Горяните – съпротивата срещу комунизма, за която се мълчеше

Архивите на ДС проговарят за събития от 50-те години на XX век
Обновена: 5 ное 2018 07:13 | 4 ное 2018 20:25, Красимир Ангелов
412
Горяните – съпротивата срещу комунизма, за която се мълчеше
Снимка: Булфото

За първи път темата за горяните и въоръжената им борба срещу комунистическия режим в Народна Република България ще е част от учебното съдържание в седми и десети клас през тази учебна година. Кои обаче са горяните и какво се знае за съпротивата им, след като десетилетия делото им оставаше скрито и забравено от Народната власт? DW ни припомня с анализ по темата.

На 1 октомври 1951 г. край казанлъшкото село Габарево група от 15 младежи, току-що присъединили се към горянското движение заради насилията на комунистите при принудителното коопериране на земята, е вкарана в капан от агенти на Държавна сигурност. Агентите, представящи се за горянска чета, разстрелват от засада младежите и хвърлят телата им в общ гроб край селото.

Тази история от най-тежките години на въоръжената съпротива срещу съветския режим в България е открита в архивите на ДС от бившия сътрудник на Комисията за досиетата Мариян Гяурски. Според него въоръжената съпротива, зародила се още по време на съветската окупация, започва бързо да се разраства най-вече след като по заповед на Сталин и Димитров е ликвидирана легалната опозиция и е обесен нейният лидер Никола Петков. А когато комунистическата власт слага ръка върху цялата дребна и едра градска собственост, съпротивата получава допълнителен импулс.

В началото на 1950-те години горяните се превръщат в реална заплаха за комунистическата власт в обширни райони на страната. Движението бързо се разраства и в резултат от масовите насилия при бруталната колективизация в селските райони, където тогава живеят почти 80% от хората. През 1950 г. БКП поема курс към тотално насилствено коопериране по сталински образец, съпроводено с насилия, убийства и принудителни изселвания. Именно през 1950-1951 г. съпротивата на горяните достига своя апогей в почти всички краища на страната - и особено в Пиринския и в Сливенския край. На брой те са не повече от 7-8  хиляди души, но ДС особено се тревожи заради големия брой доброволни ятаци, които с подслон, храна и дрехи улесняват борбата на горските чети.

"За разлика от комунистическите партизани по време на войната, чиито "подвизи" почти изцяло са свързани с грабежите на частни мандри и добитък, а също и с палежи и убийства на кметове, свещеници, учители, военни и полицаи, горяните са били добре изхранвани от местните селяни", обяснява Гяурски. А шефът на Агенция "Държавни архиви" Михаил Груев допълва: "Да, имало е случаи и горяните да нападат мандри, но само когато тези мандри са били вече заграбени от „народната“ власт. Повсеместно горяните защитават частната собственост и не допускат терористични нападения с цел убийства на комунистическите първенци и техните слуги".

Държали властта под напрежение и страх

Според Груев, горяните държат властта под напрежение и страх, но употребяват оръжие единствено при самозащита. В оперативните си справки ДС открито признава, че в много райони, особено в Пиринския и Сливенския край, официалната власт на практика не съществува в отдалечените села. Голяма част от пиринските горяни се включват в съпротивата не само заради грабежите и издевателствата, но и в отговор на опитите "на продажната върхушка в София да ги македонизира", допълва Груев.

Според изследователите, сред тогавашната въоръжена съпротива са разпространени надеждите, че Западът най-после ще тръгне на освободителна война срещу империята на Кремъл. "Американците ще дойдат" - убедени са не само преките жертви на червения терор, но и много хора в града и селото, единодушни са изследователите Михаил Груев и Мариян Гяурски. Предчувствието за края на режима в София се задълбочава особено след началото на Корейската война през 1950 г., когато САЩ нанасят тежки удари на съветските и китайските "доброволци" в Корея. Скоро обаче идва и разочарованието.

