Нася се връща от Либия... трудноподвижна, променена, смазана психически

След мъченията, тя не иска да говори с никого
6 яну 2019 13:50, Нели Христова
115
Нася се връща от Либия...  трудноподвижна, променена, смазана психически
Снимка: Булфото

След 12 години съдебни битки, шефът на Главното следствено управление в Либия Харб Абер Дербал, полк. Джума Мишри и други 7 трябва да платят общо 500 хил. лв. на медицинската сестра Нася Ненова. А заедно с това, трябва да получи още 26 617лв., които тя щяла да спечели, ако от 9 февруари 1999 г. до 24 юли 2007 г. е работила, а не е била задържана в Либия.

Още по темата

Заветното решение на Софийския градски съд идва на 28 декември, а делото срещу деветимата либийци се води още от далечната 2012 година, съобщава 24 часа.

Въпреки че либийците имат доказателства срещу нея, Съдия Мичева-Русева установява друго. Ненова заминала за Либия през 1998 г., когато започнала работа като медицинска сестра в педиатрична болница в Бенгази. На 30 септември същата година либиец подава жалба до прокуратурата, че 14-месечният му син е заразен с ХИВ по време на престоя в болницата, в която работи Ненова. 12 дни по-късно прокуратурата започва разследване, което води до задържането на медицинските сестри на 9 февруари 1999 г.

Те били отведени със запушени усти, завързани зад гърба ръце. Не виждали нищо, дори не знаели защо ги арестуват. И час в полицията на Ненова било съобщено , че е обвинена в убийството на 393 деца с вируса на ХИВ в болницата в Бенгази.

В ареста Ненова е заедно с другите български медицински сетри Кристияна Вълчева, Снежана Димитрова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло и палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж. Шестимата били подложени на изтезания, за да направят самопризнания по обвинението за убийство на децата. А част от тези мъчение били бой с тояги, стоене на един крак, завързване за прозорец, така че да не докосват пода дори с пръстите на краката си. Мажели устите им с прах от изгорели дървета, а единствената им храта била парче хляб и някакъв буламач. Водата била също оскъдна - само при хранене и то от обща бутилка.

Медицинската сестра подчертава, че Харб Дербал бил генерал в полицията и той ръководел разпитите и изтезанията. Полк. Джума Мишри изпълнявал заповедите му, но имал активна роля в съветването му. Друг от ответниците бил преводач и говорел много добър български език.

Джума Мишри е наричан инквизитора, защото му доставяло удоволствие да бие, да удря и да разполага с власт. Ненова дори стигнала до там, че да си пререже вените от ужас, когато чува гласът му.

При завръщането си у нас на 24 юли 2007 г. Ненова не се прибрала в родния си град Сливен при семейството си. Останала да живее в София. Заедно с Вълчева записали да учат рехабилитация. Заживяла в студентско общежитие. Наскоро след това бракът на Ненова бил прекратен.

Имала син, който вече бил пораснал и учел във Франция, а тъгата я завладява напълно. Месеци наред не можела да спи. Нейни роднини казват пред съда, че Ненова нямала желание да разговаря с никого.

"Когато замина за Либия, изпратихме едно младо, мило, плахо и енергично момиче, с ужас посрещнахме една трудноподвижна, смазана, променена физически и психически жена", разказват брат й и снаха й.

След 2 г. започнала нов живот.

На 31 март 2009 г. Ненова и другите медицински сестри са сезирали Комитета по правата на човека към ООН с жалба срещу Либия за нарушаване на Международния пакт за граждански и политически права. Организацията е приела, че те са били изтезавани. Комитетът е изискал от Либия до 180 дни информация за мерките, които са предприети в изпълнение на становището му. До днес такива сведения на сайта на организацията липсват.

За да осъди мъчителите, Мичева-Русева се позовава и на решение на съд в Хага. По него Ашраф ал Хаджудж осъжда същите ответници за 750 хил. евро за материални щети и 250 хил. евро за болки и страдания. Това решение на съдия Мичева-Русева е безпрецедентно и на него могат да стъпят и другите медицински сестри, които водят дела у нас срещу мъчителите си

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До28. По алчни от българите за долари са руснаците. С тази разлика , че българите работя а руснаците ги командват. И държат договорите при тях. Затова руснаците завлекоха хиляди с неплатени заплати. От Заводски строежи, Техноекспортстрой, Главболгарстрой., както и тия медицински сестри.
31
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не личи да е много нещастна на тая снимка !!!
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Което не оправдава мъченията, разбира се. Но като работиш в Арабския свят, трябва да го имаш предвид.
29
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шпионаж, търговия с наркотици и про.сти.ту.ция. Заразяването със СПИН е само за драматизъм пред не.ве.жата арабска публика. Говорил съм с други наши мефици, работили по същото време. Всички казаха - работеше се спокойно и се плащаше добре.
28
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целия контрол на стоки и услуги от България в международно отношение100% е зависим от Москва. Малко преди да умре Сталин със закон го утвърждава и е валиден днес. Свободно движение се позволява само на артисти, спортисти и хора на изкуството с разрешение на Министерство на културата.Сега за работа в Германия е разрешено само с квота одобрена от министерството. И тава да 1500?. Колкото е минималната в Германия и соц. Помощ. Другото е на черно.
27
21
 
