Ще я бъде ли идеята на ВМРО за социална кошница?

Eксперт: Тя ще засегне много малки и средни магазини!
26 сеп 2018 11:00, Красимир Ангелов
28

Експерти на ВМРО предлагат да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти, за която да се постави лимит при печалбата на производители и търговци, съобщи във Facebook лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Това е мотивирано от възникналия дебат около цените на хляба и "спекулациите, които определени политически сили лансират сред обществото, че през зимния период крайните цени и на други основни продукти ще поскъпнат значително".

Още по темата

"Поскъпването на природния газ определено ще удари потребителите. Издръжката на живот ще се вдигне с около 10 лв. Ако искаме да избегнем повече подобни поскъпвания, трябва да говорим за промяна на договора с "Газпром". Това са дългосрочни преговори, но все пак трябва да се започнат някога", коментира пред Bulgaria ON AIR финансистът Георги Вулджев.

Според него предложението на ВМРО предизвикват развитие на сивия сектор.

"Това предложение за социална кошница ще засегне много малките и средни магазини. Те разчитат на печалбата от хляба. Големите вериги могат и да се съгласят. Ще се търсят други канали, по които печалбата да се избива", обясни още финансистът.

По думите на Любослав Костов от КНСБ изпълнителната власт е единственият способ, който може да контролира цената на газа. "Тук въпросът е какво ще направи държавата, за да ограничи скока на цената на природния газ. Не знам защо държавната администрация не предприема действия", попита Костов.

Той допълни още, че предложението за социална кошница е добро, но проблемът е как ще заработи предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надпревара в популизъм, но народа е като жените - колкото повече го налягаш, толкова повече те обича и избира пак! Дори руснаците наказват Путин тези дни на регионални избори и протести! Тук и на 85 да стане, пак ще е блажена дрямка!
6
8
 
4
 
! Отговори
niki преди 5 години
Ама моля ви се, какви са тези небивалици? Нали искате чуждестранни инвестиции? Кой нормален бизнесмен ще дойде да инвестира в България, след като правителството ще слага праг на печалбата?Защо тези откровенни ***.0тии се тиражират изобщо по медиите?????
5
2
 
4
 
! Отговори
Гери преди 5 години
Аз като плащам големи сметки се чувствам извънредно платежоспособна като богата успяла дама и това ми придава излишно самочуствие!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самата идея е лишана разум, тоест типичен пример за плосък популизъм. Дори и да се приеме този абсурден закон, противоречащ на много други закони, а също така и регламенти на ЕС, как ще се осъществява регулацията? Няма механизъм които може да измери предварително процента печалба на производителя и търговеца. Ефекта от такива регулации могат единствено да изкривят пазара, да създадат нови корупционни практики, да надуят балон, който да предизвика бъдещи кризи.
3
1
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Уж мислят закони ,да помогнат на бедните ,а накрая се оказва че се подпомагат само големите вериги,проблема не са цените ,а липсата на инвестиции и изтичането на капитали,парите от емигрантите и те като секнат ,понеже повечето си дръпнаха семействата ,тогава ще стане веселото.А ние ще си гласуваме за Бсп ,герб и другите *** ,ще си седим пред телевизията ,ще пцуваме и ще живеем мизерно.Да ни е честита свободата
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако имам малко магазинче просто ще спра да прелагам продукти от "социалната кошница"! Да не съм благотворителна организация???Комуноидиоти сър!
1
2
 
20
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Просто намалете ДДС-то на въпросните храни бе главуни прости!