Подкрепяни от българските мохамедани

"Отказът на най-могъщите западни държави да застанат зад борбата за независимост на унгарския народ и неговото правителство срещу съветските окупатори и техните марионетки през ноември 1956 г. нанася тежък психологически и морален удар върху горянското движение в България. Обезверяването насочва участниците в съпротивата към изтегляне през южните и западните граници на страната“, разказва Мариян Гяурски. Една от последните горянски чети под ръководството на Шукри Дервишев е разбита край Доспат чак в края на 1958 г., припомня Михаил Груев. Той подчертава, че всеобщата подкрепа на българите-мохамедани за горяните се дължи не само на насилствената колективизация на земята, стадата и горите в района, но и на първите опити на БКП да асимилира хората от това малцинство и да забрани религията и обичаите му.

Българската въоръжена борба срещу натрапената от Кремъл диктатура не се отличава особено от борбата на поляците, украинците или прибалтийските народи. Единствената разлика е, че в изброените страни съпротивата е по-масова и в някои случаи се стига до локални граждански войни, твърдят Мариан Гяурски и Михаил Груев.

"Спецификата в българския случай е свързана и с много дългия период на действие на горянските чети. Тяхната активност следва пиковете в бруталното насилие на марионетния комунистически режим срещу българския народ и разбива мита, че България е била страната, която е приела натрапената ѝ от Кремъл диктатура по сравнително най-мирен начин на фона на случилото се в останалите съветски сателити“, заключава Михаил Груев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агентите, представящи се за горянска чета, разстрелват от засада младежите и хвърлят телата им в общ гроб край селото.--------Същото правеха и агентите преди 9 септември 1945г., да не говорим за масовите убийства след Септемврийското въстание 1923г. на земеделците след варварското убиство на Стамболийски.Това разбира се не е оправдание нито за едните, нито за другите!
327
19
 
4
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ преди 5 години
СЛАВА СССР! СЛАВА НА ВЕЧНАТАА БЪЛГАРО-СЪВЕТСКА ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ!
326
16
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Фашизоидите от Дойче веле, както винаги си служат с лъжи, манипулации на историческите факти и прийомите на гьобелсовата пропаганда. Според тях в царство България не е имало фашизъм, зверства и десетки хиляди избити, партизаните, които са били съюзници на голямата антифашистка коалиция (САЩ, Англия, СССР) не са антифашисти, а терористи, а сега създават митове за някакви си ангелчета с бели крилца наричани горяни и някаква масова съпротива. Всичко това е далече от днешните проблеми на българския народ
325
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Последният войводаТоя сигурно е бил предпоследния, защото последния е бил войводата Тане Николов. Виден деец на национално-освободителното движение на българите в Македония и Тракия, войвода на Вътрешната македоно-одринска и Вътрешната тракийска революционна организация, участник във войните за национално обединение.*** го обесват 1947-*** година.
324
2
 
2
 
! Отговори
църи преди 5 години
До Анонимен 349Епитетор-умни, (православен християнин, който съди и убижда ближния си - пропуснал си някой канони от собствената си вяра май) твърденията без факти, не са доказателства ;)вЕрвай си!
323
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Независимостта и суверенитета са илюзия. Огромната и силна Германия се съобразява с Щатите, Франция, Великобритания правят същото, та малка България ли би имала някакъв избор!?
322
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът дели българите на "българофили" и "предатели" - чуждата *** ни дели на "русофили" и "американофили"!
321
3
 
