Горяните – съпротивата срещу комунизма, за която се мълчеше

Архивите на ДС проговарят за събития от 50-те години на XX век
Обновена: 5 ное 2018 07:13 | 4 ное 2018 20:25, Красимир Ангелов
412
Горяните – съпротивата срещу комунизма, за която се мълчеше
Снимка: Булфото

За първи път темата за горяните и въоръжената им борба срещу комунистическия режим в Народна Република България ще е част от учебното съдържание в седми и десети клас през тази учебна година. Кои обаче са горяните и какво се знае за съпротивата им, след като десетилетия делото им оставаше скрито и забравено от Народната власт? DW ни припомня с анализ по темата.

На 1 октомври 1951 г. край казанлъшкото село Габарево група от 15 младежи, току-що присъединили се към горянското движение заради насилията на комунистите при принудителното коопериране на земята, е вкарана в капан от агенти на Държавна сигурност. Агентите, представящи се за горянска чета, разстрелват от засада младежите и хвърлят телата им в общ гроб край селото.

Тази история от най-тежките години на въоръжената съпротива срещу съветския режим в България е открита в архивите на ДС от бившия сътрудник на Комисията за досиетата Мариян Гяурски. Според него въоръжената съпротива, зародила се още по време на съветската окупация, започва бързо да се разраства най-вече след като по заповед на Сталин и Димитров е ликвидирана легалната опозиция и е обесен нейният лидер Никола Петков. А когато комунистическата власт слага ръка върху цялата дребна и едра градска собственост, съпротивата получава допълнителен импулс.

В началото на 1950-те години горяните се превръщат в реална заплаха за комунистическата власт в обширни райони на страната. Движението бързо се разраства и в резултат от масовите насилия при бруталната колективизация в селските райони, където тогава живеят почти 80% от хората. През 1950 г. БКП поема курс към тотално насилствено коопериране по сталински образец, съпроводено с насилия, убийства и принудителни изселвания. Именно през 1950-1951 г. съпротивата на горяните достига своя апогей в почти всички краища на страната - и особено в Пиринския и в Сливенския край. На брой те са не повече от 7-8  хиляди души, но ДС особено се тревожи заради големия брой доброволни ятаци, които с подслон, храна и дрехи улесняват борбата на горските чети.

"За разлика от комунистическите партизани по време на войната, чиито "подвизи" почти изцяло са свързани с грабежите на частни мандри и добитък, а също и с палежи и убийства на кметове, свещеници, учители, военни и полицаи, горяните са били добре изхранвани от местните селяни", обяснява Гяурски. А шефът на Агенция "Държавни архиви" Михаил Груев допълва: "Да, имало е случаи и горяните да нападат мандри, но само когато тези мандри са били вече заграбени от „народната“ власт. Повсеместно горяните защитават частната собственост и не допускат терористични нападения с цел убийства на комунистическите първенци и техните слуги".

Държали властта под напрежение и страх

Според Груев, горяните държат властта под напрежение и страх, но употребяват оръжие единствено при самозащита. В оперативните си справки ДС открито признава, че в много райони, особено в Пиринския и Сливенския край, официалната власт на практика не съществува в отдалечените села. Голяма част от пиринските горяни се включват в съпротивата не само заради грабежите и издевателствата, но и в отговор на опитите "на продажната върхушка в София да ги македонизира", допълва Груев.

Според изследователите, сред тогавашната въоръжена съпротива са разпространени надеждите, че Западът най-после ще тръгне на освободителна война срещу империята на Кремъл. "Американците ще дойдат" - убедени са не само преките жертви на червения терор, но и много хора в града и селото, единодушни са изследователите Михаил Груев и Мариян Гяурски. Предчувствието за края на режима в София се задълбочава особено след началото на Корейската война през 1950 г., когато САЩ нанасят тежки удари на съветските и китайските "доброволци" в Корея. Скоро обаче идва и разочарованието.

