ви октомври, защото през лятото потребителите ползват само топла вода, но не и парно.

По този начин, след второто поредно увеличение на цената за топлинна енергия, сметките за парно и топла вода от 1-ви октомври ще се повишат средно с над 16 на сто за София, в Пловдив - над 9 на сто, в Плевен - с около 20 на сто, Бургас - с около 22 на сто, във Варна - с около 8 на сто.

Окончателното решение за цената на топлинната енергия ще бъде взето на 1-ви октомври на закрито заседание в КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Манолче само "плямпаш" и нищо не свърши. Сезирай Конст. съд например за детските надбавки. Да се промени името на соц. помощ или да се дават надбавки за всички защото инъче е дискриминация.
23
3
 
15
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Май пак ще сваляте правителството. За една държава е доста жалко, когато правителствата се свалят, заради битови сметки. Ако ще се сваля правителството нека да е за това, че няма реформа в здравеопазването, съдебната система и пенсионно-осигурителната система, иначе държавата никога няма да тръгне напред !
22
0
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Добре че не взех котел на газ , с него цената на отоплението е като лотария ,не знаеш какво ще ти се падне другия сезон .
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ама как...значи вместо на топлофикация, плащахме на ЧЕЗ 2015, така ли
20
2
 
30
 
! Отговори
ама как... преди 5 години
цената на топлофикация била задържана и компенсирали с тока... това са различни потребления и фирми, какви са тия глупости
19
1
 
21
 
! Отговори
долар преди 5 години
Курсът на долара беше и по-висок, т.е. цените трябва да бъдат по-ниски!
18
1
 
20
 
! Отговори
потребител преди 5 години
Нещо не схванах логиката на това " че Топлофикация. хем ще е на загуба з потребителите , а нас ще ни затрудни да си плащаме сметките" ?????А не ли е и време да престанем да бъдем вечно васали на това дружество и всеки да има свободата де се отоплява както му д изгодно????А и нещо не разбрах какви са им заплатите на тази служители и не ни ли отиват парите за тях??
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи излиза че предизборно през 2015 всички са плащали по-скуп ток за да може 5-6 града да плащат по-евтино парно! Похвално за разБойко 3
16
26
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Г-жо Манолова,комунистите Ви забиха в девета глуха ,нищо не зависи от Вас !!!
15
4
 
26
 
! Отговори
БОРИСОВ преди 5 години
Скъпо им било парното, а всички с апартаменти, порешета ... и с по ДВА БЪБРЕКА.Не ги е срам.
14
1
 
9
 
! Отговори
15 преди 5 години
Холандците са ти се изпразнили или ти изпразват джоба с формулата нефт-газ. А ти пак гониш въображаеми комунисти.
13
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сметка под 250 лв за отоплителните месеци нямам, вечно имам да доплащам по около 200 лв при изравнителни сметки, изолирах апартамента, смених дограми, сложих вътрешна изолация. Пмащам толйова защото във входа масово се краде, но реакция на сиатемните жалби които подаваме няма. За сметка на това сега ми се вдига парното с 16% или това прави +40 ли (по 300 лв на отоплителен месец). Вдигна се всичко, а заплатата ми не е мръднала от 3 години. Есеки път когато ББ е на власт обеднявам рязко!!!
12
10
 
17
 
! Отговори
Niki преди 5 години
Освен да се помолим на пашата турски, отново да ни приеме... ние за нищо не ставаме да ни прибира... те турците и без това са на светлнинни години пред нас ...
11
1
 
10
 
! Отговори
8 преди 5 години
Отоплението може да бъде на газ, ток, дърва, климатик. Само за майтап. Климатика на велосипедно предаване ли работи?
10
2
 
34
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
*** народ=прости управници=мизерна държава! Такава е елементарната формула за тая проста държава! Чак понякога ме е яд, че сме се освободили, до там я докарахме!
9
2
 
12
 
! Отговори
Искам да преди 5 години
прочета евроатлантически, свободнопазарни, пазарноконкурентни, свободно пазарни, милтънфридмановски мъдрости, мисли, лични философски виждания и прочие. Формулата газ-нефт е измислена в Европа, Холандия по-точно. Там се ровете. От Газпром, Русия, Комунизъм, Посткомунизъм и т.н. и т.н. обяснения не искам. Днес вече имах диария.
8
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо само с Топлофикация-София се занимават? Защо не се занимават с другите топлофикации, които отдавна са приватизирани? Все с Топлофикация-София и транспорта в София... Топлофикация не е монополист на пазара на отопление. Отоплението може да бъде на газ, ток, дърва, климатик.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не мислим на изборите ще ни вдигат парното .
6
1
 
18
 
! Отговори
Порно мисъл преди 5 години
- Как да не си помисли човек, че Запада държи нашето Парно!?!
5
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има пари българина, замогна се при Тиквите - всяка събота прави задръствания на Кулата, всички заведения в БГ са пълни. Всяко семейство има поне по 2 коли.