Работиш, а всъщност живееш в бедност – съдбата на 400 000 българи

Над 1,7 милиона с доход около минималната заплата, а тя не стига
Обновена: 9 окт 2018 12:21 | 9 окт 2018 12:15, Камелия Цветанова
303

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 400 хил. българи са работещите бедни, а над 1,7 млн. души живеят с доходи до 600 лв. В същото време издръжката на живота за тази година, изчислена от Института за синдикални изследвания към КНСБ, е 585 лв.

Мрачната статистика изнесе Гълъб Донев, секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев, в началото на кръглата маса, посветена на бедността и неравенствата.

Още по темата

Дори минималната работна заплата, която е 510 лева, в момента е по-ниска от нужните средства за оцеляване по разчетите на КНСБ.

Повече от 2,3 млн. българи, което представлява 88% от населението, живеят с месечни доходи до 1000 лв.

"Около 400 хил. българи живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лв. месечно, което по нашите разбирания ги определя като средна класа", каза Донев.

Президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда форума, коментира, че политиците носят отговорността да пресекат схемите, при които неравенствата и разслоението придобиват необратим характер.

Според него неравенството е заложено дълбоко в основата на общественото развитие и е нормално следствие на различните качества, знания и умения на отделния човек, но когато той вземе прекомерни размери, социалните системи са неефективни, икономическите системи са нискоефективни и  има изкривявания в пазара, обществото и държавата абдикират от социалните си ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността.

"Бедността не е порок, но всеизвестно е, че бедността е дълбок проблем за всяко едно общество. Бедността ражда корупция и престъпност", каза държавният глава.

Радев приза, че стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване, а голяма част от тях са работили през целия си активен живот.

"Други работят в момента, но продължават да са бедни. Хиляди български деца са лишени от възможността за образование и адекватна грижа и най-вече от възможността да развият своите заложби и талант, което е всъщност огромната трагедия на бедността", допълни той.

Президентът смята, че неравенствата днес в България са далече от всякакви средни европейски показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами излизайте да простестирате. Сега има свобода и демокрация, излезте и се напротестирайте да ви олекне малко, за това е дадена свободата и демокрацията.
34
2
 
20
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 5 години
Важното е бандита дето управлява държавата джобчето да му е пълно...!
33
5
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Българи, ние бяхме продадени преди около 30 години.Скоро ще се покажат новите ни господари и те няма да са от Изток или Запад, накъдето се кланя бай ***.
32
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за какво да протестират?
31
14
 
8
 
! Отговори
ЗУБЪРА преди 5 години
Тоя де, президентът си изпя песента за 12000 лв.месечна заплата и какво от това? Едно голямо НИЩО! Това преиграване с неграмотната публика има една единственна цел, повишаване на постоянно спадащия му рейтинг! Все повече оценявам по достойнство поведението на другия масларник Плевнелиев, който поне беше много искрен в омразата си към Русия! Ало Радев или действай и направи нещо за бедните, битите и ограбваните, или ще те последва участта на Роско плют и проклинан, мразен и
30
1
 
16
 
! Отговори
Математика? преди 5 години
Повече от 2,3 млн. българи, което представлява 88% от населението, живеят с месечни доходи до 1000 лв.Как така, нещо не ми излизат сметките?
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има грешка в броя на хората, които работят и въпреки това са бедни. Това искаха управляващите - всички правителства от 30 години насам работят по този план и го постигнаха, за съжаление....
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нне виждам протестиращи, така че на тези 400 хиляди може пък да им е добре. Само Босия изока нещо, обявиха го за какъв ли не (некъпан бил, интелигент бил, театър бил играел) и те така. Та, всеки си заслужава съдбата.
27
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И що тези работещи бедни не вложат малко време да си повишат знанията и уменията и да си намерят по-добра работа?
26
2
 
38
 
! Отговори
Край преди 5 години
Изградихме общество в което труд и пари нямат никаква връзка. Такива общества не прокопсват. Някой даже не оцеляват.
25
6
 
31
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
100 пъти ви казах, че ще станете като палестинците в Израел - ненужни на собствената си земя.
24
7
 
3
 
! Отговори
pepi преди 5 години
Маи запада нас издържа
23
19
 
11
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Предлагам да се въведе прогресивен данък както е на Запад при капитализма. Там хората със средна заплата вече плащат на държавата 50% данък + осигуровки, това означава в България тези над 2 хил лева трябва да плащат 40-50% данъци и осигуровки и държавата чрез социалните механизми на капитализма да преразпределя към тези с по-ниски заплати както е на Запад при капитализма. Така няма да има натиск върху работодателите за по високи заплати и бизнеса ще се развива и всички ще бъдат доволни.
22
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смеехте се на бай ви Тошо, но той точно това правеше. Като дойде на власт имаше 300 доктори на науките и 1% от населението имаше висше. Като го свалихте от власт имахте 36 000 доктори на науките и 21% от населението бяха вишисти. Сочеха ви с пръст за една от най-умните нации на планетата.И вие какво направихте? Е*ахте мaмaта на всичкото образование и на всичкия потенциал на нацията. Умните ги изгонихте, обраязованието го хвърлихте в калта. Сега ще рупате трева.
21
2
 
28
 
! Отговори
Георги преди 5 години
А защо не казвате земеделските производители на какви доходи са 300,,400 лв на месец как се живее с такива доходи разсипахте народа и Държавата СОКОТАБ ИЗКУПУВА тютюна 1 килограм 6,6,50 тоест 1 кутия сигари 5,,5,50 лв тоест 1 кг тютюн трябва да е 10,15 лв кг средна сена
20
25
 
9
 
! Отговори
сс преди 5 години
Работещи бедни има навсякъде. САЩ, Германия... колкото и да са развити икономиките им пак имат и такава част от населението
19
8
 
23
 
! Отговори
пена преди 5 години
Ако 60 години си търпял комунизъм а след това продължаваш да гласуваш за БСП или пък за Боко, е гарантирано, че ще имаш мизерен живот! И сам ще си си виновен!
18
31
 
11
 
! Отговори
metodi преди 5 години
Вече имаш възможност да работиш почти в целия свят. Учиш рискуваш и се преборваш в този живот, а не чакаш някой да те оправи ...голям популист е този наш президент-комунист
17
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да издържаме Запада да живее богато. Това става с евтина работна ръка в Китай и по света.
16
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедността никога не е била заради логистичен или финансов проблем....проблемът ВИНАГИ е бил политически. Мерси за "стабилността"