12 лв. за ток през зимата? Пенсиониран габровец знае как!

Историк готви и се топли с изобретени от него уреди
Обновена: 4 ное 2018 07:44 | 3 ное 2018 09:50, Александър Попов
110
12 лв. за ток през зимата? Пенсиониран габровец знае как!
Снимка: Труд

Може ли сметката ни за ток през лятото да бъде 7 лв., а през зимата 12 лв.? Определено може, а тайната разкрива един пенсиониран габровец.

Той използва слънчевата енергия да готви и да се топли и така пести. Историкът Петър Тоцев си е направил слънчева печка от кутии за обувки, фолио и стъкло и е похарчил само 1,80 лева за лепило. Другото му изобретение е слънчев радиатор от бирени кенчета, съобщава БНР.

Тъй като вече е свободен и има време да учи нови неща, за които като директор на Историческия музей в Габрово не му оставало време, започнал да търси информация за слънчевите фурни.

Те нямат нужда от ток, газ или дърва, а единствено от слънчеви лъчи, които уредът превръща в топлина. Той решил да експериментира да си направи сам фурна, като копира устройствата, популярни в най-бедните страни в Африка.

Сложил две кутии от обувки една в друга, за изолация използвал стиропор, от вътрешната страна облепил с домакинско фолио, а дъното с черна хартия. Храната се приготвя в тъмен съд, който се слага в плик за печене. За да концентрира слънчевата светлина върху фурната, използва стъкло. Вече е направил три печки, в които ястията се готвят бавно на слънцето и стават по-вкусни от изпечените на ток, твърди габровецът.

Освен тях е изобретил и слънчев радиатор от бурени кенчета, които боядисал с черен лак. Два такива топлят една от стаите в жилището му:

"Вземаш кенчета, махаш им дъното, слагаш го кенчетата едно в друго и тези кенчета, като се залепят едно за друго, правят един радиатор. И отгоре, и отдолу, за да стоят кенчетата в редички имам една дървена летва, която има изрязани дупчици, за да влизат вътре кенчетата. Вътрешната страна на рамката е нещо черно – хартия, дали пък ще е боядисана, за да привлича слънцето. Това нещо го слагаш на прозореца, между двата прозореца. Като се нагрее, топлият въздух отива нагоре и той почва да се върти вътре в рамката на прозореца и ти загрява прозореца, създава ти една топлинна преграда", разкрива пенсионерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
копирал бил от най-бедните страни в Африка . е най-накрая си признахте , бедни сте като африкански мишки .
21
8
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До Анонимен...do 12 ...nedei mnogo mozak da rasish i saveti da davash zashtoto si ahmak !!! Dano za takiva kato teb napraviat i vazduha platen ,zashtoto ot vas po printsip osobenna polza niama ! Vie ste "matrial " !!! Az bih kazala ...tor !!!
20
2
 
59
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
В някои държави, когато се пенсионират, тръгват да пътуват по света, купуват си каравана, олдтаймер или се отдават на хобитата си. У нас започват да се свиват, за да оцелеят. Докога ще търпим крадци във властта да ограбват живота ни?
19
1
 
56
 
! Отговори
Ямбуллия преди 5 години
Оо това не е нищо!!Аз плащам 10лв ток!Направих си яке от ел.одеало(60w)и имам удължител 30 и метра и така джиткам из апартамента и ми е топло навсякъде!Вечер си лягам в една фризер ракла която я купих за без пари от вторични в която съм сложил 60w крушка! Има страхотна изолация и вътре става баня спя по чаршаф.До тоалетната ходя пеез деня и само вечер пускам водата в казанчето.Така пестя и от вода!
18
9
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...da tova e primer za chovek,koito izpolzva glavata I ratsete si za da napravi neshto ,koeto da mu sluji !!! Riadkost sa takiva hora ! Dnes daje I babite veche ne praviat burkini za zimnina...shtoto v Bila imalo !??! Prevarnali sme se vav marzelivo potrebitelcko I ialovo otkam missal I znania obshestvo (tipichno zapadno ) !!!
17
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТРУДНО ПРИЛОЖИМО Е!СЛЪНЧЕВИТЕ ПАНЕЛИ СЕ ЗАЦАПВАТ А АКО ЗАВАЛИ ГРАД НИЩО ЧУДНО ДА СЕ ПОВРЕДЯТ!
16
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е гордост а срам за държавата
15
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Някой някога да е виждал амунджи да купува дърва? за тях са безплатни!
14
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-евтино е човек да се отоплява с климатик от висок клас. Такъв климатик може и да е скъп, но после чрез сметките за ток си избиваш цената.
13
3
 
34
 
! Отговори
Просто е преди 5 години
Стани гепаджия и не само няма да плащаш 12лв, а ще получаваш! Впочем електората на геп - амунджите - се топлят без да плащат на енергото!
12
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай му на *** да краде - ток, вода, парно, квото и да е.Иначе няма да може да заспи.
11
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Буудаласъбирай водата от дъжда за да не плащаш и вода безплатен съвет ти давам
10
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сиромах човек, жив дявол.
9
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Не ме разсмивай цената на дървата за отопление вече гонят 100 лв. за кубик, ако готви на газ както предполагаш отделно цената на бутилката и клапана е стотарка не слагам цената на газта така, че не виждам къде е икономията.
8
1
 
67
 
! Отговори
Силистра преди 5 години
В Силистра има един дето му викат Еврейна,плаща тол 4.50лв.Хладилника изключил,къпи са при майка си не в апартамента,бойлера е изключил,отоплява се като слага 5 одела отгоре чаршава.Иначе има 3апартамента дето ги дава под наем.Не е семеен , защото не му се харчат пари за глупости.
7
1
 
40
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
Оффф, колко такива има из каналите за видеосподеляне. Това работи но при силно слънце.
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо сметката за ток да не е 12лв през зимата?Който се отоплява на твърдо гориво, готви на газ, ползва ток само за хладилника и осветлението. Изобретения не са нужни.
5
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подобна система за отопление би могла да работи но за да бъде и по ефективна е необходимо едно по дебело палто.
4
24
 
15
 
! Отговори
този пък преди 5 години
егати заспалия,цял народ краде тока и не плаща стотинка,този щял да плаща 12 лв.,хахаха,къде живея тоя загубеняк бе
3
5
 
19
 
! Отговори
gabrovo преди 5 години
bravo gradski