Бизнесът пак: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!

АИКБ е против вдигането на минималната заплата и праговете
Обновена: 31 окт 2018 06:31 | 30 окт 2018 20:51, Екип на Investor.bg
227
Бизнесът пак: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!
Снимка: flickr

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново се обяви против запазването на втората година от платения отпуск по майчинство, през която обезщетението за отглеждане на дете е 380 лв. месечно. Днес от организацията изпратиха до медиите официалното си становище по Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Според бизнеса от една страна обезщетението е ниско, а от друга – платеният отпуск "задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка".

Още по темата

От АИКБ твърдят, че връщането на майките на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място.

Съвсем очаквано, бизнесът е против вдигането на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв., както и против повишаването на минималните осигурителни прагове. Преговорите между работодателите и синдикатите за изработване на прозрачен механизъм за определяне на размера на МРЗ отново са в "задънена улица", припомнят от организацията.

Както и предишни години от АИКБ настояват да се премахне добавката за "клас прослужено време" в заплатите на работещите.

Организацията се обявява и против повишаването на заплатите в бюджетната сфера с 10%, особено тези на полицията. Според работодателите изпълнителната власт категорично се е отказала от реформа в държавната администрация, а чрез електронизация и модернизация на държавната администрация е възможно да бъде спестен човешки и финансов ресурс, с което значително да се увеличат възнагражденията на заетите в бюджетния сектор.

Според АИКБ държавата е абдикирала от задълженията си и под натиска на европейските партньори на България предвижда повече капиталови разходи за ремонт на институциите за лишаване от свобода (затворите), отколкото за ремонти в рушащите се държавни болници. Държавните болници (общо 64 на брой) са в окаяно материално и техническо състояние и разчитат главно на дарения от пациентите за ремонт на болнични стаи и зали, припомня бизнесът.

Според работодателите реформите в областта на медицинската и трудовата експертиза са недостатъчни и в отпускането на инвалидни пенсии, като в същото време се предвижда нов ръст на инвалидните пенсии.

АИКБ принципно подкрепя Бюджет 2019, включително прогнозирания реалистичен растеж от 3,7%, намаляването на дълга, запазването на ниската преразпределителна функция на бюджета, а също и увеличението на парите за образование и реформите в сектора. Организацията одобрява и "опита за реформа" в сектор "Здравеопазване".

Още финансови и икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три неща ми се набиват на очи в статията: бизнесът бил против отпускът по майчинство, бизнесът бил против вдигането на минималната заплата и бизнесът бил против повишаването на осигуровките.Накратко прецакват ни на 3 нива- раждане, живот и пенсия.
26
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесмените като Кирил Домусчиев, който продава дрога и прекурсори за терористите от ИДИЛ..............за тях ли говорим???
25
30
 
9
 
! Отговори
Мила преди 5 години
За съжаление са прави. Толкова голямо майчинство няма никъде. Но у нас е трудно отговорна гледачка да намериш, баби все по малко, а децата не могат сами да се гледат.
24
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо изобщо им се дава право на глас на тия мафиоти-бизнеса.Според тях,ако може жените въобще да не раждат,само да работят.Ами да си вземат роботиИскам да знам техните деца и внуци дали ги захвърлят по домовете и да бягат на работа от тъмно до тъмно?За това каквото искаш от другите,първо го приложи в/у себе си!
23
1
 
23
 
! Отговори
11 преди 5 години
Според АИКБ в българия не трябва да се плаща за труд..... и защото нали е българия депутатките слушат....
22
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отивам на интервю за работа в частна фирма, имам две висши образования, знам и езици, директорката ми предлага работа, която изисква доста по-ниска квалификация за смешна заплата...........под 1000 лева.Толкова за БГ-бизнес, после реват..............нямало кадри!!Или да дават нормални заплати, или да фалират.............алчните гадини!
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Може. След 6 месец мисля може да излезеш в бащинство и жена ти се връща на работа. Познавам мъже ползващи бащинство в България.
20
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неслучайно на тукашните бизнесмени им е лепнат прякора "робовладелци". Не стига, че ти плащат африканска заплата, ами и очакват нон-стоп да си им на разположение.
19
1
 
3
 
! Отговори
Na 18 преди 5 години
:-))))
18
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия от бизнеса станаха толкова нагли, направо нямам думи.Не им се плаща - нито заплати, нито осигуровки, да имаше как да им работят без пари...Сега и майчинството им пречи.Ама тук не е Далечният Изток.Който може, да се изнася там, който не може, ще трябва да се научи да плаща.Иначе искаме да се раждат деца.И как да стане при положение, че на жените майки искат да им отнемат и малкото права които имат.Така не става. В бизнеса ще оцелее този, който може да плаща,това е то добър бизнес.
17
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покажете им лицата на тарторите на тоя "бизнес", закарайте си камерите и микрофоните и почвайте да им задавате въпроси. Изправете ги пред майки с деца да видим колко са смели. Свършете малко журналистическа работа, вместо да ми киснете в офисите си и да ми пишете за митичното чудовище без лице "Бизнес".
16
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ-бизнесмени и работодатели са алчни и искат хората да са им роби, а не служители и работници, на които да плащат достойно.Или плащат достойни заплати.............или да фалират..............алчните гадини!!!
15
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майчинството им пречело на тези крадци и комнекадърници. Кой ще ражда? Сигурно болонката на пеевски-кирчо парахода.
14
0
 
6
 
! Отговори
Реджеп Иведик преди 5 години
До Bayrisчезвай бе.........
13
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според бизнеса от една страна обезщетението е ниско, а от друга платеният отпуск "задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка"."А от трета страна, ако продължавате да натискате да отпадне отпускът по майчинство, скоро ще има не дефицит, а пълна липса на работа ръка. Не ви ли е срам бе? Държавата ни се топи, а вие се опитвате да прецакате и малкото решили да създадат дете!
12
33
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми кат не ви се бачка, не бачкайте и толкоз... Ама ен искайте, системата, да ви плаща.
11
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България има една от най-ниските раждаемости в света.А ако се гледат само етническите българи категорично сме на последно Нито има семейно подоходно облагане,нито помощи за деца.Такива получават само индийците,щото индийките се пишат самотни майки.
10
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си в производството е трудно да се гледа и дете и да бягаш да работиш. Не е лесно.
9
0
 
76
 
! Отговори
V преди 5 години
Кой е бизнеса ? Баневи , шофьора на Митьо очите или Ахмд Доган ? Може и да имат право за това ,ама те не са бизнеса ;) Били против МРЗ от 560 лв. За къв бизнес говорим ? То и в Африка няма такъв ,,бизнес,,
8
4
 
65
 
! Отговори
Berba преди 5 години
Не знам защо бачкането и трудът се третират като идеал и самоцел. Това е модерно яеление в човешката история. Никога до 19 век не е имало труд който да е ежедневен и е било нормално да се полага труд само при нужда. Тук ни убеждават че всеки трябва да се убива от бач. А това не е нужно. Това което ни прави хора е доста неща извън бачкането.