Експерти убедени: Предлаганите реформи за здравето – необходимост

Реформа се прави с пари, категоричен е зам.-министър
30 сеп 2018 14:20, Красимир Ангелов
192
Експерти убедени: Предлаганите реформи за здравето – необходимост
Снимка: Булфото, архив

Постепенните промени, гарантирани през правилно законодателство и устойчиви финансово, биха дали по-добър резултат в сферата на здравеопазването, обяви в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той коментира представени от министерството два модела за развитието на здравеопазването - реформа с демонополизация на здравната каса или включване на допълнително здравно застраховане.

Още по темата
"Има един постулат от 20 години, че реформа се прави с пари. Гладна реформа няма! Не става! Трябва да има акумулирани средства, да има преостойностяване на сегашните нива на заплащане, защото това не е цена, а е стойност, която е възможна, а не реална. От тази гледна точка, постигайки справедливо финансиране и промяна във финансирането на болниците - да става по по-справедлив начин и тези, които дават добро качество, които работят, инвестират в обучение на кадри, инвестират в технологии да получават повече за своя труд – без това нищо няма как да се случи. А то иска пари, за да можем да го заплатим", категоричен бе Пенков.

По думите му с реформата ще се промени и отговорността на пациента. "Ние трябва да разберем, че това са нашите пари и нашите пари трябва да отиват там, където ние като пациенти ще получим най- добра грижа", подчерта зам.-министърът.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването заяви, че подкрепя изцяло предложението за пълна демонополизация на НЗОК. "Смятам, че е в интерес на пациентите да могат както си избират лекарите, така да си избират и фонд, в който да си дадат парите. Смятам, че когато има конкуренция между фондовете, това ще ги направим много по-ефективни в разходването на средствата и в контрола на медицинските дейности", каза той.

"Генерално погледнато, системата на здравеопазването ни струва около 8 милиарда като общество. В момента половината се покрива с публични средства, а другата всеки си я плаща от джоба. Очакванията на хората са да се увеличи размера на публичните средства. Такива са и препоръките на различни консултанти, експерти и международни организации. Това може да стане с увеличаване на здравната вноска, а може да стане и чрез намаляване на разходите. Това е по-скоро технически въпрос", посочи Кацаров.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов изтъкна от своя страна, че предлаганият модел все още е твърде общ и „загатва насоките“, но е необходимо "задълбочено обсъждане по различните видове звена, което да доведе до решаване на конкретиките":

"Оттук нататък стои проблемът с точното изчистване  - влизането на застрахователите как ще бъде, по какъв начин ще се плаща,  как ще си получават болниците парите, как ще се отчитат на Здравната каса и на застрахователите. Това са неща, които тепърва предстоят да се обсъждат", подчерта Балтов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
6
 
0
 
! Отговори
офффффффффф преди 5 години
До Анонимен 144Ми като не могат да ти сложат диагноза , може да си поддържаш температура , не знам какво те учудва това Разбрах , че си болнав човек / съжалявам за което / , живял си 7 години из европата и всеки ден си обикалял по кабинети лекарски , по градове и села си правил снимки , бая си се облъчил И пак ти казвам , не си ли платиш - чакаш си. Сега никой не отрича - може да има една снимка безплатна на 100 / или каквато им е квотата / , нооооо , без пари - никой не те лекува
136
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
За РМИ изследване чаках месец, за зъболекар - пак месец, за специалист в чаcтна клиника - пак месец
135
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тцтцтцтцтцтцтабе много си зле, не ми требва да питам никой, живял съм 7 години в Германия и Австрия, такова чудо да се чака ренген с месеци няма, казах ти специално в Австрия и южна Германия даже и по кабинетите на селските доктори има ренгени, не е нужно да те пращат някъде, просто ти прави снимка и гледа, това е , и само немога да разбера какво общо има високата температура и ренгена :) и как си представяш някой да има температура с месеци, абе не сте си в ред, направо не Ви слуша главата
134
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Канада е същото-прищипан нерв на гръбнака"сецнат кръст"-докторчето дава скенер след 6 месеца!?!Пишман имигранта взема билетче за БГ,плаща всички здр.осигуровки и пак му излиза по-евтино от там.Цървул4е ли си,навсякъде си зле!
133
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Рано е за бедна България за такива френски реформи, още повече че французите са патологично склонни към усложнения. Искате да накарате бедният българин да плаща и за лечение - големи гении сте, няма що. Поне му кажете истината и не го лъжете, че това е за негово добро.
132
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Здравния министър се прави на гений, който ще прави гениални реформи. Не. Просто той иска да прекопира френската здравна сиситема, където основната здравна вноска покрива по принцип 70 процента от разходите и има и мютюели - здравни взаимоспомагателни каси, където плащаш допълнително 70 евро месечно , за да се покрият останалите 30 процента от разходите. Обаче във Франция по принцип лекарствата, предписани от лекар са безплатни, което значи, че ако нямаш мютюел плащаш само 30 % от стойността на лекарствата. Рано е за бедна България за такива френски реформи, още повече че французите са патоло
131
2
 
