ГЕРБ с 2% пред БСП, ДПС и Патриотите – с евродепутати

Проучване: Ако изборите за парламент бяха днес – 4 партии в НС
15 яну 2019 15:45, Красимир Ангелов
129
ГЕРБ с 2% пред БСП, ДПС и Патриотите – с евродепутати
Снимка: Булфото

ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти са четирите партии, които биха излъчили представители от България в Европарламента на евроизборите тази пролет, сочи проучване на "Барометър България", проведено сред 812 души в периода 12-14 януари.

Още по темата

Според данните ГЕРБ ще събере 20,3% от евровота, а БСП – 18,5%. Следват ДПС с 6,6% и Обединените патриоти с 6,2%.

При така дадената заявка от анкетираните, това би довело до 6 места за ГЕРБ в следващия европарламент, 5 за БСП, за ДПС – 3 или 4, а за Обединени патриоти – между 2 и 4.

При двете по големи партии - ГЕРБ и БСП, се наблюдава подкрепа за листите им от традиционните им избиратели, които биха ги подкрепили и на национални избори. Кой ще заеме водаческото място в листите им за ЕП явно вълнува по-скоро самите партийни централи, а не е оказва към момента влияние върху решението за подкрепа на избирателите им.

"При ОП обаче има по-голямо значение кой ще поведе листата", смятат социолозите. Според тях настоящият евродепутат Ангел Джамбазки е доста по-разпознаваем и би имал по-голяма подкрепа, отколкото ако някой друг поведе листата на патриотите.

Подобни са и резултатите при задаването на въпроса: Ако изборите за Народно събрание бяха днес, за кого бихте гласували? На база отговорите четири партии биха влезли в следващия парламент.

Тук разликата между ГЕРБ и БСП отново се запазва около 2 процента – 22,3% срещу 20,1%. Прави впечатление обаче, че при евентуален парламентарен вот, Обединените патриоти са трета политическа сила със 7,6% от вота, а ДПС – четвърта, с 6,2%.

Към момента останалите партии не прескачат четирипроцентовата бариера, като за тях общо биха гласували около 6% от анкетираните.

Ако днес се проведат избори за Народно събрание 52% от българите заявяват, че категорично биха отишли до урните, а други 10% отговарят с "по-скоро да". На фона на тоза цели 30% от сънародниците ни са категорични, че няма да гласуват, а други 4,9% смятат, че по-скоро няма да гласуват. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще гледаме как валяка на Герб пак гази червените знамена
49
7
 
15
 
! Отговори
БСП преди 5 години
както са са засилили за власт пак не са избрали добрия момент - ще гризнат дървото, защото хубавите времена свършиха и те ще операт пешкира. После пак ще им трябват десетилетия да се възстановяват. ДПС са най-добре те печелят винаги.
48
7
 
14
 
! Отговори
Размисли.... преди 5 години
До реалистБратчет, точно това е играта на управата, ние да не гласуваме,а да отидат ония, дето са под сянката на падишаха...То от друга страна, 99% от народа не ще да чуе за се,а негашните, ВСИЧКИ, не само "некои", обаче "проучванията" са все с удобни цифри..На президентските избори им се объркаха сметките, народа излезе и гласува протестно,е избрахме си малко по-добро "магаре" от наложеното от Падишаха, но народа показа,че с гласуване може да се протестира ,а не с гледане отстрани.........
47
8
 
8
 
! Отговори
ПРЕДСТРОЧНИ ИЗБОРИ преди 5 години
днес са най-изгодни за ГЕРБ, защото световната икономика се забавя и от догодина заплатите тръгват надолу, а цените нагоре и банките да гърмят и въобще всички балони в икономиката. Днес е най-добрия момент за запазване на статуквото
46
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бсп вечните губещи
45
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значение имат тези проценти?! Важното е, че сега имаме банани и тоалетна хартия и ни управляват демократи-мафиоти.
44
6
 
