Над декар са унищожените дюни на къмпинг "Смокиня"

Поръчителят купил парцела като земеделска земя за 5000 лв.
16 яну 2019 13:30, Анисия Иванова
38
Над декар са унищожените дюни на къмпинг "Смокиня"
Снимка: Bulgaria ON AIR

1205 кв. м са унищожените пясъчни дюни в къмпинг "Смокиня", съобщи директорът на РИОСВ - Бургас инж. Тонка Атанасова. "По-голямата част от тях се намират в парцела на 46-годишния Иван Нончев от Бургас, който бе обвинен от прокуратурата, че е поръчал разораването на терена. Останалата част от засегнатата природна забележителност се намира в други частни терени, има и съвсем малка площ в зоната на концесионера", уточни шефката на РИОС пред "24 часа".

Проверката на екоинспекцията все още не е приключила. Очаква се до късно следобед днес да бъдат уточнени данните от замерванията на геодезистите.

Още по темата

Според проверка парцелът с унищожените пясъчни дюни бил записан в службата по кадастър като изоставена орна земя. Теренът от 683 кв. метра се води земеделска земя, категория 10, в местност Каваци на територията на община Созопол. Това е поземленият имот, с който бургазлията Иван Нончев се сдобил на 2 юли 2018 г. Мъжът купил парцела от Пламен Иванов Иванов и броил 5000 лв., което не е малко за парцел със статут на земеделска земя от този тип, коментират запознати.

След сделката бургазлията пристигнал на “Смокиня” с модерна каравана, която събирала погледите на къмпингарите. В социалните мрежи къмпингуващи казват, че през лятото Нончев се е заканвал да срине дюната, защото му скривала морето.

От 14 януари собственикът на разорания парцел Нончев е с мярка за неотклонение с парична гаранция в размер на 10 000 лева. Срещу него е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност, за което законът предвижда до 3 години затвор или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева.

Не признавал, че е поръчал заравняване на дюната, но потвърдил, че притежава луксозната каравана срещу изровения пясък.

За разораването бе арестуван и 24-годишният багерист Манол Пазвантов, племенник на кмета на село Равадиново. За разлика от Нончев Манол разказал подробно пред полицаите как е бил нает от него срещу 1000 лв. Багеристът се усъмнил и попитал “баровеца” да не стане проблем.

Така на 11 януари Манол вкарва руска верижна машина без регистрационен номер в къмпинга и започва да разравя защитената територия. С него е 11-класник от Равадиново, единственият свидетел на случката, с когото разследващите разполагат. Други очевидци няма.

Още с първите проверки от РИОСВ-Бургас установиха, че унищожените пясъчни образувания са картографирани като дюни и се водят в специализиран регистър по Закона за кадастъра и имотния регистър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
Do 33 преди 5 години
До АнонименНе мисля, че човек като теб, който не може да сложи една запетая и да пише грамотно, трябва да изказва мнение
30
2
 
11
 
! Отговори
Do 30 преди 5 години
До АнонименАбе, каква ти зелена мафия??!!Тук е разрушена дюна от една бургаска мутра, която е купила замята, предполагам, с корупция, за 5000лв.Ти ще ми говориш за зелена мяфия/Сигурно и като секат незаконно горите, пак зелената мафия ти е виновна??!Егати и промитити!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е наследствена земя разбирам човека но да се купува и роши да си прави далавера това е кощунство и държавата трябва да почне да работи ли въпроса
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а познайте как ще го осъдят...затвор или пробация
27
3
 
8
 
! Отговори
Yan преди 5 години
Абе, отпишете ги тези дюни и накрая отпишете и държавата ни наречена България и ще остане само топонима "България".
26
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса не е в това, че някаква дюна е унищожена, каквото и да се влага под това абсурдно твърдение, целта е да се демонстрира власт, целта е зелената мафия да покаже, че без нейно разрешение, без да се плати рекета, нищо няма да стане.
25
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната победа на зелените талибани - Тома Белев ахбар!
24
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРестъплението на века - ученик и багерист заравняват купчина пясък! Ликувай народе хванахме големите престъпници, тези са по-опасни и от Джак Изкормвача, да се вържат за леглата и после направо на електрическия стол.
23
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купчина пясък е цитирам "природна забележителност"!? Много изпростяхме, нищо не става от нас, само *** и простотия. Като искате дюна си докарайте един камион пясък вкъщи.
22
13
 
2
 
! Отговори
Като гледам преди 5 години
съседните имоти на снимката - те отдавна са заравнени. Стига да не сте сложили снимка от някъде другаде разбира се. Сигоурно някой злобен комшия е наклепал човека, за да му присвои имотеца.
21
2
 
19
 
! Отговори
Абсурдистан преди 5 години
Повече не мога да кажа по въпроса. По фейсбука циркулират цяла сутрин разни снимки на този ц.ървул до някакво пребито или убито куче. Какво да коментирам, изпаднал човек, поредният и.зрод, който си мисли, че е хванал Господ за шлифера. Тази с.*** не заслужава да излезе от затвора. Както всички общинарчета, адвокатчета и тем подобни, които са разрешили сделката. Утопия...Престъпник не съди престъпник. То вече не останаха нормално мислещи, некорумпирани хора на тази територия.
20
18
 
3
 
! Отговори
Общината преди 5 години
са виновни - що не им сложат на тези дюни някакви знаци и ясна маркировка. Човек гледа купчина пръст и си мисли да насади две праскови и две череши пък то се окаже природна забележителност.
19
12
 
5
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Abe..... prosti ste vie Bolgarite be......... e zatoa treba Purin da vi go nacuka do topkite....
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички знаем , че имотът не е купен за 5000лв.! толкова е написано в нотариалния акт, за да се платят по-малко данъци. Действителната сума сигурно е 1-2 нули повече. Ако наистина струва 5 000лв, то аз съм навит да дам 6 хил и да го взема! Може ли?
17
3
 
36
 
! Отговори
DIDI преди 5 години
ЗАТВОР И ЗА КОЙТО Е ПРОДАЛ ДЮНАТА ЗА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ!!!!!!!А ИНАЧЕ И АЗ ИСКАМ ЗА 5000 ЛЕВА ДА СИ КУПЯ ПОДОБЕН ИМАТ.КЪМ КОЙ ДА СЕ ОБЪРНА??????????
16
4
 
25
 
! Отговори
Деян преди 5 години
Затвор за този.Никаква прибация и глоба 100 000 лв за това че унищожава природна забележителност.А да видим после дали ще си помисли дори за оране или изравняване където му се е приискало?!
15
2
 
28
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
право беше бай Радой, простащината е най-големият ни враг. И става все по-силен, в съюз с управляващите
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проверете го- сигурно е от ГЕРБ , КАКТО ВИНАГИ!
13
1
 
32
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
*** 5 бона за 700 квадрата първа линия на Смокиня.
12
3
 
30
 
! Отговори
месара преди 5 години
Ние ли криво скачахме, демокрацията ли криво се получи...