5
 
! Отговори
тцтцтцтцтцтцт преди 5 години
До Анонимен 134 научи някоя друга дума освен "смешници " , всеки ден смешници това , смешници онова - чак ме избива на смях като те чета Пълен съм с приятели и познати на Запа и зад океана / в краварника/ . те така казват . Температура , кашлица - пий това , пий онова - ако до 2 месеца не се оправиш - >>> може и да се смелят и да те пратят на рентген . Никой не отрича ,ч е имат оборудване - ама не те пращат , защото нали знаеш - >>>> приход-- разход ......... капитализъм
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Измами няма. Журналистите използват темата за запълване на телевизионно време. Двете теми, които редуват през ден, са: пенсионната система, здравната система. Никой няма да смее да критикува частни застрахователи, както сега не критикуват никой частен застраховател или частна банка. Защото ще ги съдят. Темата ще отпадне от журналистическите предавания, ще стане тема табу. А народът ще измира без здравна помощ, оставен в лапите на застрахователни мутри.
129
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И всичко защото не успяха да накарат лекарите да престанат с измамите по здравни пътеки!Това е истината-и 20 "здравни стълба"да има,докато има хора които не плащат нищо(държавните служители/***) а ползват всичко и онези с белите престилки,които продължават да лекуват мъртъвци по 2 пъти на ден,ОПРАВА няма!Не съм чул за лекар,влязъл в затвора за измама!
128
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да знаешСеверна Корея нито има спътници, нито ядрени централи, имат само глад мизерия и дебел Кимчо, на който дните са му преброени
127
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До амиииииииАко имаш познати - > питай ги как е там - дали като си болен те пращат на рентген , или чакаш с месеци_____Абе що пишете глупости бе, чакали с месеци за рехген, абе вие нормални ли сте бе ? ако ми намериш един човек някъде в западна европа, който е чакал за ренген не месеци, а дни ще те черпа каквото искаш, направо не сте с всичкия, че по Германия, Австрия, Франция даже и по кабинетите на селските доктори има ренгени, червени смешници :)
126
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качеството се определя от болниците и клиниките. Сега пациентите могат да избират всяка болница и специалист. Ако се приеме престъпното приватизиране на здравната каса, ще има ограничение на избора, защото някои застрахователи ще сключват договори с някои болници. Пациентът ще бъде ограничен да избира болниците на картела на застрахователя. Всеки застраховател ще плаща само на неговия картел и неговите болници. Така е във всички други сфери на бизнеса. Очакват ни картели и високи цени.
125
0
 
8
 
! Отговори
размисли преди 5 години
Колко е жалко да си бойколюбец , дрънкаш само глупости .Важното е в Северна Корея да са по-зле от нас , това е мерилото
124
4
 
0
 
! Отговори
ко речи преди 5 години
До Анонимен 115 бъркаш са нещо искаш ли услуга- плащаш безплатно здравеопзаване е имало в БГ преди 89-та , сега има в някои арабски държави , СК
123
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си луд, за да дадеш парите си на мутрите в застрахователния бизнес за здравеопазване. Или да си лобист и да лъжеш народа, колко по-добре ще стане. Ще стане хиляди пъти по-лошо, застрахователните дружества ще гонят болните, въпреки забраните. Те ще намират начин да изгонят всички хроничноболни и стари. Няма да плащат на болниците, съответно българинът няма да може да се лекува. Ще избират определени частни болници, на които ще плащат само. Огромен грабеж и всички го знаят.
122
1
 
10
 
! Отговори
до 124 преди 5 години
В Северна Корея наистина е имало глад през 90те когато след няколко години суша плюс зверските санкции на САЩ са довели до проблеми с реколтите, и целият свят им е помагал и изпращал хрини, но да се говори за глад днес когато Северна Корея е световна сила и разговаря на равна нога със САЩ е смешно, глад може да има само страни от третия свят като България.
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 120Да,ама Дончо е възхитен от Кимчо и се снима с него.Що така!
120
1
 
5
 
! Отговори
тцттцтцтцт преди 5 години
До Анонимен 123 Да видим , пълно е с обяви -1200 / 1500 лири за гледане на болни . Колко имдават - тема на друг разговор . Експлоатирани са по цял ден , няма ходене по забавления - за една храна и отопление , квартира . Огромна част от тях живечт в полумизерия ,з а да изпращат няко лев на близките си Не знам какво ти е направила СК ???
119
1
 
8
 
! Отговори
да знаеш преди 5 години
До Анонименнезнам колко е мизерно заплащането на тия 3 милиона Българи по стандартите на запад, но е факт че те пращат на своите близки в България повече пари отколкото е целия държавен бюджет на любимата ти северна Корея :) ---Само един спътник или ядрена централа която Северна Корея построява за година е хиляда пъти повече от всички евра пратени от българските черноработници на близките им в България да купуват западни стоки и парите пак да отиват на запад да им плащат пак с тях.
118
0
 
3
 
! Отговори
тцтцтцтцтц преди 5 години
До Анонимен 120 Умират от глад по вина на САЩ и дружките им .Зверски икономически санкции / защото не им играят по свирката , на кого е навредила СК ???/ + природни бедствия САЩ - без икономически санкции , със собствена печатница на пари , ограбваща всичко по света , налагаща санкции на инакомислещите - >>>> 60 млн в нищета , мдесетки милиони без достъп до здравеопазване