16
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Не гласувайте и накажете партиите за всичко, което вършат в страната ни. Аз избрах да не гласувам, защото тези, за които гласувам след това застават срещу мен и не са на страната на народа.
43
17
 
10
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
Дори и аз ще гласувам за Герб от БСП нищо не става
42
1
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До ТОВА ОБЯСНЯВА ВСИЧКОКойто го е качил, той го е свалил!!!Агент Арън Кандис!ЦРУ!!!
41
6
 
11
 
! Отговори
ТОВА ОБЯСНЯВА ВСИЧКО преди 5 години
"Мен ме свалиха, няколко евреи." --Т.Живков
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37Явно и твоя мозък е колкото на вожда ти, защото явно мисленето в енигма за такива като теб. Какво значение има от коя партия е Гергов, Пеевски или Доган? Въпроса е кой ги храни и им подарява милиони от нашия джоб и им раздава предприятия без пари.И сега ще ти кажа дава им ги ГЕРБ И ЛИЧНО БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ! И ако въобще имаш малко мозък ще разбереш че това е мафия и няма разлика между тях.
39
5
 
10
 
! Отговори
ГЛУПАЦИТЕ преди 5 години
ОТНОВО ЩЕ ТРЪГНАТ КЪМ УРНИТЕ, ЗА ДА ГЛАСУВАТ ЗА БКПНИТО ЕДИН ДЕПУТАТ В ПАРЛАМЕНТА, А ЗА ЕВРОДЕПУТАТ ДА НЕ ГОВОРИМ, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗДИГНАТ ЗА ДЕПУТАТ БЕЗ ДА Е ЩАТЕЛНО ПРОВЕРЕН ОТ ДС (КГБ). НИКОЙ, КОЙТО НЕ Е ОТРОЧЕ НА БЕЗРОДНИК КОМУНИСТ КЛЕЛ СЕ ВЪВ ВЕЧНА БРАТСКА ДРУЖБА С СССР (СЕГАШНАТА РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ) НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЛАСТТААКО ИСКАТЕ НЕЩО ДА СЕ ПРОМЕНИ, НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТЕ!!!
38
11
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ромите ако си направят тяхна собствена партия няма ли да бъдат номер едно!!!???Агент Ричард Хънт!ЦРУ!!!
37
3
 
4
 
! Отговори
Гербер преди 5 години
До 40. А ще имаш ли доблестта да се явиш пак тук след изборите? Поздрав от 1.2 млн. луди.
36
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бсп=вечните губещи
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28. Ти ли си най-големият наивник? Че точно елетронното гласуване може да се манипулира и да се хаква. Искаш да го видим на практика ли?
34
8
 
16
 
! Отговори
БСПЩЕОПРАВИБЪЛГАРИЯ преди 5 години
А на бас че БСП-то ще са първи. Кой е луд да гласува за ПП ГРОБ!!!!!! Само БСП!!!
33
3
 
3
 
! Отговори
ПРЕДИ и СЕГА преди 5 години
Сега всеки ден, всеки час,навсякъде около нас има матриал за митингова демокрация ..."Времето е ......... ?....... години стигат ?!
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28. Защото досега официално в изборни манипулации са уличени САМО лица от БСП и ДПС. Затова. Иначе и умрелите знаят, че всякакви ***.оти могат да си пишат каквито си искат плюнки по сайтовете, ама това не значи, че е вярно. И аз мога да напиша за теб, че си ***, ама дали е така?
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24 гербав Защо не кажеш като като гласуваш за гербавите какво получаваш? Но аз ще ти кажа.1. Получаваш Пеевски на когото Боко подари Булгартабак и след като беше източен в момента прасчо гони хиляди работници от Благоевград. 2. Получаваш Гергов на който баце подари 48 млн лева на българския народ за дупка във Варна. 3. Получаваш Доган на които гербавите подариха Тец Варна за 3 200 лв с гарантирана печалба от 38 млн дори и да не работи! И Герб, дпс и БСП са еднакво вредни и крадливи, те