Не сме роми... В Европа имаме права, а в България ни презират!

Обидно е да ги наричаш така, те се определят като мюсюлманска общност
Обновена: 17 яну 2019 06:31 | 16 яну 2019 19:48, Елка Василева
307
Не сме роми... В Европа имаме права, а в България ни презират!
Снимка: Дойче веле

Да ги наричаш роми е обида: те са общност, която се определя като мюсюлманска. Не колят петли за Банго Васил, говорят турски и български, празнуват мюсюлманския Байрам. А Европа осезаемо ги променя. Дойче веле публикува репортаж от Кърджали.

Ташие Ахмедова Петкова върви по тясна уличка в кърджалийския квартал „Боровец“. През смях обяснява бъркотията с имената си: „Нали ни ги сменяха, но вече няма значение“. Синовете, снахите и внуците живеят от десет години в Копенхаген.

Самата тя се е върнала за довършителни работи по къщата. „Най-големият ми син е готвач, другият работи в италианска пицария, а третият ще го женим за това красиво момиче", казва с широка усмивка жената и представя годеницата. От четири години съпругът ѝ работи като тираджия в Дания. И понеже печели много добре, самата тя не работи.

"Тук не ни смятат за хора"

„В България за нас работа няма, никой не обръща внимание на младите, а пенсионерите трябва да оцеляват със 180 лева. Тук ни дискриминират, не ни смятат за хора, а там сме наравно с всички. В Европа имаме права, а в България ни презират, сякаш не сме граждани на тази страна", възмущава се жената. И добавя, че в Дания никой не ги гледа накриво, цялото семейство се труди, внуците ходят на училище, има пари за всичко.

Още по темата

Надя Боянова също си е дошла за кратко заради ремонта на къщата. Пристигнала е от Виена заедно със сина си Алпай, който е на 19 години. В България Алпай не успял да завърши средно образование, но във Виена наваксва и дори смята да учи за стилист-коафьор. Баща му е служител по чистотата на летището.

Хора като тях, намерили препитание в Европа, променят облика на кърджалийския квартал „Боровец“: усилено строят големи къщи с магазини в партера, без да жалят средства за скъпи материали и луксозно обзавеждане. Кварталът е станал неузнаваем, старите порутени постройки се броят на пръсти, само тесните стръмни улички напомнят за миналото. Именно тук се намира най-голямата строителна площадка в Кърджали.

Кметският наместник Юсеин Караахмед е от половин година на поста. Има трима синове, двама от които живеят в чужбина. Най-големият проблем в квартала са нотариалните актове за къщите, но вече над 60% от жителите ги имат, обяснява кметският наместник.

Населението наброява около 8 000 души, все местни хора. А 1970-те години отдавна са забравени - тогава било забранено да се строят къщи по тези терени, разказва Алтънай Халил, общински съветник от доминиращата в региона партия и представител на кварталната общност. Халил помни и до днес как булдозери дошли да разрушат къщата на чичо му.

"Защо това е невъзможно в България?"

„Да, всяко стадо си има мърша. Не казвам, че всички сме перфектни, но като цяло хората са мирни и добронамерени. Безработицата вече е много ниска, всички работят, жените са в текстилните фабрики, а мъжете - в чужбина или по строителните обекти. Откъде да дойдат иначе тези големи къщи с всичкия лукс вътре", обяснява Халил и добавя, че някогашните свади и мелета по сватбите са вече минало: „Младежите, видели Европа, попиват чуждата култура и манталитет, а това очевидно им харесва".

Малкият му син е в Холандия със семейството си. Купил е голям апартамент в Хага, работи като дистрибутор на сухи плодове, а внукът учи в спортна академия. Големият му син е готвач в Дания - и също е подредил живота си.

„Защо това е невъзможно в България?" - пита Халил. И не крие радостта си от факта, че внуците му се учат и развиват в среда, която е толкова по-различна от „гетото". Липсват му много, но поне е спокоен за живота и бъдещето им.

