Бизнесът пак: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!

АИКБ е против вдигането на минималната заплата и праговете
Обновена: 31 окт 2018 06:31 | 30 окт 2018 20:51, Екип на Investor.bg
227
Бизнесът пак: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!
Снимка: flickr

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново се обяви против запазването на втората година от платения отпуск по майчинство, през която обезщетението за отглеждане на дете е 380 лв. месечно. Днес от организацията изпратиха до медиите официалното си становище по Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Според бизнеса от една страна обезщетението е ниско, а от друга – платеният отпуск "задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка".

Още по темата

От АИКБ твърдят, че връщането на майките на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място.

Съвсем очаквано, бизнесът е против вдигането на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв., както и против повишаването на минималните осигурителни прагове. Преговорите между работодателите и синдикатите за изработване на прозрачен механизъм за определяне на размера на МРЗ отново са в "задънена улица", припомнят от организацията.

Както и предишни години от АИКБ настояват да се премахне добавката за "клас прослужено време" в заплатите на работещите.

Организацията се обявява и против повишаването на заплатите в бюджетната сфера с 10%, особено тези на полицията. Според работодателите изпълнителната власт категорично се е отказала от реформа в държавната администрация, а чрез електронизация и модернизация на държавната администрация е възможно да бъде спестен човешки и финансов ресурс, с което значително да се увеличат възнагражденията на заетите в бюджетния сектор.

Според АИКБ държавата е абдикирала от задълженията си и под натиска на европейските партньори на България предвижда повече капиталови разходи за ремонт на институциите за лишаване от свобода (затворите), отколкото за ремонти в рушащите се държавни болници. Държавните болници (общо 64 на брой) са в окаяно материално и техническо състояние и разчитат главно на дарения от пациентите за ремонт на болнични стаи и зали, припомня бизнесът.

Според работодателите реформите в областта на медицинската и трудовата експертиза са недостатъчни и в отпускането на инвалидни пенсии, като в същото време се предвижда нов ръст на инвалидните пенсии.

АИКБ принципно подкрепя Бюджет 2019, включително прогнозирания реалистичен растеж от 3,7%, намаляването на дълга, запазването на ниската преразпределителна функция на бюджета, а също и увеличението на парите за образование и реформите в сектора. Организацията одобрява и "опита за реформа" в сектор "Здравеопазване".

Още финансови и икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 92И защо? Просто спрете, да им работите и да им пазарувате!
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То един народ сме...
85
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа е до 1г наистина, но не им плащат по 150Евро.Има осигурено всичко ясли,градини,сестра.Дохода на майката когато работи си струва ,че е разделена от Детето.Майките са на намален работен ден и се чувстват спокойни на работното място няма гаври,обиди,стрес
84
3
 
22
 
! Отговори
х преди 5 години
омръзна ми да им слушам хленчовете на тези алчни гадове наричащи себе си "бизнес" !!!найстина е най-добре да им се национализират "бизнесите" - тези "бизнесмени" не заслужават да имат собственност и са абсолютно неспособни да донесат каквото и да е за обществото и хората !Могат само да паразитират върху обществото !
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87Не пич. Измамата си е измама. Ако искаме правила, не трябва, да има компромиси.
82
0
 
9
 
! Отговори
Писна ми преди 5 години
Пример-до 2001г. бяхме пуснали всичката оптика за електроното правителство и оставаше само рутерите за 30 до 40млн. , но дойде царя и сега 17г по късно и 2млр. лева , няма нищо
81
1
 
6
 
! Отговори
досиета Х преди 5 години
рептилии владеят държавата . и света .
80
0
 
8
 
! Отговори
кралятслънце преди 5 години
абе да им бием шута на тез изедници и да се приключва.кой таковал таковал . кой крал крал . кака се ожени.
79
2
 
7
 
! Отговори
Писна ми преди 5 години
Това ли разбрахте , от написаното , че ми куца правописа в нета и че да помагаш на млада майка е кражба.А когато ни изхвърлят от търг с измама , въпреки по ниската цена за най добрата техника , това е супер нали.
78
1
 
9
 
! Отговори
Йово преди 5 години
До Анонимен до ЙовоАз не се оплаквам защото съм в Аахен(Германия) но и в България си изкарвах добри пари защото не съм зависил от разни социални или държави органи. Ти кой си като се правиш на велик в държавата където българските майки и деца са потискани от държавата която стимулират разни тъмни индивиди. ВЕРОЯТНО И ТИ СИ ОТ ТЯХ но споко и на такива като теб ще дойде времето.
77
1
 
16
 
! Отговори
сопата преди 5 години
алчноста им е безгранична.нямат насита на сиромашка млада кръв.бог ги наказва за безчовечността обаче.ако не бог наш,та сопа влиза в действие.и ние с ,после осиновяване.май ната им. живота и семейството ни е по важно от кървавите им сребърници
76
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия от т.н. "бизнес" не разбират най-важното. Държавата е неразривно триединство от народ, територия и власт. Ако няма народ- няма държава.
75
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
98% от жените мечтаят някой да ги оплоди и да си стоят вкъщи и да ходят по молове. Колкото повече майчинство толкова по-добре. Това не гарантира обаче че децата ще са по-умни и по-добри
74
20
 
5
 
! Отговори
Бащица преди 5 години
От привилегии, файда няма! Нито с продължително майчинство, нито с детски нито с много детски градини ще се повиши раждаемостта. Майките и татковците трябва да разберат, ако искат деца да имат деца! Ако не иска - никой няма да им се моли! Да ми казва някой че ражда деца за държавата... или да ми плащали пенсиите!? Плюя на такива! Ако обичате деца - раждайте! Ако не ви стиска - просто изчезнете като народ и това е! Земята е пренаселена - България ще бъде залята с хора!... Ама много хора!
73
0
 
10
 
! Отговори
Писна ми преди 5 години
За който Левски е мечтал и вие пак ще си мълчите.Българино защо търпиш тази нагла кражба и дедите си срамно унижаваш.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
писна ми - ама не те е научил на правопис май
71
0
 
4
 
! Отговори
До 64 преди 5 години
Благодаря за парите!
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До писна миАми виж, пич... Измама е. Може, да не е сериозна измама, но си е измама.
69
0
 
5
 
! Отговори
1000лв преди 5 години
Егати проведох 1 разговор и вече имам 29 пропуснати повиквания..
68
3
 
8
 
! Отговори
Писна ми преди 5 години
Баща ми създаде фирма през 93та и успя с труд и лишения да изгради нещо със смисал.До скоро щом служителка забременееше , той веднага и вдигаше осигуровките на максимума.Но вече не става , това се реформира , че било измама , а БТК и Булгартабак (щети за 3 милярда евро) са на Доган награда.Нали той е най великия държавник на прехода и само крадеца Костов го изгони от власта , че да ограби всичките ни спестявания.Скоро ще го вкарат и в учебниците , като спасителя на България за който Левски