ГЕРБ с 2% пред БСП, ДПС и Патриотите – с евродепутати

Проучване: Ако изборите за парламент бяха днес – 4 партии в НС
15 яну 2019 15:45, Красимир Ангелов
129
ГЕРБ с 2% пред БСП, ДПС и Патриотите – с евродепутати
Снимка: Булфото

ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти са четирите партии, които биха излъчили представители от България в Европарламента на евроизборите тази пролет, сочи проучване на "Барометър България", проведено сред 812 души в периода 12-14 януари.

Още по темата

Според данните ГЕРБ ще събере 20,3% от евровота, а БСП – 18,5%. Следват ДПС с 6,6% и Обединените патриоти с 6,2%.

При така дадената заявка от анкетираните, това би довело до 6 места за ГЕРБ в следващия европарламент, 5 за БСП, за ДПС – 3 или 4, а за Обединени патриоти – между 2 и 4.

При двете по големи партии - ГЕРБ и БСП, се наблюдава подкрепа за листите им от традиционните им избиратели, които биха ги подкрепили и на национални избори. Кой ще заеме водаческото място в листите им за ЕП явно вълнува по-скоро самите партийни централи, а не е оказва към момента влияние върху решението за подкрепа на избирателите им.

"При ОП обаче има по-голямо значение кой ще поведе листата", смятат социолозите. Според тях настоящият евродепутат Ангел Джамбазки е доста по-разпознаваем и би имал по-голяма подкрепа, отколкото ако някой друг поведе листата на патриотите.

Подобни са и резултатите при задаването на въпроса: Ако изборите за Народно събрание бяха днес, за кого бихте гласували? На база отговорите четири партии биха влезли в следващия парламент.

Тук разликата между ГЕРБ и БСП отново се запазва около 2 процента – 22,3% срещу 20,1%. Прави впечатление обаче, че при евентуален парламентарен вот, Обединените патриоти са трета политическа сила със 7,6% от вота, а ДПС – четвърта, с 6,2%.

Към момента останалите партии не прескачат четирипроцентовата бариера, като за тях общо биха гласували около 6% от анкетираните.

Ако днес се проведат избори за Народно събрание 52% от българите заявяват, че категорично биха отишли до урните, а други 10% отговарят с "по-скоро да". На фона на тоза цели 30% от сънародниците ни са категорични, че няма да гласуват, а други 4,9% смятат, че по-скоро няма да гласуват. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
6
 
18
 
! Отговори
Лъжа е преди 5 години
Това проучване сигурно е правено в парламентарната група на ГЕРБ, защото оглозгания от герберастите народ е на друго мнение.
69
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искат БСП да увеличат гласовете си,да върнат Станишев,защото такава фигура като Нинова трудно ще спечели избиратели и дори симпатизанти в самото БСП.Не,че е лоша ,но просто тя е лидерски тип като Борисов и Костов,хората не харесват командори и по-вероятно ще гласуват за АБВ,отколкото за БСП!
68
12
 
10
 
! Отговори
Курнелия е абсурд преди 5 години
*** очевидно(може би без да иска) помага на Борисов, защото тъкмо когато на него започнат да му се клатят краката и се появява тя и започва да плаши хората, че тя може да стане министър председател. Въпреки, че е очевидно е, че народа (те и в БСП половината не я искат) никога няма да допусне *** да ръководи България. Това се вижда вече два пъти поред на избори.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Себе си ли визираш?
66
6
 
13
 
! Отговори
тцтцтцтцтц преди 5 години
Ако БСП не включат Съсела в листите си , а ГЕРБ сложат Лилянка и разни там габриелки , нищо чудно БСП да спечелят вота . Не виждам как ОП биха взели поече от 20/30 хиляди гласа . Големи измислици са тези проучвания
65
13
 
18
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Продължавайте да гласувате за ГРОБ и на Територията ще останат максимум два милиона етнически българи.
64
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има още много кpeтени в България щом БСП има толкова много %...Никаква Европа, докато не паднат под 5 %...
63
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е ГЕРБ да са първи.Но не виждам защо БСП са втори?
62
13
 
28
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
ГЕРБ го спасяват само фалшификациите , отдавна е загубил народното доверие !Ако продължават все така, ще осъмнем с обесени политици по уличните стълбове!
61
5
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
В това проучване интригата не е ГЕРБ-БСП,а че "вкарват" патриотите в Европарламента,Което е много съмнително-я влезе един депутат,я не.Което би било нормално-две години ядоха,пиха и празни приказки приказваха,вместо да направят това,за което са избрани.Барем да бяха опитали...Ако няма извънредни неща-ГЕРБ има 7,БСП-6 и ДПС-4.ОП-аут.
60
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отидат ли всички до урните, мизерниците от ГЕРБ са аут.
59
25
 
9
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 73. И кои всички, бе червен червей. Май си забравил, че над 1 милион гласуват за ГЕРБ. За другите са по-малко.
58
21
 
15
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Знам, че на некои хора, пак им се виси на опашки пред Банките за да видят колко пари са им останали, след. Поредния Комунистически Грабеж!! Комунист--ОЗНАЧАВА Грабеж!!! ПРОБВАЙТЕ ПАК... АМА ДА НЕ. РИВЕТИ, ПОСЛЕ.... ХАХАХААААА
57
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 70. Спомням си как за предишните евроизбори агенциите даваха равни проценти на ГЕРБ и БСП, даже известна преднина за бесепарите. А на изборите разликата стана 11%. А за президентските ГЕРБ нарочно ги изгубиха, но ти не си в час.
56
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце, бе!Всички дружно те мразят и теб и целата ти по-пи-кана партия.Ти ми се фалиш, че пак си първи.
55
16
 
11
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
До 58. Е как да са вечни БСП? На колко години е БСП? Нали сега са социалисти, а БКП е забранена.
54
5
 
30
 
! Отговори
:) преди 5 години
Спомням си как Цеца РабФака беше с 10% преди Радев и как всички купени от ГЕРБ агенции я бяха обявили за Президент. После на изборите Цеца беше смачкана от Генерала и ГЕРБ досега си *** раните. Та и сега е нещо подобно. ГЕРБ ще ядат много бой на следващите избори, а Тиквун Велики ще гледа като Тошко Правешкия през 89-та.
53
21
 
3
 
! Отговори
u4en преди 5 години
ВСИЧКИ се страхуват от ДБ !!!! Даже ни ги виждат ...а ДБ тръгва със ЛЕТЯЩ СТАРТ - 300 000 + гласа .а включи ли се и НФСБ към ДБ - ВЗИМАТ ВЛАСТТА - 500 000 + гласа ...и прехода свържва !!!
52
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вечни ама само с гледането ще си останат. очи пълни раце празни кошмар за всеки крадец тъй де комунист
51
27
 
11
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
Аз ще гласувам за герб от бсп нищо не става