2
 
! Отговори
Последният войвода преди 5 години
Групата на Митьо Ганев остава в България и от района на Ямболско се завръща към родните си села в Хасковско. На 22 юни 1925 г. тази част от политическа чета Христо Ботев, начело с Митьо Ганев, води тежко сражение с правителствени части и е напълно разбита, като всички четници са убити. След показна гавра, телата на всички убити са погребани в общ гроб.От своите съмишленици и местното население Митьо Ганев е наричан Последният войвода
320
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Православното християнство по ред причини е най-близо до Господ!
319
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 347 - Продължение:Историята не отрича , че цар Борис Първи е ослепил сина си - Владимир Расате, а относно онези избити боляри- никой не ги е карал насила да бъдат християни, те са си били тангристи и езичници, но са били наказани със смърт ,защото да вдигнали бунт срещу Княза и те са искали без причина смъртта му. А по онова време бунт срещу княза се е наказвало със смърт. И недейте да преувеличавате- нямало е избиване не цели родове от тези бунтовници, само те и синовете им.
318
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 347Глупако, виждам, че си отявлен мразител на Християнството, но мога да ти кажа следното: тебе НИКОЙ не те е накарал насила да вярващ и да приемаш Православието, и която и да е религия. Аз мога да кажа, че за мене и за много други хора, които не са като тебе, че Православието е най- Хубвата Вяра. И още нещо: това, което си написал против Християнството, е ГНУСНА ЛЪЖА. Християнството не е било прието насила, защото по тези земи е имало християни и преди да дойдат прабългарите.
317
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам защо Дойче Веле се занимава с тях - надали са се били в името на гей-браковете и правата на "цветнокожите".
316
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Владимир Расате е вкаран от Борис 1-ви в тъмницата, където са му избодени очите и по-късно е убит, защото е искал да отмени наложената с кръв християнска религия, заради която са избити 50 болярски рода които не са искали да се покръстят, на практика почти цялата българска аристокрация тогава. Само oлигoфрен може да си помисли, че населението доброволно ще приеме някаква си нова религия (християнство) само за времето на владение на 1-2 владетели. Всичко е било насила, с клaнета и yбийства.
315
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова за християнството
314
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Княз Борис изпраща един от 5-тимата си сина, Боян (по-късно наречен Боян Магьосникът) като гарант за мир във Византия, а Византия му назначава лична охрана и най-добрите учители, такива каквито си поиска. Боян научава източни вярвания в Анадола, включително Манихейство. После се връща в България и разказва за близостта на българите с източните вярвания, благодарение на което го обявяват за Върховен жрец. Баща му Борис научава за това и го убива. Той убива и сина си Владимир Расате, за подобно.
313
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Княз Борис 1-ви (дори не е и Цар) покръства насилствено българите, за да може държавата му най-накрая да я приемат за нормална сред силните тогава държави. Силните съседи тогава са били християнски държави и ако не приеме християнството е рискувал да е в постоянна война с тях и да не може да търгуват помежду си пълноценно. Т.е. приемането на християнството дори не е по убеждения, а е защото Князът така им е наредил. И е убивал всеки, който не е искал да се покръсти - пример с въстаналите боляри.
312
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Благодарение на Християнството, българите имат култура, писменост, развитие."Имат култура много от преди да дойде християнството до тях."Вие, тангристите, освен тричане на кучета, нищо не предлагате."Атеист съм, не съм тенгрист. Тенгризмът е изчезнала в Европа религия. Може би я има само в някои много забутани села в Средна Азия.
311
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Християнството НЕ е наложено насила. Благодарение на на Тази Вяра, българите ставаме достойна Държава, редом с Византия и Франската империя. Благодарение на Християнството, българите имат култура, писменост, развитие. Вие, тангристите, освен тричане на кучета, нищо не предлагате. А и тангризмът е противен. Разни бръснати скинарчета- псевдонационалисти си падат по тази тъпотия. Но хубавото е, че сте БЕЗПОЛЕЗНО малцинство. И още нещо ***! България ощелява именно заради Християнството.
310
5
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Народ заслужено стоял 800 години в робство ! Народ без памет, който съзнателно се самоунищожава! Хубавото е, че сега ДС и БКП имат цялата "държава" и тъй нареленият народ бавно и сигурно изчезва прогонен от собствената си глупост и страх!
309
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разказвачът и дойче веле изключително нелепо дават на движението етнически характер. Стига се до там, че се споменава как целта на дижението е противопоставяне срещу етническата асимилация! Това размива до крайност евентуалните цели на движнието, като със същия успех мож да се твърди, че тypcките терористични актове в България през '80-те са били бирба за демокрация и свободен пазар. Супер изопачена история!