Статистиката сочи: 42% от българите ще живеят в 6 града до 2030 г.

Всеки месец изчезва по едно село, посочи Илияна Йотова
Обновена: 27 окт 2018 08:50 | 26 окт 2018 20:06, Анисия Иванова
113
Статистиката сочи: 42% от българите ще живеят в 6 града до 2030 г.
Архив: Булфото

42% от населението на страната до 2030 година ще живее в 6 града – София, Пловдив, Русе, Бургас, Варна и Стара Загора. В същото време всеки месец изчезва по едно село, а най-бързо обезлюдяващият се регион в ЕС е Смолянският, посичи вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция "Демографската криза в България – реалности, проблеми и решения".

"Съобщаването на катастрофални данни не лекува, а само засилва чувството за инерция и безпомощност. Необходимостта от държавна политика не е остаряло понятие, а най-сериозният дефицит на България в момента", заяви тя.

По думите й основната причина за стряскащите цифри е липсата на реалистична икономическа програма за развитието на България.

"Трябва да се създават условия хората да остават и да работят тук", каза вицепрезидентът и изброи мерките, нужни за това - развитие на високите технологии, туризма, селското стопанство, дуалното обучение и системата на здравеопазването.

"Градината на Балканския полуостров, както до скоро бе наричана България, загива, подвластна на грешни търговски механизми и грешна политика", посочи Йотова.

"800 училища са закрити в последните 15 години, защото в тези места не останаха млади семейства, чийто деца да се обучават", допълни тя.

"Най-големият проблем, но не на системата, а на българските граждани е достъпът до здравни грижи и това пряко кореспондира с демографската система", посочи Йотова.

"Знаем, че младите хора няма се върнат, без да се осигурява достоен начин на живот с нормални европейски доходи. В България сме с най-много работещи бедни и се разтваря все повече ножицата между бедни и богати", допълни вицепрезидентът.

Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На първо място сме по смъртност, а почти 5% от съществуващите селища нямат нито един жител. Тези с до 20 човека са около 13%, каза още Илияна Йотова.

"В следващото десетилетие между 800 и 1000 селища ще престанат да съществуват. Региони в страната са в риск да се превърнат в демографски пустини", отчете тя. На европейския фон сме в първата петица на страните с най-застаряващо население.

"За Северозападна България години наред бе запазено мястото за най-слабо развития регион в цяла Европа. Очевидно европейската политика на сближаване за 11 години не успя да постигне почти нищо", отбеляза вицепрезидентът.

"Ако нищетата беше запазена мярка само за Северозапада, през последните години тази "болест" разяжда и други части на страната, особено по граничните райони, особено в Североизточна България", допълни тя.

По думите й през 2016 година коефициентът на възрастовата зависимост между населението над 65 години и до 14 години в Силистренска област достига до 170%.

"Няма друга страна в ЕС с такива съотношения", подчерта Йотова, като отчете, че основната причина за негативните тенденции се корени в ниските заплати в тези населени места. Според нея демографската криза е най-важната тема за страната ни, защото от нея зависи бъдещето на българската нация.

"Това е тема, която не е подвластна на политически мандати и, колкото и да изглежда невъзможно в днешните условия, задължава национален консенсус", настоя още вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Глупости.В тези градове живеят не повече от 2,5 милиона.
37
0
 
20
 
! Отговори
Т2 преди 5 години
А другите 58% ще живеят в чужбина. :D)
36
1
 
8
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
До анонимен 33,Ти я кажи по-добре колко се нагушиха САЩ от ВСВ, така че тези 14млрд.$ за Плана "Маршал"- бълха ги ухапала! В същото време наясно ли си колко разрушени и обезселени градове имаше в СССР след хитлеристката инвазия? В България този факт нещо се пренебрегва! Само един пример ще ти дам- град Псков, който преди войната има население колкото Варна по това време, в края на войната остава с население малко повече от 100души!
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"София, Пловдив, Русе, Бургас, Варна и Стара Загора" в тези градове към момента живеят около 4 милиона и повече от под 7 общо население. Тези цифри от 42 процента можеда да са вярни, ако се касае за социалните граждани, че те ще бъда 42 процента от населението на градовете както са почти половината и повече от населението на селата към момента.
34
5
 
