Бизнесът иска: Край на платения отпуск при майчинство!

За това време не се полага труд, мотивират се работодатели
60
Бизнесът иска: Край на платения отпуск при майчинство!
Снимка: архив, БулФото

Работодателите настояват при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск.

Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява да бъдат предприети действия за промени на Кодекса на труда.

Още по темата

Позицията е изпратена до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от Българската стопанска камара.

В момента за времето на отпуск по майчинство се начислява и редовен платен годишен отпуск.

Позицията на работодателите е след решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Според работодателите този въпрос трябва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми.

Според бизнеса няма причина този период да се взема предвид при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение - възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Вече започва да ми писва да слушам как трябва да се увеличават осигуровки, да се мислят допълнителни застраховки, винетки, данъци и още куп глупости. Народа непрекъснато трябва да вади от джоба си и да хрантутници тия мизерници в Парламента, а когато трябва нещо да се даде от държавата вече ни е криво. Държавата нищо не ти дава БЪЛГАРИНО, направи си сметка колко повече ти е взела преди това.
50
0
 
3
 
! Отговори
майка преди 5 години
На всяка майка са били удържани от заплатата осигуровки за Фонд Общо заболяване и МАЙЧИНСТВО, айде да не приказваме глупости, че държавата подпомагала. Като майка казвам, че детето има нужда от такава в първите си години, а и в днешно време не желая детето ми да бъде отглеждано в ясли където не мога да бъда сигурна дали ще се върне живо и здраво. А бизнеса да спре да реве като вдовица за ..., да се заеме да върне българите от чужбина и да остави майките на мира.
49
0
 
5
 
! Отговори
Бизнес ли? преди 5 години
Така ли вече се назовават дивите капиталисти в България. Ей, душиците ви алчни и жалки да горят на бавен огън и сух въздух!
48
1
 
0
 
! Отговори
Калю Радаш преди 5 години
Защото хората само една малка част те приема. Но трябва всички да те възприемат. Човек с неработенето няма трудови навици които се придобиват с работата. Трудно се учи трудно помни и възприема. Трудно комуникира и се разбира с хората. Но във времето с работенето всичко всичко се нормализира.
47
3
 
0
 
! Отговори
Калю Радаш преди 5 години
Конкуренцията я има навсякъде.Жените които дълго време са били в затворен вид живот т. е къщата, децата. След 10-15 години много ще им е трудно отново да тръгнат на работа. Трябва да се социализират, а социализирането става бавно и трудно докато жената се научи да не изпада в тежки конфликтни ситуации в работния процес и тежки междуличностни отношения с близки и роднини. Всичко се научава с времето човек се приобщава към този начин на живот с времето.Бил си а социален пълен аутсайдер.
46
3
 
0
 
! Отговори
Калю Радаш преди 5 години
Мъжа като не те пуска да работиш ти прави деца. Предпочитана жената да върти къщата и да отглежда и възпитава децата до тяхното изучаване. А той да носи доходи. Някои мъже се нагърбват като камили да носят деца къща и жена цял живот. Само и само да осигурят сносен начин на живот и жена му да не бъде тероризира на от работодатели колежки, колеги. Казва аз жена за "терор нямам". Борбата за хляба е безмилостна и жестока в днешно време. Времето е вълчо. Ако си гъвкав креактивен комуникативен ок.
45
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който го мързи да работи - ражда деца!
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цаката е закриване на бг бизнеса! Щом не могат да плащат, спират да съществуват!
43
1
 
9
 
! Отговори
43 и 46 преди 5 години
Прав си, но да беше изключвал капслока и използвал препинателни знаци отвреме навреме, м? 45, обезщетението при майчинство и детските надбавки НЕ СА ПОМОЩИ, а ПОДКРЕПА осъществявана от държавата и роботодателите на семействата с деца. В европейските държави, към чието число имаме претенции, че се числим детските надбавки за едно дете са от порядъка на 350 евро. Сравненията с българският социален модел са смешни.
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
45- ТИ ТЕЗ АЛА БАЛА НЕ ТУК- НА ВСЕКИ КОЙТО МУ СЕ ПОЛАГА ОТ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ВЗЕМЕ, А ТИЯ С ЕДИ КАКВИ СИ ДОХОДИ И РЕАЛИЗИРАНИТЕ СЪЩО ЩЕ СИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ- НЕ БУТАЙ ПРАВОТО НА ЖЕНАТА ДА ПОЛЗВА ОТПУСК ПО ВРЕМЕ НА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ- ТОВА ПРАВО ГО ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 40 ГОДИНИ- НА КОЙ НЕ МУ ОТЪРВА ДА ПРАВИ БИЗНЕС ТУК ДА ХОДИ В ЕВРОПА- ТАМ ДА СЕ НАУЧИ. ДАМИ, НЕ СЕ ДАВАЙТЕ!
41
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На помощи разчитат само хора, които не са осъзнтати и раждането на дете за тях значи "още социални помощи". Хората, които са се реализирали на пазара на труда и имат прилични доходи, никога не изкрават повече от една година майчинство. Ако отпуската и социалните помощи окзваха някакво отношение върху раждаемостта в България, то сега щяхме да сме с положитилин прираст, но уви..../Това не се отнася до хората с професия "вечно майчинство"/
40
4
 
