Д-р Ангел Кунчев: Грипът идва още през ноември!

Сега е време да се постави ваксина, призова той
15 окт 2018 16:00, Анисия Иванова
18
Д-р Ангел Кунчев: Грипът идва още през ноември!
Архив: Булфото

На прага на есента се очаква да ни атакуват 4 щама грип. Това са вече познатите от миналия сезон щамове "Мичиган" и "Пукет", и още два нови – "Сингапур" и "Колорадо", обясни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по bTV.

За пациента това значи класическата изявена картина с остро начало - силна отпадналост, подчертано главоболие, трудно повлияващата се температура. По думите му е рано да се каже кой точно щам ще преобладава у нас.

Прогнозата му е, че грипните щамове ще ни атакуват от ноември.

"По-скоро ме притеснява "Сингапур", защото е най-новият и една година по-късно от него излезе само един от Б-щамовете и хората по-рядко имат изграден имунитет", обясни той.

Д-р Кунчев направи уговорката, че в Северното полукъбло грипът още не е дошъл и се съди само по грипната активност в южната.

Първите щамове се очаква да бъдат изолирани още в края на този месец или началото на ноември, обяви експертът. Ще ни атакуват още "Пукет", но към него има изграден имунитет у повече българи.

"Пукет" е най-старият от всички, минал е два пъти през България и имунната ни система трябва да действа за разлика от възникналия през 2017 г. "Колорадо". Ако той вземе предимство пред А-щамовете, може да се срещнем с по-висока заболяваемост.

Д-р Кунчев обясни, че сега е време да се постави ваксина и призна, че самият той все още не се е ваксинирал.

Не повече от 2-3% доскоро се имунизираха у нас, посочи лекарят. Имаме уверения че от следващата година ваксината става безплатна за хората над 65 г. и именно тогава може да се постигнат 10-15% от първите години на кампанията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Питам, има ли в БГ лаборатории финансирани косвено от Пентагона?Пишете на коя дата с дроновете или самолети ще ги пускате за отделните райони?Колко предвидихте тази година за България - "My Fellow Americans"?Какво стана с Диляна Гайтанджиева?Намери ли си работа?
17
0
 
0
 
! Отговори
Delcti преди 5 години
Tesi gripove sa savsem bezvredni za bulgarite...tesi gripove ne mogat da jiveiat v mrasnia chuuumav vazduh na bg.
16
0
 
1
 
! Отговори
До 13 "Яжте чес преди 5 години
Не само чесън, но и много зрял боб трябва да се консумираТака няма да ви доближават много хора
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе те пускат навсякъде,обаче както всичко друго в европа лекарствата не са лишени от активни вещества както тук и действат
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да го светна въпросният доктор че грипът е вече тук от доста време.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яжте чесън, така никой няма да се доближава до вас и няма да се разболеете.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тичайте към аптеките за ваксини, че може да свършат.
11
1
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Това, което самозваният д-р (другар) и неуморен труженик на ГлаксоСмитКлайн и Новартис пропуска да каже, е:1. Във въпросните ваксини има живак, алуминий, формалдехид, феноксиетанол и други, абсолютно ненужни за имунитета, съставки.2. Глава чесън на ден трепа всички грипни вируси, независимо от щама.3. Защо онези, които през зимата наблягат на винско и свинско, нямат проблеми с грипа?
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно до вас са опрели да ви пускат вируси!!! Все едно БГ Мама чета. Грип е имало и ще има - тези ваксини са за хора, които поради здравословни причини трудно биха преодоляли евентуално заразяване. Никой не ви кара да си ги слагате.
9
0
 
2
 
! Отговори
baiko преди 5 години
nali za xorata nad 65 god. trebva6e sega da ima bezplatni vaksini no ypravata se obarka s kompromatite i zabravi no pak ,4e gi stegneme kakvo sa kazali da go ispalnat ina4e ostavka i van
8
0
 
3
 
! Отговори
Илюминат преди 5 години
До МиткоНякъде към 18ти
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече го изкарах. Мерси, но и тази година няма да се тровя с излишни ваксини.
6
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
При мен дойде, гаден е. Всяка година все по-хубавощи стават.
5
1
 
6
 
! Отговори
Митко преди 5 години
А точно на коя дата през ноември?
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кунчо от коя Лаборатория ги изпуснахте. И то 4 на куп на квадрат и на геврек. Пак ли го закъсахте за мангизи. Цяло лято неможахте да ни заразите щото щамовете на жега не виреят а изчакахте да се по застуди и веднага ги пуснахте в действие. Защо ли по Татово време нямаше щамове а само леки настинки. Които минаваха за 2 дни с пиене на топъл чай асперин и аналгин. Даже и ваксини нямаше. Защо ли.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипът идвал през ноември.Стига бе, ако не е грип, ще е случая Скрипал, ако ли не - Сорос и Иван Костов. Ако не те, спомени за Фидел Кастро.Догодина на 1 април кво ще дойде, а?
2
2
 
21
 
! Отговори
Химикълтрейлс преди 5 години
... "ГРИПЪТ" идва , когато ни "НАПРЪСКАТ" най - точно и правилно ..... Самолетчетата с "ХИМИЧЕСКИТЕ СЛЕДИ" са почти през ден над София ... Предполагам и над другите големи градове ... Какво мислите , че НИ оставят над главите ?!?! ... Бактерии , вируси , сигурно й почти цялата Менделеева таблица ! ... "КРЪГОВРАТА НА ЖИВОТА" ... Как иначе мислите , че ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ГИГАНТИ "въртят" милиарди ?!?! ... За да има лекарства ... Трябва да има - болни ... По нататък си знаете .... :) ;) :)
1
1
 
29
 
! Отговори
da be преди 5 години
Според мен тези вируси умишлено ги пускат. И в Германия живяш, и в Испания и в Англия. Нямаше такива неща. На старини се прибрах тук! Ужасно е! Само пускат грипове, вируси за да си продават хаповете. То летен грип, есенен грип, то блатна треска, абе какво ли нещеш!