Тати носи, мама меси: До 30-годишни българите си живеят с родителите

97% от българите до 29 г. разчитат на помощ от родителите си
17 дек 2018 09:15,
276
Тати носи, мама меси: До 30-годишни българите си живеят с родителите
Снимка: Pixabay

До 30-годишни българите живеят при родителите си, които не само им дават подслон, а и ги подпомагат финансово.

Това се казва в доклад за младежта, който правителството е одобрило по предложение на спортния министър Красен Кралев. В документа е включено и социологическо изследване за демографския профил на младите и как живеят.

Тревожната зависимост на младежите от помощта на родителите е установена и чрез социологическо проучване, което е част от текста на доклада, пише "24часа".

97% от младите българи в диапазона 15-29 години разчитат на финансовата помощ на родителите си, посочва документът. Дори и при поотрасналите в групата 25-29 години на пари от майките и бащите си разчитат 65 на сто от младите. Над половината от тези, които вече живеят самостоятелно, независимо дали с приятели, или семейно, също признават, че са им нужни средства от родителите.

66% от младите живеят с майка си и баща си или поне един от двамата до доста късна възраст. Дори и на прага на 30-те близо половината младежи все още не са направили семейство и дори не са заживели самостоятелно, установило правителственото проучване на демографската ситуация.

Зависимостта от родителите личи и при проучването дали на младите хора, дори тези, които работят, са им достатъчни парите. За над 1/4 собствените доходи не стигат дори за храна, показало проучването.

По-малък дял обаче твърдят, че са им нужни помощи от родителите, за да покриват останалите си сметки като телефон, ток, вода и пр.

Практически всеки млад човек в България разполага с мобилен телефон, установило още проучването. Почти всички имат и компютър и достъп до интернет. В същото време обаче едва 29% разполагат със собствен автомобил.

Стряскащи са и данните от проучването на свободното време на младите. 46% от тях пушат, докато близо 70 на сто не спортуват. Книги четат по-малко от половината от българите до 30-годишна възраст.

Младежката безработица в България е паднала до 9,9%, което е близо до нивата от предкризисната 2008 г. В същото време обаче само 18% от работещите до 30-годишна възраст са доволни от заплащането си.

Допълнително под 1/3 от тях са намерили работа по специалността си, въпреки че според младите в България лесно се намира заетост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Обобщение 194Това не е "обобщение". Твоето е демагогията на робовладелеца, който мисли, че подчинените му трябва да работят като волове, денонощно, без почивка и да им подхвърля мизерни стотинки, колкото да преживяват и да не умрат от глад, за да остава цялата печалба за него.Спартанският живот няма нищо общо с демокрацията и съвременния капитализъм.Спартанският живот е живот на лишения.Трупайте, трупайте, г-н Обобщение, милионите! В гроба ще ви положат с 1 кат дрехи на гърба.
218
1
 
3
 
! Отговори
Tiko преди 5 години
Mi kade da ziveyat ?
217
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 223Не се връзвай на сладките приказки на тоя и оня.Пази се, да не се лепне за теб някой мамин син, който да се възползва от сериозността и отговорността ти. Пълно е с гладни използвачи. Винаги ще се намери някой, който да се закачи за теб и да ти тежи като воденичен камък.
216
3
 
10
 
! Отговори
До 223 преди 5 години
Ами то дете се отглежда от двама родители.Другите дето отглеждаме деца,да не би да сме цъфнали и вързали?Ама се справяме.Не мога да разбера какви са ви тия ценности да поставяте материалното на първо място, вместо семейство и деца.
215
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 223Госпожице, не обръщайте внимание на приказките на хора с ограничено мислене. Вие сте един отговорен човек.Мисля, че веднага ще създадете дете, след като намерите достоен мъж.Ако такъв не се намери, можете и сама да отгледате дете, когато прецените, че ще е по силите ви да се справите с тази отговорна задача.Пожелавам ви да срещнете човек, който ще ви оцени и ще бъде ваша подходяща брачна половинка.
214
3
 
7
 
! Отговори
Forever преди 5 години
До анонимен 223,ти си много смело и отговорно момиче,не обръщай внимание на хорското мнение,живота ще ти се отблагодари.
213
5
 
9
 
! Отговори
До 223 преди 5 години
Има ли желание за дете има и начин ! И аз не съм цъфнала и вързала, но децата ми имат всичко - като са малки може да се гледат и с 2 и с 200.
212
3
 
11
 
! Отговори
До 223 преди 5 години
Колко ти е заплатата и колко ти е кредита ,защо си взела кредит
211
2
 
7
 
! Отговори
До 223 преди 5 години
Остави кординати за да неси сама и да си намериш мъж изглеждаш нормална жена ако си търсиш мъж с който да се запознаеш остави кординати
210
3
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 216: Добявам: Сорос, Костов, Американците, Руснаците, Путин, Европа, Гейс, скритата раса от Рептили :)Ако пропускам нещо моля някой да добави.
209
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм жена над 30. Работя по специалността си в голям областен град, заплатата ми е нормална, в никакъв случай висока. Не живея с родителите ми, но им помагам когато мога - няма как с тия пенсии по 200 и няколко лв. Взех си малък апартамент и имам кредит, който ще връщам дълго време. Сама съм, сметки, кредит, помощ на семейството и няма как да гледам и дете, дори да ми се иска. Обясняват ми какъв егоист съм,че нямам дете.
208
3
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Археолог ? - те забраниха събирането на монети в БГ :)Космолог ? - защо не ? Професията е както всичко останало. Има търсене има пари. Няма търсене няма пари.
207
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Археолог,биолог и тнт получава не повече от 700 900 лв ако стане програмист ще получи поне десет пъти повече.Трябва не само някой да са добре платени а трябва всеки да е добре платен
206
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То ако всеки можеше да си направи бизнес или да има 2-3висши и да знае по 3 езика ! - кой тогава щеше да работи.Всеки си мисли че е много отворен щото е учил или е богат.Ако няма работници светът ще фалира ! - докато не измислят роботи за всичко.А като измислят хората ще бъдат набутани в лагери да живеят в мизерия ! - това е бъдещето.
205
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За капиталистка работника е некадърен ами да си работи той за 500 лв
204
1
 
5
 
! Отговори
212 преди 5 години
Себеуважаващ си програмист за 3000 лв няма да почне, ако не е начинаещ, там са други висоти.
203
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На негодниците винаги някой им е виновен - най-предпочитаните виновници са - държавата , комунистите , Хан Аспарух.
202
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки трябва да иска толкова колкото смята,че трябва да получи и ще дават европейска заплата
201
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тая държава ако си назначен капиталист изкарваш десетки хиляди ако си образован ил иси безработен или иработиш в някоя лаборатория за 600 700 лв или ставаш бачкатор за 1200 лв ели емигрираш за европейска заплата.
200
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средната заплата в най-големите градове е 800 лв трябва всеки поне с едно образование да получава 2500 3000 но колко са такива дето получават над 2500 3000 само разни програмистчета лекари и мениджъри случаен най много да си докара 1500 1700 и то от яко бачкане в някой сервиз или стройтелство и тнт