Подкрепяни от българските мохамедани

"Отказът на най-могъщите западни държави да застанат зад борбата за независимост на унгарския народ и неговото правителство срещу съветските окупатори и техните марионетки през ноември 1956 г. нанася тежък психологически и морален удар върху горянското движение в България. Обезверяването насочва участниците в съпротивата към изтегляне през южните и западните граници на страната“, разказва Мариян Гяурски. Една от последните горянски чети под ръководството на Шукри Дервишев е разбита край Доспат чак в края на 1958 г., припомня Михаил Груев. Той подчертава, че всеобщата подкрепа на българите-мохамедани за горяните се дължи не само на насилствената колективизация на земята, стадата и горите в района, но и на първите опити на БКП да асимилира хората от това малцинство и да забрани религията и обичаите му.

Българската въоръжена борба срещу натрапената от Кремъл диктатура не се отличава особено от борбата на поляците, украинците или прибалтийските народи. Единствената разлика е, че в изброените страни съпротивата е по-масова и в някои случаи се стига до локални граждански войни, твърдят Мариан Гяурски и Михаил Груев.

"Спецификата в българския случай е свързана и с много дългия период на действие на горянските чети. Тяхната активност следва пиковете в бруталното насилие на марионетния комунистически режим срещу българския народ и разбива мита, че България е била страната, която е приела натрапената ѝ от Кремъл диктатура по сравнително най-мирен начин на фона на случилото се в останалите съветски сателити“, заключава Михаил Груев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DW пак пише глупости и лъжи. НЕ бива да с евзема под внимание мнения на русофобски медии като DW.А относно българо- мохамеданите, ще кажа отново: НЕ трябва да се има доверие, приятелство и дружба с хора, отрекли се от Православната Християнска Вяра, България и българщината. Българо- мохамеданите , заедно с турци и ци.гг.а.ни.те са клали и тортмозели невинни българи!
307
3
 
8
 
! Отговори
Вихър преди 5 години
До Iceblast88Не съм ги забравил, но темата беше за горяните. Е поне си намалил бройката на "стотици хиляди", а не както съм срещал да се пише, че комунистите избили милиони.
306
16
 
9
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Какви горяни, какви 5 лева? Спрете се с тази *** съвременна пропаганда! Шепа хора са били. Шайка от криминални бандити и чужди шпиони!
305
15
 
9
 
! Отговори
varg преди 5 години
Обикновени фашисти
304
14
 
11
 
! Отговори
Хаитянин преди 5 години
Толкова масово явление е било е, че граничните наряди с лекота са се справяли с тези диверсанти, оборудвани и пращани от западните ни "приятели". Горянството - криминални елементи, помаци и чужди шпиони.
303
13
 
10
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 330Я пак? Какво разграбване бе? Живков нищо не е спасил! Само прати башибозуците си да колят и бесят всички които не си предават доброволно имуществото! Днес като ядеш хляб поне за малко бъди българин в живота си и благодари на Цар Борис Трети, че ни върна Добруджа, и после прокълни Живков за това, че подари на сърбите Македония и Покрайнините. Ей това комуниста на г*вното злато ще каже и ще го изяде лакомо само 1 лев да му даде партията майка! От какво разграбване ни е спасил селянина?
302
4
 
11
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До ВихърДоста удобно забрави националните предатели , обявени от *** за герой - тези които направиха атентат в църква по време на погребение (нещо което дори и ИДИЛ не правят), както и тези които избиха стотици хиляди без присъда само защото обвиняемите са били по интелигентни от прясно поставените от съветския окупатор марионетки и за разлика от тях са били избрани от народа, а не сложени на власт чрез оръжие! Да не забравяме и избитите българи които са отказали да дадат имуществото си
301
3
 