16
 
! Отговори
пак преди 5 години
Да четеш коментарите тук си е също форма на мазохизъм.Браво на жената, дано да ги получи тия пари!! КОлко са изтърпяли те си знаят. няма да забравя колко съм се радвала когато пристигнаха на летището. Добре, че беше Сесилия Саркози и хората зад нея. Нашите освен да плащат на Либийците друго не направиха.
26
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласно Женевската конвенция за свободно движение на хора стоки и услуги.1970г. България като победена страна от втората световна война. Може да е свободна дотолкова, колкото каже МОСКВА. ТАЗИ СПОГОДБА ВАЖИ И ДНЕС. СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НИ В ЕС. Нещата малко побъркаха руснаците , но все още държат синджира на българите - "робите на болшивизма" от цитат на Кондрад Аденауер. 1965г.изказан пред германския народ на ГФР. пред новогодишното си обръщение
25
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са виновни че са заразили децата. Алчни за долари, но в Либия ги осъдиха да платят 300 милиона долара за умрелите деца. Сега се пенсионира и идва да се лекува и за помощи в България.
24
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фирмата , която изпращаше тия медицински кадри за Либия. Веднага след случая духна в Москва. Както винаги и както Техноекспортстрой остави много хора без заплати. Една от главните чиновнички си беше руссо к..ве. Та руското к..ве много и се беха заканили. Но с бягството спаси кожата. Главната любовница на Кадафи беше от Русия.
23
10
 
29
 
! Отговори
Ина преди 5 години
До А ти от кво работишВ официалните обвинения, беше записано -проституция, никоя от сестрите не го оспори, прочете материалите, имаше няколко обвинения. Има го записано в различни източници , разбира се това не е най голямото и най важното обвинение, но аз като българка се срамувам от тях, имайки в предвид че това е правено доброволно, просто за пари. Между другото, за една или две сестри, това го обвинение го нямаше ако трябва да съм точно, но гореспоменатата беше в списъка.
22
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селската хитруша прибра парички и от краварите, сега иска да прибере още парички.Иначе всички знаем че е девствена.Пълна непорочница и въобще не е правила се кс с арабелите за по 20 долара.
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ НАСЯ НЕНОВА ЩЕ ПОЛУЧИ ДУПКАТА НА ГЕВРЕКА.
20
3
 
16
 
! Отговори
ГИ преди 5 години
До ДЕСАДнес някъде четох, че Десислава Атанасова напускала парламента.Такива бездарни животинки нямат място там. Хем тъпо, хем грозно хем нахално. Те такива са се намърдали във властта.
19
2
 
8
 
! Отговори
ДЕСА преди 5 години
До АТАНСОВА МИЙТЕ ГИгербова ***,риба и сирене колкото и да ги миеш си миришат
18
5
 
22
 
! Отговори
Помня преди 5 години
.....но и нека не забравяме и празните приказки издрънкани от Мадридския измамник който дори пръста си не помръдна за нашите медицински сестри въпреки сериозните си връзки с арабския свят и дори от високия си пост на министър-председател докато са измъчвали тези жени той не спираше да мрънка по българските медии как трябвало внимателно да се действа и как не било рзумно да се прави нещо прибързано .
17
12
 
24
 
! Отговори
ı'm преди 5 години
до:10 Къде видя трудно подвижна госпожа?Пари,пари и пак пари...виновни са и товар доказано,сега всички знаем за българския "независим"съд,как съди според ПОРТФЕЙЛА!Айде нема нужда от правозащитници.
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е , че тези пари тя няма как да ги получи. Либийците, които са изброени, никой не знае къде са, живи ли са, съдействие от Либия също няма, то на практика такава държава не съществува- тя е разделена м/у враждуващи племена и ислямска държава. Така че това е само морална победа.
15
2
 
4
 
! Отговори
Пък на Деса Тъпото преди 5 години
продължавайте йахах
14
3
 
2
 
! Отговори
Нека анонимните преди 5 години
рускоамерикански комплексари почнат да цъкат минуси сега!
13
10
 
11
 
! Отговори
Разцеп Гъзсъдран преди 5 години
До Анонимен "Добре че го убиха оня *** Кадафи."Ердоган е следващия. Същия боклyк, по същия начин ще го ликвидират.Като бeсен помиаp, докато се опитва да избяга.