3
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 5 години
Мен ме не засега! Аз съм на социални помощи ...
39
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЕРОЯТНО И МИН ЗАПЛАТА НАД 500 ЕВРО Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ, АМА В ЕВРОПА Е ТАКА, СИГУРНО И 13 ЗАПЛАТА ЗА ОТПУСКАТА, А 14 ЗАПЛАТА ЗА КОЛЕДА СА ГЛУПОСТИ, АМА В ЕВРОПА Е ТАКА, СИГУРНО И ДОБАВКА КЪМ ПЕНСИЯТА НА ЖЕНИ, КОИТО СЛЕД РАЗВОД СА ОСТАНАЛИ НЕОМЪЖЕНИ Е ГЛУПОСТ, НО В ЕВРОПА Е ТАКА, ЕДИН ОТ СЕМЕЙСТВОТО РАБОТИ, ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ СА ЗДРАВНО ЗАЩИТЕНИ- А НИЕ СМЕ В ЕВРОПА И НА НЯКОЙ АКО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА ХОДИ ДА ПРАВИ БИЗНЕС НА ДРУГО МЯСТО В ЕВРОПА.
38
3
 
29
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Това ще доведе до нов спад в раждаемостта която и без това е на катастрофално ниско ниво.
37
38
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези платени отпуски по време на майчинство са пълна глупост и само товарят работодателите с невъзстановими загуби. Изобщо целия ни социален модел е за преразглеждане, защото е пълен с такива абсурди приети вследствие на желанито на някоя партия да привлече някоя група от гласоподаватели към себе си, но вместо партията да събере членски внос и да изпълни обещанието си прави помен с чужда пита и бърка в джоба на данъкоплатеца а най-често това е работодателя.
36
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами може би, защото през това майчинство нямаш почивен ден, затова ти се полагат.
35
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35По-принцип съм против всякакви социални помощи.Безплатно само мама на тате и обратното.Не съм болен мозък просто мисля реално.Най-разумно е да няма никакви помощи за безработни,социални надбавки за нуждаещи се и безплатни неща.Покрай сълзливото "дайте да дадем защото те нямат пък вие имате" всъщност се отглеждат милиони и милиарди търтеи.Добър пример дадохте за ромите.Проблемът е че държавата им поема разходите по здравеопазването.Като почнат да им искат пари ще станат по-отговорни.
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За неразбралите статията - не става въпрос за премахване на отпуска по майчинство, а за платения годишен отпуск, който се полага за същия този период на майчинство. Иначе казано, в момента е така - работиш, полагат ти се 20 дни отпуск годишно, предполага се за да си почиваш; ако ползваш отпуск по майчинство, пак ти се полагат 20 дни отпуск годишно, които реално не можеш да ползваш своевременно, защото така или иначе не ходиш на работа. Затова тези отпуски се трупат и ползват след майчинството.
33
1
 
10
 
! Отговори
38 и 39 преди 5 години
Това общество, в което живееш и не дишате сигурно. Няма запетайки, няма точки...добре, че "спейса" ти работи.
32
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още нещо сега на бас че долу ще цъфне някой моралист да ме учи че трябва да ми пука за обществото защото живея в него за такива имам новина не вече не живея в чудното ви полуттоталитарно кафяво-червено общество и се радвам за което.Пък за експерта пл надуване на кореми господин експерт ако *** от денонощна работа не беше могла да намери баща ти нямаше сега да до тук че да си ръсиш глупостите чуждопоклоннически платен ***.Вземи напиши мой ти плаша сигурно е някой травестрон от АИКБ егати.