Отпуск без труд: След майчинството!

Работодатели искат да отпадне натрупването на дни отпуск
Обновена: 18 окт 2018 11:01 | 18 окт 2018 10:45,
286

Работодателски организации предлагат да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се 2-годишен отпуск по майчинство, да могат да получават и платения си отпуск, които се е натрупал за този период.

Позицията на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Още по темата

"Много е важно това решение на съда на ЕС. Говори се за родителски отпуск, който може да бъде планиран. Отпускът за изглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се приеме напълно за родителски отпуск. Трябва да се подебатира малко повече сред експертите", обясни бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Василев отбеляза, че дават възможност на управляващите да коригират грешка, за която от АИКБ са алармирали преди 10 години.

"Не може да се брои за отработени двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие. Става дума за поправяне на една несправедливост. Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз - 54 седмици. В същото време имаме най-ниската раждаемост", коментира Василев в "България сутрин".

Христова се съгласи, че заявеното от работодателите е коректно, тъй като според нея те не коментират правото майчинството да се зачита за осигурителен стаж, а претендират върху размера на отпуск по майчинство да се изчислява платеният годишен отпуск и да се изчислява обезщетение, когато работникът напуска.

По думите на Василев са малко хората, които вникват в проблема и го разбират. А исканията на майките той определи така: "Дайте, искаме още, но няма да работим!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
17
 
14
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Ами разбира се, че е дискриминация. През тези две години аз ще съм била на работа, ще съм оставала до късно и ще съм давала всичко от себе си, докато Ванчето като се върне ще трябва да си ходи по-рано щото 'детето е болно', 'детето е на градина', 'детето тва', 'детето онова', ще си остава в къщи, докато аз й взимам смените, щото все някой трябва, и ще за капак ще има два пъти повече отпуска от мен. По-полезна ли е с нещо на фирмата?
189
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 111111Кой нормален човек би очаквал от държавата да си му дава пари, за да си 'отгледа достатъчно минимум две деца'. Вие ромка ли сте? Те са с такива претенции.
188
3
 
8
 
! Отговори
гг преди 5 години
задължително по време на раждането майките да работят дистанционно!!!Брюксел скоро ще ни подготви за Антихрист!!!Ще се чудите, защо веднага след раждането децата се отнемат от майката и семейната единица бива напълно заличена!?Промиването на мозъка ще става от ранна детска възраст и ще бъде свързано с почитане на новия псевдо-масонско-еврейски бог (АНТИХИРСТ)!!! Той ще дойде много скоро. Дори и да не вярвате. Тръмп не може да спре отнемането на бели деца от родителите.
187
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мирише на нов девети септември и народен съд. Усещате ли?
186
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 111111Живяла съм в Англия и въпросните индивиди, които смучат от системата, въобще не са за хвалене. Представляват най-ниската прослойка на обществото и всички работещи ги презират. Като цяло не разбирам хората, които искат да си 'отгледат' детето с чужди пари и манталитета 'дай ми щот родих'.
185
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 185И шефът изпада в истерия. Изпробвано е. Кажеш ли, че напускаш, той е готов да те разкъса. И се чуди как да не ти плати последната заплата. И те заплашва, че му дължиш предизвестие и ходи в БТ и плюе против теб, че си ***.Напускането и освобождаването от работа да бъдат на момента, без предизвестие. без скандали. Нека го направят! Правата на работник и шеф да са равнопоставени.
184
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
'Не може да се брои за отработени двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие'Най-накрая някой да каже нещо разумно.
183
2
 
2
 
! Отговори
До 183 преди 5 години
ОК напълно съм съгласен с теб, трябва да има равнопоставеност, да се търси обективната истина, да се защитат правата на добросъвестната страна, а недопросъвестната да се наказва. КТ в този вариант не дава възможност на работодателя да освобождава майки и хора с ТЕЛК - въпроса е защо? Ето защо и рабодателите не желаят за наемат такива хора, въпреки че те имат знания, умения и качества - тук се създава уродливо изкривяване. А уволнението трябва да е бърз и опростен процес, сега е бюрократична сага
182
3
 
2
 
! Отговори
До 185 преди 5 години
Разбирач стига дрънка глупости всеки един договор се крепи на база Закон или Наредба. Така че, не е лошо да кротнеш и да замълчиш!
181
0
 
2
 
! Отговори
111111 преди 5 години
до 182Съгласен съм с мнението Ви. Просто дадох пример, че и такива случаи има, понеже се говори (пак коментар тук) как, на запад, се връщали след 3- 9 месеца майчинство на работа.
180
3
 
4
 
! Отговори
До 179 преди 5 години
Защо не, какъв е проблема? Идваш и казваш, не ми се работи, от утре няма да идвам на работа, няма да свърши света, няма незаменими хора. Разликата между договор и закон е много голяма. Варианта двете страни да договарят условията при които ще работят е най-добрия, задължителната принуда на КТ води до тежки изкривявания.
179
0
 
5
 
! Отговори
Вижте го --Той е ви- преди 5 години
новен! Този само като го видя и знам ,че реве срещу някаква работническа придобивка...гледам него виждам милиони бягащи заради ниски доходи..
178
1
 
11
 
! Отговори
До 176 преди 5 години
До АнонименНека работодателят да има право да уволнява по всяко време, но...само ако работникът има право да напусне по всяко време. Трудовите взаимоотношения са двустранни и правата на едната страна изискват реципрочност спрямо другата страна. А иначе - и сега има начини да се справиш с тези, които блеят на работното място. Кодексът предвижда санкции, включително и дисциплинарно уволнение накрая.
177
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 111111Хора живеещи на соц. помощи са типичния пример за *** на общество, продукт на либералната хипи политика за раздути социални системи. След време когато тези хора минат критичен процент от обществото, проблема ще е много сериозен и ще доведе до фалит на държавата, тежка икономическа криза и най-лошото деградация на цялото общество.
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 176Ти имаш право да уволняваш. Мотивирай се и уволни!
175
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само жени ще останат е тази велика страна.
174
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 176Работата е двустранен процес. Това ясно ли ти е? И този процес е между ШЕФ и РАБОТНИК. Наемането на работа се уговаря между двамата. Напускането на работа се уговаря между двамата. Ясно ли ти е?Махаш човека от работа, когато си поискаш. Добре! И работникът ще се махне от работа, когато той си поиска без да ти се оправдава. Идва работникът и ти казва- "От днес не съм на работа, не ме кефиш". Съгласен ли си?
173
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ да ПЛАЩА ТВОЯТА ЗАПЛАТА и ОСИГУРОВКИ, за да има от какво ВЕЧНО да се ОПЛАКВАШ!!!!
172
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 169Защо са законите тогава? Защо подписваш ТД? Щом работодателят ще прави каквото си иска с работниците, тогава и работникът ще се маха от работа, като реши, че тоя шеф не му трябва. Ще се маха веднага, във всеки момент. И няма да дължи нищо на шефа сиПремахнете законите, премахнете трудовите договори, премахнете всичко. И без това работодателите не спазват ТД.
171
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НякойНе ти знам случая, но работодателя трябва да има правото да уволнява всеки един свой служител или работник, по всяко време, в противен случай започват едни уродливи изкривявания в икономикато и обществото. Когато ходиш на работа си там за да работиш, а не за красота или за да завързваш социални контакти. Само работодателя може да прецени да ли си му нужна или не, след като той няма нужда от твойте услуги, най-нормалното е да се освободи твойте услуги и да наеме друг.