Как да възпитаваме децата си: Да приказваме или да шамаросваме?

Нов проект налага пълна забрана за физическото наказание
Обновена: 15 яну 2019 14:25 | 15 яну 2019 14:15, Анисия Иванова
133

Да отгледаш и възпиташ дете не е шега работа. Нещо, което мнозина изследователи и теоретици се опитват да дефинират.

Появи се проект за нова национална стратегия, която налага пълна забрана за физическо наказание спрямо децата и криминализиране на домашното насилие.

Къде е тънката граница между строгостта и необмислените телесни наказания?

"Това, докъде ще доведат шамарите, всъщност зависи от степента, интензитета и от ползите, до които те ще окажат. Възпитанието е доста сложна материя. Вярвам, че понякога е допустимо да издърпаш ухо, да удариш шамар. Не твърдя обаче, че трябва да се стига до насилие", коментира в студиото на "България сутрин" поетесата Маргарита Петкова.

Според психолога и бивш зам.-председател на Агенцията за закрила на детето Христо Монов да посегнеш на дете е нравствено престъпление и признание за безсилието, че не можеш по друг начин да влезеш в контакт с него и да го убедиш, че то трябва да направи това, което изискваш от него.

"Ежедневният тормоз над едно дете от най-ранна възраст и за най-малките неща не води до нищо добро. Децата, родени през 21 век имат много по-различна структура на личността, в основата на която стои тяхното Аз и неговата неприкосновеност", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
Машалла! преди 5 години
Значи може да му крещиш, да го мачкаш душевно и да му травмираш психиката докато е живо, но не може да му забиеш два шамара, които след ден ще е забравило. Аферим, пишман-психолози!
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо,нека.спрем.насилието.Във.училищата.а.след.товаДа.мислим?
113
1
 
0
 
! Отговори
До 111 преди 5 години
Ни си прав Николай.
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да имаш дете като си беден. Аз нямам работа и никой работодател не ме изка. Па камоли деца да направя. Тази система е объркана. Кандидатствам на всякъде никой не ми обръща внимание. Помощ.
111
0
 
6
 
! Отговори
Този закон преди 5 години
ще е все едно да лекуваш инфекция с ампутация. Първо трябва да се подобри живота на родителите, за да не са стресирани, бедни и свръхнатоварени. После да се подобри живота на децата - да не са стресирани, изнеревени и свръхнатоварени и да имат много възможности да реализират творческия си потнециал и физическата си енергия пък после ако това не помогне - забранявайте.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ще вкара ли много жени в затвора, защото предимно те прилагат насилие срещу деца. Едва ли за тях не важат закони, нали са майки и имат имунитет, целта е да се постави всеки мъж под чехъл и да бъде поставен под пълен контрол на бабата, като роб. Ако не слуша се задейства конвенцията и му се отнема всичко. Така че създавайте смело семейства и раждайте деца.
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОхобохНяма как да научиш детето да се глези, ако не го глезиш. А това няма нищо, ама нищо общо със шамари и пр. Нещо повече. Педагогоческата практика доказва, че много често шамаросването върви с компенсаторно глезене. Съверете си акълите и мислете в 21-ви век, а не в 19-ти.
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всяко дете е различно и трябва конкретен подход,ако слуша и чува какво му се говори,шамари не са нужни,но има и тарикатчета,които веднага ще ти се качат на главата ако няма физически респект,дори и граница нямат и стават все по лоши
107
2
 
3
 
! Отговори
do 108 преди 5 години
Действията, които описвате, са били предхождани от многократни други неприемливи форми на поведение от страна на родителите. И детето протестира, както може. Правете нещо добро и творческо нещо с него, дайте му възможност да разгърне въображението си на място, къде резултатът може да бъде показан на трети лица и да получи одобрение отвън.
106
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви шамари. Ако ще и да се изходи на килима по средата на хола, ако ще и да яде пясък, ако ще и да бие другите деца.... абе каквото ще да прави. Утре ако убие - прегръдка и целувка, никакво наказание. :)) Еваларка джендерастчета.
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се дава правото на децата, когато те наистина са с по-разумно мнение или имат полезна идея, трябва да бъдат питани за преценка, за да могат да претеглят аргументи, а не да им се сервират необосновани заповеди. Ще ви се повиши авторитетът, ако оценявате всеки по достойнство. Децата имат сетива за правдата. Ако им налагате вредни за тях действия, послушанието ще е до време.
104
7
 
4
 
! Отговори
50 преди 5 години
Всеки шамар на детето е автошамар на родителя.Няма на света нито единчовек възпитан с бой.Възпитанието е сложен процес , ние в тази област още носим белезите наварварството.Не бива да смесваме изискването с шамара.То е твърдо ,безкомпромисно и последователно спазване на определено поведение и дейност.В двете страни трябва да се изясни кой какви цели преследва , за да изберем адекватните действия.
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детето, което е отказва да яде една седмица, има някакъв душевен проблем. С шамар само ще му покажете, че и родителите му са чужди.
102
1
 
2
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
до 102Става въпрос за деца а не за възрастни.Не е начин на мислене,а приземяване.Ако от малко го научиш детето да се глези,да се мисли за единствено и да си мисли,че от него зависи дали слънцето ще изгрее,после получава много лоши уроци от връстниците си в детската и училището.Иначе си прав само при условие,че цял живот детето ще стои до теб и няма да се вижда с връстници,няма да общува с други хора когато порастне и няма да има собствен живот.
101
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОхобохоTо много възрастни проявяват инат. По тази логика трябва постоянно да си бием взаимно шамари. Коеот май почна да става. Логична последица. Начин на мислене - какво да правиш?
100
5
 
11
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
В определени случаи си трябва шамар и това е когато детето прояви инат, и демонстрира опит за превъзходство пред родителя.
99
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 89Дори само и заплахата за шамар е насилие. Ако поне малко сте учили психиатрия, щяхте да знаете, че насилието и сексуалността имат единен център. В статия едно момиче описва преживяното наказание като най-близко до изнасилване. Засрамете се от начина си на мислене, ориенталци!
98
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук едни явно бъркат пошляпването веднъж в годината с побоища всеки ден. ***, какво да ги правиш...
97
7
 
4
 
! Отговори
До 94 и 95 преди 5 години
За яденето при децата. По някаква причина отсъствахме с жена ми и оставихме децата на бабата и дядото. След една седмица като се върнахме, се оказа, че едното дете нищо не е яло през цялото време, а другото по принцип си ядеше и то много и с него нямаше проблем с яденето. После отказваха да взимат неядящото дете, което наистина си беше много трудно за хранене - само аз се справях. Не знам дали ако с едно издърпване на ухото, детето хапне нещо, не е по-добре, от това да гладува една седмица.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87Кой изобщо е казал, че не трябва да се наказва. Ако някой е убил жена или дете, най-вероятно (доказано) е бил жертва на сурови телесни посегателства. Ти май бъркаш наказание с отмъщение. Сериозна грешка погледнато от всякъде. И това прекрасно обяснява популярното мнение. Общо взето колкото по неуко е едно семейство, толкова повече се прилагат такива "възпитателни" мерки. В ромските семейства са ежедневие, но не само.

Спонсорирани публикации