17
 
! Отговори
Бойко Велики преди 5 години
гербере мръсни всичко при вас е измамасъсдрахте ни от данъци за дваманаправихте ни на неггри от Алаабамада ива аз вашта мама
33
6
 
8
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Общо взето реалистични виждания има другарката от БСП. Но трбява дебело да подчертае, че такава е и европейската тенденция. В цяла Европа населението се бута в големите градове. Обширни райони опустяват. Населението също се топи, застарява. В големите градове е пълно, само че с чуждаземни странни същества. СПасени не виждам, напротив по-лошо ще става.
32
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато банките убиват поне по един член във всяко семейство - така ще бъде!Тази социално-икономическа система да дивият банков капитализъм е тотално грешна и вредна за човечеството и тя води точно до това! Въпрос на време е (и това вече започва да става) тези процеси, които текат у нас със страшна сила, да започнат да текат и с по-силни темпове и в европа и в америка! Това просто е неизбежно!Тази социално икономическа система - УБИВА човека, изсмуквайки живителните му сили!
31
6
 
22
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Наско,БСП може да са виновни 75%,ДПС 25%,но настоящите управляващи -100%, защото са нагли,неграмотни и безидейни.За корупцията, мизерията и бедността на хората не искам да пиша, там сме лидерите в Европа.
30
7
 
38
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
Спомням си навремето в Смолян какъв живот кипеше, ходихме там на почивка, имаше кореком в хотел Смолян, карахме ски на Пампорово, сега там е пустош, хората масово се изселват, а тези които стоят в бащините къщи, бачкат за 400лв. и да се чуди човек защо са още там ?
29
5
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
Как селяните си повярваха, че могат да правят общество.
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26 комфеновете много обичате с уж "достоверни4 факти да манипулирате -ами като са отмъкнали САЩ толкова много милиарди как така страните ,които съм посочил са многократно по- добре от нас - източноевропейците, от които краварите не "измъкнаха" милиарди , но живеем на ръба на оцеляването??? А това за "отвличането" на европейски учени е направо сякаш чета в-к "Работническо дело" ,а сега пак ни обясни кой е този "патриот" ,дето стои гладен и работи за жълти стотинки в името на Партията
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е толкова важно къде живеят, а защо.
26
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами,крайно време е ние,"селяните",всички българи извън клоаката София,да се вдигнем и си обявим една друга държава,невключваща клоаката.И като я оставим заобиколена отвсякъде от "селяни",да и тапосаме едни граници,със всички гранични атрибути,да видим до къде ще я докарат "великите клоаканци"!!!Що стоим и ги търпим,барабар с цялата политико-управленско-олигархична мафия,а не вземем да ги изметем от останалата част на страната?!Защо????!!!!
25
3
 
11
 
! Отговори
степан преди 5 години
Грешка не в 6 града а 66 държави тук ще са само бъггарски граждани може и с двойно
24
6
 
23
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Защо се бутате в тая София? Има и по-хубаво място и то се нарича Терминал 2.
23
3
 
1
 
! Отговори
Rafail преди 5 години
Imat greshka...bulgarite semeistvata s decata napuskat zemite na trakite, slabianite, bizantiicite, blasite i na makendoncite...otivat pri hunite, vikingite i galite...eto i prezidentskoto semeistvo emigrira po-drugia den sled decata si....v chujbina...otivat pri magiarite...stot parvata dama ne iskala da gotvi pilotska hrana i mandji...samo vienski shnicel iadiala...
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безрасъдството продължава.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Най-големият проблем, но не на системата, а на българските граждани е достъпът до здравни грижи и това пряко кореспондира с демографската система", посочи Йотова."Аборигени,вижте си ГУМНОзаключението на вицето на "държавата" и си правете сметка,какъв,с изинение,"народ" сте!!!
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24С плана Маршал Щатите са дали икономическа помощ за Европа в размер на 14 млрд. долара. А са изнесли от Европа многократно повече в края на войната, да не говорим, че са отвлекли да работят за тях повечето известни европейски учени.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И пет от шестте града няма да са в България...

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe