Нася се връща от Либия... трудноподвижна, променена, смазана психически

След мъченията, тя не иска да говори с никого
6 яну 2019 13:50, Нели Христова
115
Нася се връща от Либия...  трудноподвижна, променена, смазана психически
Снимка: Булфото

След 12 години съдебни битки, шефът на Главното следствено управление в Либия Харб Абер Дербал, полк. Джума Мишри и други 7 трябва да платят общо 500 хил. лв. на медицинската сестра Нася Ненова. А заедно с това, трябва да получи още 26 617лв., които тя щяла да спечели, ако от 9 февруари 1999 г. до 24 юли 2007 г. е работила, а не е била задържана в Либия.

Още по темата

Заветното решение на Софийския градски съд идва на 28 декември, а делото срещу деветимата либийци се води още от далечната 2012 година, съобщава 24 часа.

Въпреки че либийците имат доказателства срещу нея, Съдия Мичева-Русева установява друго. Ненова заминала за Либия през 1998 г., когато започнала работа като медицинска сестра в педиатрична болница в Бенгази. На 30 септември същата година либиец подава жалба до прокуратурата, че 14-месечният му син е заразен с ХИВ по време на престоя в болницата, в която работи Ненова. 12 дни по-късно прокуратурата започва разследване, което води до задържането на медицинските сестри на 9 февруари 1999 г.

Те били отведени със запушени усти, завързани зад гърба ръце. Не виждали нищо, дори не знаели защо ги арестуват. И час в полицията на Ненова било съобщено , че е обвинена в убийството на 393 деца с вируса на ХИВ в болницата в Бенгази.

В ареста Ненова е заедно с другите български медицински сетри Кристияна Вълчева, Снежана Димитрова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло и палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж. Шестимата били подложени на изтезания, за да направят самопризнания по обвинението за убийство на децата. А част от тези мъчение били бой с тояги, стоене на един крак, завързване за прозорец, така че да не докосват пода дори с пръстите на краката си. Мажели устите им с прах от изгорели дървета, а единствената им храта била парче хляб и някакъв буламач. Водата била също оскъдна - само при хранене и то от обща бутилка.

Медицинската сестра подчертава, че Харб Дербал бил генерал в полицията и той ръководел разпитите и изтезанията. Полк. Джума Мишри изпълнявал заповедите му, но имал активна роля в съветването му. Друг от ответниците бил преводач и говорел много добър български език.

Джума Мишри е наричан инквизитора, защото му доставяло удоволствие да бие, да удря и да разполага с власт. Ненова дори стигнала до там, че да си пререже вените от ужас, когато чува гласът му.

При завръщането си у нас на 24 юли 2007 г. Ненова не се прибрала в родния си град Сливен при семейството си. Останала да живее в София. Заедно с Вълчева записали да учат рехабилитация. Заживяла в студентско общежитие. Наскоро след това бракът на Ненова бил прекратен.

Имала син, който вече бил пораснал и учел във Франция, а тъгата я завладява напълно. Месеци наред не можела да спи. Нейни роднини казват пред съда, че Ненова нямала желание да разговаря с никого.

"Когато замина за Либия, изпратихме едно младо, мило, плахо и енергично момиче, с ужас посрещнахме една трудноподвижна, смазана, променена физически и психически жена", разказват брат й и снаха й.

След 2 г. започнала нов живот.

На 31 март 2009 г. Ненова и другите медицински сестри са сезирали Комитета по правата на човека към ООН с жалба срещу Либия за нарушаване на Международния пакт за граждански и политически права. Организацията е приела, че те са били изтезавани. Комитетът е изискал от Либия до 180 дни информация за мерките, които са предприети в изпълнение на становището му. До днес такива сведения на сайта на организацията липсват.

За да осъди мъчителите, Мичева-Русева се позовава и на решение на съд в Хага. По него Ашраф ал Хаджудж осъжда същите ответници за 750 хил. евро за материални щети и 250 хил. евро за болки и страдания. Това решение на съдия Мичева-Русева е безпрецедентно и на него могат да стъпят и другите медицински сестри, които водят дела у нас срещу мъчителите си

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
14
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
до долнияСамо мога да ти кажа, че, ако бяха обикновени мед. сестри никога Западът нямаше, да си мръдне пръста за тях. Щом се хвърлиха да ги спасяват, значи са били техни агенти.
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възмездието за тези мъчения е че вече няма държава Либия.Няма Кадафи.Има враждуващи помежду си племена.Бог гледа и въздава ....
10
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според вас правилно ли е някакъв извратен садист да бие с камшик,палка голи завързани жени и да им опъва ставите вързани с въже.Защо си мислите че е трудноподвижна?Защото са я вързали и са и дърпали ръцете и краката докато и увредят ставите. Това ли ви харесва? Малко пари са и присъдили трябваше поне 50-60 милиона евра.Лошото е че няма да ги плати.
9
15
 
17
 
! Отговори
СПИН преди 5 години
Запазиха стотици деца със СПИН по поръчка на ЦРУ и МОСАД.
8
13
 
1
 
! Отговори
Нека анонимните преди 5 години
рускоамерикански комплексари почнат да цъкат минуси сега!
7
3
 
9
 
! Отговори
Атанасова мийте ги преди 5 години
тея работи уе.
6
6
 
15
 
! Отговори
А ти от кво работиш преди 5 години
До Инакак не е тайна, да не си и светила на инструментариума в Триполи, че знаеш
5
25
 
39
 
! Отговори
Ина преди 5 години
Омръзнаха ми ревовете по тях, не е тайна че са си доработвали с проституция, особенно горспоменатата дама, а и им по дариха по един апартамент в София, някак са ми нагли, на фона на трудностите на хората останали в България, които никой нищо не им дава даром.
4
4
 
7
 
! Отговори
Пък на Деса Тъпото преди 5 години
от ГЕРБ му миришела....
3
15
 
29
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ПОЧТИ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД В БЪЛГАРИЯ Е СМАЗАН, ИЗБИТ И ПРОГОНЕН, ЖИВИ ХОРА ГОРИХА, КУЧЕТАТА ГИ ЯДОХА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ, МАЛЦИНСТВА ГИ ИЗБИВАТ И КОЛЯТ, ТЕЗИ ПРОДАЖНИЦИ ЗА ЛИБИЯ МИ ПИШАТ !
2
14
 
9
 
! Отговори
Нека анонимното преди 5 години
тролене на руско-американските бай ганьовски хейтъри почне сега!
1
24
 
43
 
! Отговори
гостО преди 5 години
Стига де,на всички видеа бяха като манекенки,с извити вежди, подстригани,въобще не изглеждаха зле,а като слязоха от самолета бяха като модели на Виктория Бекъм...стига сте ръсили глупости,а починалите деца,а живота на техните близки...двоен стандарт в България.