Статистиката сочи: 42% от българите ще живеят в 6 града до 2030 г.

Всеки месец изчезва по едно село, посочи Илияна Йотова
Обновена: 27 окт 2018 08:50 | 26 окт 2018 20:06, Анисия Иванова
113
Статистиката сочи: 42% от българите ще живеят в 6 града до 2030 г.
Архив: Булфото

42% от населението на страната до 2030 година ще живее в 6 града – София, Пловдив, Русе, Бургас, Варна и Стара Загора. В същото време всеки месец изчезва по едно село, а най-бързо обезлюдяващият се регион в ЕС е Смолянският, посичи вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция "Демографската криза в България – реалности, проблеми и решения".

"Съобщаването на катастрофални данни не лекува, а само засилва чувството за инерция и безпомощност. Необходимостта от държавна политика не е остаряло понятие, а най-сериозният дефицит на България в момента", заяви тя.

По думите й основната причина за стряскащите цифри е липсата на реалистична икономическа програма за развитието на България.

"Трябва да се създават условия хората да остават и да работят тук", каза вицепрезидентът и изброи мерките, нужни за това - развитие на високите технологии, туризма, селското стопанство, дуалното обучение и системата на здравеопазването.

"Градината на Балканския полуостров, както до скоро бе наричана България, загива, подвластна на грешни търговски механизми и грешна политика", посочи Йотова.

"800 училища са закрити в последните 15 години, защото в тези места не останаха млади семейства, чийто деца да се обучават", допълни тя.

"Най-големият проблем, но не на системата, а на българските граждани е достъпът до здравни грижи и това пряко кореспондира с демографската система", посочи Йотова.

"Знаем, че младите хора няма се върнат, без да се осигурява достоен начин на живот с нормални европейски доходи. В България сме с най-много работещи бедни и се разтваря все повече ножицата между бедни и богати", допълни вицепрезидентът.

Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На първо място сме по смъртност, а почти 5% от съществуващите селища нямат нито един жител. Тези с до 20 човека са около 13%, каза още Илияна Йотова.

"В следващото десетилетие между 800 и 1000 селища ще престанат да съществуват. Региони в страната са в риск да се превърнат в демографски пустини", отчете тя. На европейския фон сме в първата петица на страните с най-застаряващо население.

"За Северозападна България години наред бе запазено мястото за най-слабо развития регион в цяла Европа. Очевидно европейската политика на сближаване за 11 години не успя да постигне почти нищо", отбеляза вицепрезидентът.

"Ако нищетата беше запазена мярка само за Северозапада, през последните години тази "болест" разяжда и други части на страната, особено по граничните райони, особено в Североизточна България", допълни тя.

По думите й през 2016 година коефициентът на възрастовата зависимост между населението над 65 години и до 14 години в Силистренска област достига до 170%.

"Няма друга страна в ЕС с такива съотношения", подчерта Йотова, като отчете, че основната причина за негативните тенденции се корени в ниските заплати в тези населени места. Според нея демографската криза е най-важната тема за страната ни, защото от нея зависи бъдещето на българската нация.

"Това е тема, която не е подвластна на политически мандати и, колкото и да изглежда невъзможно в днешните условия, задължава национален консенсус", настоя още вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64В България няма увеличение на населението в големите градове.Или е минимално.За сметка на това селата ,малките градове и областните центрове се топят.
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статистиката сочи: 42% от българите ще живеят в 6 града до 2030 г.--------Това е глобална тенденция, която засяга и Бг..Не е далеч времето, когато мегаполисите ще се превърнат в градове държави, като в древна Гърция.Въобще, едни от най-добрите футорулози са писателите фантасти, сещам се за "Стоманените пещери" на А.Азимов. Но, кой днес чете фантастика, кой чете книги.
56
2
 
16
 
! Отговори
666 преди 5 години
във видин в разговор между хората вече е взето решение кои как може да замине за чужбина,и които останат последни да запалят града и да се изнесат.голям цирк ще бъде.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеалистРазликата с развитите държави е,че там населението в големите градове се увеличава,а тук се запазва.
54
5
 
11
 
! Отговори
През 1995г. преди 5 години
Същите ни обясняваха как след 20 години , всеки втори българин ще е *** и населението няма да има и пет милиона.
53
5
 
26
 
! Отговори
aaa преди 5 години
Стига сте дрънкали глупости ,ами започнете да давате на хората достойни доходи за труда им,което и сега е възможно,обаче от алчност и безумие не правите.10 лв. минимално заплащане на час със закон.Който не може да плаща да върви да прави бизнес в танганайка...
52
6
 
31
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Ще изоставят селата и малкоте градодове .Защо ? Защото от 2007-20018 България е позво;ила чуждестранно нашествие и капитализъм .Вече всичко е внос ,няма сергии ,няма малки магазинчета ,на бабите е забранено да продават и свещички само защото нямат касов апарат .Благодарности *** Боко задето вече не живееме в прекрасна и любима БЪЛГАРИЯ
51
2
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До муспиМахнем ли Бахур бахар от политиката, лишаваме Синедриона от основното им острие в България!
50
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами това е реалният ход на нещата. Като няма социализъм и принудително жителство, хората се местят там, където им харесва. Разбира се, че ще отидат там, където има работа, добри университети, детски градини, може да отитад на театър, кино и опера и хоремага не затваря в 8 вечерта. Наистина е тъжно, че селата и малките градчета се обезлюдяват, ама какво да правят младите хора там? Така е в целия свят - справка около нас Истанбул, Букурещ, Белград, пък и по-далече - Виена, Лондон и т.н
49
9
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Ами че то в повечето развити държави е така или тенденцията е същата. И изглежда логично, защото големите градове предлагат много повече възможности за работа, по-добри публични услуги като образование, здравеопазване, култура, развлечения, по-добра инфраструктура и т. н. Няма защо да мрънкате, защото всеки търси по-добрите условия. Селата ще останат като места за отмора в почивните дни, за хора, които се занимават със земеделие и такива, които търсят нарочно идилията на селото. Това е.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 53Рогатия... Пуххайаййайаййа. Още ли вярваш, на това с козата :)
47
2
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Рогатия в действие!
46
12
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 5 години
тебе пък кви евреи си се привиждат навсякъде ?как ли няма евреите да седнат да се занимават с некви *** от задунайската ти губернийка
45
12
 
4
 
! Отговори
Шиганин преди 5 години
Аааа да ви е ясно Варна и Пловдив са наши не ги даваме щото ша ядете брадви и колове
44
2
 
8
 
! Отговори
фламинго преди 5 години
още сега е така
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MUXOBOIKO KRADLIV SKAPAN TI SI SRAM I POZOR PRED SVETA
42
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аре *** , омитай се от тая планетата природата не те ще . сбъркан си Локо София !
41
6
 
14
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Синедрионът е доволен, културно-масовата работа е проведена блестящо - всички се вайкат, псуват и даже са безразлични, но никой и дума не обелва против извършителите на геноцида евреите!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми че сега, как е? Или още някой вярва, че има 5 милиона души по села и градчета с по 35000 души...
39
7
 
9
 
! Отговори
Римлянин преди 5 години
Абе изчезвайте бе какво станало толкоз откога чакаме... ще почакаме още малко на кой му пука за ***

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe