Работиш, а всъщност живееш в бедност – съдбата на 400 000 българи

Над 1,7 милиона с доход около минималната заплата, а тя не стига
Обновена: 9 окт 2018 12:21 | 9 окт 2018 12:15, Камелия Цветанова
303

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 400 хил. българи са работещите бедни, а над 1,7 млн. души живеят с доходи до 600 лв. В същото време издръжката на живота за тази година, изчислена от Института за синдикални изследвания към КНСБ, е 585 лв.

Мрачната статистика изнесе Гълъб Донев, секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев, в началото на кръглата маса, посветена на бедността и неравенствата.

Още по темата

Дори минималната работна заплата, която е 510 лева, в момента е по-ниска от нужните средства за оцеляване по разчетите на КНСБ.

Повече от 2,3 млн. българи, което представлява 88% от населението, живеят с месечни доходи до 1000 лв.

"Около 400 хил. българи живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лв. месечно, което по нашите разбирания ги определя като средна класа", каза Донев.

Президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда форума, коментира, че политиците носят отговорността да пресекат схемите, при които неравенствата и разслоението придобиват необратим характер.

Според него неравенството е заложено дълбоко в основата на общественото развитие и е нормално следствие на различните качества, знания и умения на отделния човек, но когато той вземе прекомерни размери, социалните системи са неефективни, икономическите системи са нискоефективни и  има изкривявания в пазара, обществото и държавата абдикират от социалните си ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността.

"Бедността не е порок, но всеизвестно е, че бедността е дълбок проблем за всяко едно общество. Бедността ражда корупция и престъпност", каза държавният глава.

Радев приза, че стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване, а голяма част от тях са работили през целия си активен живот.

"Други работят в момента, но продължават да са бедни. Хиляди български деца са лишени от възможността за образование и адекватна грижа и най-вече от възможността да развият своите заложби и талант, което е всъщност огромната трагедия на бедността", допълни той.

Президентът смята, че неравенствата днес в България са далече от всякакви средни европейски показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3% от населението държат 80% от банковите влогове, това е официална информация от БНБ, наскоро беше публикувана. Естествено, никой няма да ги посочи поименно...
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професоре вдигането на заплатите зависи от парламента, а там както знаем партията на тиквата взема решенията.
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над двайсет години ни рекламираха като страната, където данъците и заплатите са ниски.Двайсет години идваха работодатели, търсещи ниска данъци и ниски заплати.Сега искат за една година да обърнат тенденцията. Няма да стане. Защото високоплатената работна ръка избяга. И да дойде инвеститор, той няма възможност да намери нужните му високоплатени работници. Следователно няма да дойдат на талази.Ще трябват десетилетия(две-три) и яко инвестиране в образование, за да стане!
12
3
 
49
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Не са виновни управляващите,че сме бедни и търпим,виновни сме,че траем наглеците!
11
25
 
11
 
! Отговори
Прецедента преди 5 години
Пенсионирах се рано, взех 110 000 на ръка, бачкам като прецедент и вземам доба пенсия и затова казвам- не на неравенствата!
10
44
 
15
 
! Отговори
ааа преди 5 години
Голяма част от българите са тотално НЕКАДЪРНИ да свършат каквато и да била работа.Дори не стават и за метене на улиците.Като прибавим и мързела.Ясно е защо са бедни.
9
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрофесорАми Радев нали затова стана президентин. Да вдига доходите на хората. Само с мрънкаме няма как да се оправи положението. А Борисов и ГЕРБ за това ли направиха правителство - да крадат от еврофондовете?
8
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато и последния работник в българия избяга да мие чинии в Англия за някой *** комшия !Тогава Бога на всички тикви и тиквеници ще трябва да моли бай Ром да бачка :)))))
7
16
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резидента да се обърне към спонсорите на партията му.Георги Гергов само каза:-Мога да изброявам милионерите в БСП с часове.Червените бизнесмени да престанат да реват, че ако дават повече от минималната ще фалират.
6
46
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умните и кадърните да добре при демокрацията. Само мързеливците и некадърниците са с ниски заплати.
5
3
 
49
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Много яко това Съдба тук в България е някакъв вид експеримент. Като предаването Да Оцелееш на предела.
4
41
 
13
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Ами Радев нали затова стана президентин. Да вдига доходите на хората. Само с мрънкаме няма как да се оправи положението.
3
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е в страната на Тиквата и ще става по-зле.
2
4
 
63
 
! Отговори
Аве циркаджии преди 5 години
с 500 евра средна класа?! Но баце ще изкорени тази "средна" класа осбено тези с таратайки на 15 години с новите данъци!
1
44
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой за каквото е учил.

Спонсорирани публикации