12 лв. за ток през зимата? Пенсиониран габровец знае как!

Историк готви и се топли с изобретени от него уреди
Обновена: 4 ное 2018 07:44 | 3 ное 2018 09:50, Александър Попов
110
12 лв. за ток през зимата? Пенсиониран габровец знае как!
Снимка: Труд

Може ли сметката ни за ток през лятото да бъде 7 лв., а през зимата 12 лв.? Определено може, а тайната разкрива един пенсиониран габровец.

Той използва слънчевата енергия да готви и да се топли и така пести. Историкът Петър Тоцев си е направил слънчева печка от кутии за обувки, фолио и стъкло и е похарчил само 1,80 лева за лепило. Другото му изобретение е слънчев радиатор от бирени кенчета, съобщава БНР.

Тъй като вече е свободен и има време да учи нови неща, за които като директор на Историческия музей в Габрово не му оставало време, започнал да търси информация за слънчевите фурни.

Те нямат нужда от ток, газ или дърва, а единствено от слънчеви лъчи, които уредът превръща в топлина. Той решил да експериментира да си направи сам фурна, като копира устройствата, популярни в най-бедните страни в Африка.

Сложил две кутии от обувки една в друга, за изолация използвал стиропор, от вътрешната страна облепил с домакинско фолио, а дъното с черна хартия. Храната се приготвя в тъмен съд, който се слага в плик за печене. За да концентрира слънчевата светлина върху фурната, използва стъкло. Вече е направил три печки, в които ястията се готвят бавно на слънцето и стават по-вкусни от изпечените на ток, твърди габровецът.

Освен тях е изобретил и слънчев радиатор от бурени кенчета, които боядисал с черен лак. Два такива топлят една от стаите в жилището му:

"Вземаш кенчета, махаш им дъното, слагаш го кенчетата едно в друго и тези кенчета, като се залепят едно за друго, правят един радиатор. И отгоре, и отдолу, за да стоят кенчетата в редички имам една дървена летва, която има изрязани дупчици, за да влизат вътре кенчетата. Вътрешната страна на рамката е нещо черно – хартия, дали пък ще е боядисана, за да привлича слънцето. Това нещо го слагаш на прозореца, между двата прозореца. Като се нагрее, топлият въздух отива нагоре и той почва да се върти вътре в рамката на прозореца и ти загрява прозореца, създава ти една топлинна преграда", разкрива пенсионерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
12
 
23
 
! Отговори
Нафърфорий преди 5 години
Икономията е майка на мизерията, а парите, които е спестил за отопление, най-вероятно ще ги даде за лекари и лекарства, в природата празно няма!
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Dnes daje I babite veche ne praviat burkini za zimnina...shtoto v Bila imalo !??! Prevarnali sme se vav marzelivo potrebitelcko I ialovo otkam missal I znania obshestvo (tipichno zapadno ) !!!"Не всяка баба живее в къща с продукция. Моята има зелена трева и барбекю. Тумнали са и 200 часа труд на година, за 20 кила зимнина.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 50-100 лева за дърва, предполагам :)
59
1
 
16
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
До от Ямбуул 55 Сега вече знаем защо руснаците си слагат килимите на стената , а не на пода. А беше една голяма загадка.
58
2
 
13
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Много хора са опитвали да еб...ат дявола ,но не са успели.
57
6
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До от Ямбуул 48 Много е просто как да оцелеем. Избираме Корделка за премиер и потичат реки от мед и масло.
56
4
 
12
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Когато този пенсионер почине от пневмония , моля да ни информирате.Мизерия.Ако хвърли пари от терасата също.
55
1
 
8
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До от Ямбуул 39 Браво .Ти задмина Габрово.А с изпражненията как стои въпроса?
54
3
 
14
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
Истински "европросперитет", о соле мио !!!
53
3
 
9
 
! Отговори
от Ямбуул преди 5 години
До 255576оооо ведна ще ти кажа!Все пак аз съм номер едно с титла проф.по икономия!Когато стане много студено и имаш дограма с едно стъкло и искаш да се постооли в помещението си купуваш фибран(зелен 2 см) ,лепиш му двойнозалепващо тиксо и го залепваш на стъклото...Така не ти бяга топлото от вкъщи и студеното не влиза отвън!Като се стопли го махаш...За стените може да оставиш с дюбели килим!С колкото по голям косъм е толкова ще ти е по топло!Уапех!
52
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това доказва че вече сме стигнали нивото на най-бедните африкански страни.
51
2
 
9
 
! Отговори
255576 преди 5 години
До от ЯмбуулАко сме с зоната на икономията, щяхме да сме добре. За съжаление, отдавна сме в зоната на лишенията - кой от повече, кой от по-малко, кой от почти всичко. Давам си сметка топлинната възглавница между стъклата на проореца с колко може да качи градусите в помещението. Какво ли би изобретил този търсещ човек за жилища с еднослойни прозорци без място за топлинна възглавница? Неволята учи - ще го измисли...
50
1
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонименше вземе луканка, ама като преведат хонорарите за поддържане на дискусии :)
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа нии ся топлим с дрехи на бали.гоулемя ифтения.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БСОтиди до кварталния магазин,стига си ровил из речниците.Там искай един стек бира на кенчета и може и една луканка да ди вземеш за мезе.
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние вече сме в ромски свят! Даже и ромове ни управляват!
46
5
 
13
 
! Отговори
от Ямбуул преди 5 години
Скоро ще издавам книга за това как да оцелява българина в условия на постоянно вдигащи се цени и как да се финтират монополите на макс.Тук само загатнх за мой изобретения и чалъми в областта на икономията!Ако някой има предложения или съвети в областта на наукатаикономия да споделя!Нека заедно да си помогнем за да оцелеем това е слогана! Икономията тук е ежедневие и трябва да се развива и еволюира.
45
6
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До АНТИсигурно що по времето на жан валжан и ровч шумкарите и синдикатите напраиха едни работи с пенсионните фондове, къ мислиш? или не си бил роден тогава и сега ти диктуват по скайпа а ти копипастиш за пвц бира и парче пица
44
3
 
24
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
След някоя друга година ще се озовем в РОМСКИ СВЯТ ако продължава оскотяването и обезлюдяването и дори няма да си плащаме тока....то няма да има и хора.Така става понеже скотовете от ДКЕВР все се съгласяват на изедниците от ЧЕЗ
43
13
 
15
 
! Отговори
БС преди 5 години
Може ли някой, който има поне гимназиално образование да ми обясни какво означава бирени кенчета? Аз гледах в някои речници, но нищо не открих.