Банички, пици, шопска салата – с имитация на сирене

Заведенията купуват млечните продукти от борсата
17 окт 2018 08:25, Елка Василева
65
Банички, пици, шопска салата – с имитация на сирене
Снимка: архив, Reuters

Баничките, пиците и шопската салата, които си хапваме навън, често са с имитиращи млечни продукти, закупени директно от борсата, вместо сирене, произведено от мляко.

Основната причина е стремежът на търговците да бъдат конкурентни, пише „Монитор“. На тържищата, откъдето се снабдяват повечето заведения, цената на имитиращите продукти е 2,90 лв./кг, а на нормалното бяло саламурено сирене около 8 лева или над 2,5 пъти повече.

„В баничка или шопска салата в заведението трудно можем да разберем по вкуса дали са ни пробутали сирене менте. В същото време в общественото хранене - ресторанти, столове, болници, училища контролът е много слаб. В България в обществени заведения и в училищата и детските градини могат да правят проверки само от агенцията по храните, но не и потребителските организации“, казва Богомил Николов, изп. директор на Асоциация „Активни потребители“.

По думите му в супермаркетите вече трудно може да се намери имитиращ продукт, а на борсите го има, защото от там купуват ресторантите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен .......щото ви мързи.........Абсолютно точно, анонимни колега, мързи, та боли. А и в тези неща, наречени закуски се слага не олио, а маргарин, палмови гадории и Е - та. А за мързешните индивиди - една "рецепта" от Лорд Сандвич: Вземате 2 филии хляб, мажете ги с нещо, върху намазаното слагате друго нещо, затопляте и готово. Време за изпълнение 1 минута - по-малко отколкото се редите на опашка пред баничарницата.
4
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пазарна икономика . Хората искат ефтини банички и пици .
3
4
 
46
 
! Отговори
сиреньееее преди 5 години
И държавата е с имитация на правителство.
2
4
 
51
 
! Отговори
the ghost преди 5 години
Много е просто: Влиза инспектора в заведението за хранене, хваща в крачка готвача/собственика, че се слага имитиращ продукт вместо обявеното сирене - заведението се затваря за определен период.Ама така няма да се гушат пари под масата
1
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вместо да станете 10 минути по рано или от вечерта да си приготвите нещо заядене сутринта масово се редите за мазни баници с боза щото ви мързи а пък жените ви още повече

Спонсорирани публикации