6
 
! Отговори
? преди 5 години
О боже ,пак ли тези DW блещат глупости?
300
12
 
9
 
! Отговори
Вихър преди 5 години
Тия "борци" са били въоръжени и финансирани от демонократичният запад.На 17.10.1958 г., се провежда известната Доспатска операция, по време на която е разбита шпионско-резидентурна група на гръцкото разузнаване от 28 души. Да се възнасят тия като герои е все едно да смятаме за такива и атентаторите на гара Буново и англосаксонските летци бомбили София ВСВ.
299
3
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 325Анонимнико 1.ДПС, ГЕРБ и БСП са твойте любими комунистически дружки с които заедно по събори си правите жива хомо-верига. 2.Аз съм национал-социалист по убеждения (за такива мозъчни донори като теб нацист).3.Комунистическо-джендърстка простотия (използвам лесно разбираеми от теб термини, за да не ти прегрее амебата в черепно мозъчната кутия).4.Не преписвай твой действия и копнежи на други хора, това ти какво правиш не означава, че другите го правят!5.Какво смешно има в осмиците?
298
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно с горяни на тоя сайт.
297
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88"комунистическо-джендърска простотия" викаш ;)Твойте лидерчета от ДПС и ГЕРБ и БСП ли ги измислиха тия думички? Правиш се ти на анти-някакъв си, пък реално си същия *** с някви смешни осмици в никнейма, което издава плиткоyмната ти природа. Правиш се, че уж ги оплюваш, а иначе тайничко копнееш да им целуваш краченцата! По всичко си личи, че си от тия, които се навеждат!
296
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Русия 305Бахахаха значи *** били набожни хора ли?Абе тоя Бойко не 150, 300 милиона трябва да отдели повече за психично здраве догодина, че шизофрениците се разхождате между нас нормалните хора свободно.
295
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учудвам се колко много червени *** има.КОМУНИЗМА Е ЗАБРАНЕН В КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, спрете да ни обяснявате колко било хубаво по това време. Смешни партиини хрантутняци отгледали разлигавено поколение, което не иска да работи. Сегашните им потомъци ни обясняват,че било много добре повремето на комунизма????Я се скриите лай*нари такива! Няма НИТО един ФАКТ, който да показва, че България е била по-добре в КАКВОТО И ДА Е ОТНОШЕНИЕ повреме на комунизма. Край,точка, умрете ***!
294
4
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 321Идея си нямам каква комунистическо-джендърска простотия е това и нямам никакво намерение да ти слушам простотиите, ходи си пускай глупостите на БКП съборите заедно с другите пенсии.
293
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Поздравявам те с парчето... Geeflow - Dirilis 15 Temmuz 2016 В ютубето така можеш да го намериш... ;)
292
6
 
10
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
Кой каквото и да ти говори за социализма, знай че става въпрос за убииства и грабеж.
291
5
 
14
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До Анонимния умник 318Какви несвързани неща бе? Ти история чел ли си или си учил само история на комунистическата партия?Ама какво да се очаква от анонимник. Все ви бъркам кои анонимен, какво е писал. Но типично за комунистите, никога да не поемат отговорност за казано от тях или направено от тях. Ходи си целувай на Сталин шкембето и на Ленин темето.
290
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Не си спомням да съм плюл Цар Борис 3... Пак казвам... явно толкова ти стига акълчето. Като някакъв изкукуригал пенсионер говориш. И пишеш някакви несвързани неща, все едно си психично болен. Вземи се прегледай!
289
6
 
12
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 309Целия ГРОБ е бъкан до пръскане с бивши БКП и ДС и си го признават. Излез и се огледай, отиди по магазините и се огледай и виж с очите си до къде ни докараха комунистите!!! 3. Цар Борис 3 които толкова плюеш, ни върна Добруджа без да се пролее капка българска кръв и по негово време парите бяха от сребро, а не като на вашия *** Бай Тошко - заводите крадени, парите обезценени, златния резерв подарен на съветския окупатор, имуществото на хората заграбено, интелигенцията избита!!!