Родителите на гурбетчиите виждат децата си само през летните отпуски. Тогава ходят заедно на море и на минерални бани. „Вече нищо не е като преди. А парадоксът е, че точно ние най-силно усетихме ползите от членството в ЕС. За жалост, в България национализмът набира скорост и дори в града ни има хора, които ни смятат за втора ръка. Сякаш сме програмирани да бъдем ненужни и неуспешни“, казва Халил и добавя, че за да грейне кварталът, трябва да се регулират улиците, да се направят тротоари, младежки клубове, детски площадки. Новите къщи вече настъпват към двете съседни села Царевец и Енчец. „Ще ги интегрираме", шегува се Халил.

Един болезнен проблем

Въпреки цялото обновление един стар проблем си остава нерешен: близо 2 000 младежи не могат да си издадат лични карти поради липса на адресна регистрация. Причината: не покриват изискването за 10 кв.м. жилищна площ на човек, обяснява общинският съветник. Затова често родителите са регистрирани на един адрес, а децата са „разхвърляни" при роднини и познати из града. Ако в дом от 70 кв.м. живеят десет души, трима не могат да получат лични документи. А и често там са регистрирани напълно непознати хора.

Дублираните номера на улиците също представляват проблем. Улица “Морава“ например има №1 и в двата си края, което неизменно предизвиква хаос. Кметският наместник Юсеин Караахмед разказва, че едната му внучка е регистрирана в село Островец, а втората - в друг квартал на Кърджали. Оказало се, че на адреса му са регистрирани 18 души, които той не познава. „Това в Европа не може да се случи. Тук трябва промяна и ще я направим", уверява Караахмед.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там ги поемат ислямските духовници и организации -дават им работа ,квартири и тнДават ,но може и да поискат .
50
2
 
45
 
! Отговори
sid преди 5 години
Ааа,ето го разковничето на проблема там "цялото семейство се труди,децата ходят на училище" и никой не ги мрази .Ами да правят същото и тук и да си плащат сметките и тук ще ги уважават.И само да вметна за какво са им тези големи луксозни къщи като работят като каторжници на запад?!?Смятат да се връщат ли?
49
4
 
31
 
! Отговори
СТАТИЯТА преди 5 години
Тук не ни смятат за хора"В България за нас работа няма, никой не обръща внимание на младите, а пенсионерите трябва да оцеляват със 180 лева. Тук ни дискриминират, не ни смятат за хора, а там сме наравно с всички. В Европа имаме права, а в България ни презират, сякаш не сме граждани на тази страна"ЦИТАТЪТ Е КЛАСИКА ГОРЕ НАПИСАНОТО СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ:БЪЛГАРИ-ТУРЦИ ИЛИ ..!!!ДЪРЖАВАТА Е МАЩЕХА ЗА ВСИЧКИ ВЕЧЕ 30Г.ДОКАЗАН ФАКТ!!!!ГЕНОЦИД НАД ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ СЕ ДЕЛЕТЕ....
48
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа имате права, но и задължения. Не е като тук - само права.
47
1
 
50
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
В Европа отдавна са вдигнали ръце от тях. Но за разлика от нас, там за всяко провинение ги санкционират и осъждат. Затова повечето си стоят тук и не желаят да отидат в друга европейска държава.
46
1
 
32
 
! Отговори
Алекс2 преди 5 години
Било им много добре в Европа ? Май май и европейците скоро ще ви изритат...ще видим тогава на кой ще се оплаквате !
45
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нас какво ни бърка житието и битието на "братята" роми. Нека да ходят в Европа, там интегрират бързо като му дойде времето.
44
1
 
60
 
! Отговори
Pif преди 5 години
Заминавайте за Европа и не се връщайте
43
2
 
51
 
! Отговори
Ай сиктир преди 5 години
Абе от много години живея в Щатите,както и други българи,образуващи малцинство.Много от нас не знаят добре английски и съответно нямат престижна и доходна работа!Ама не съм видял или чул някой да реве срещу държавата САЩ,че ни дискриминира,като нямаме добра работа.Тези винаги хленчат,защото така са научени-наготово защото били малцинство!
42
0
 
29
 
! Отговори
kukla преди 5 години
То бива пропаганда бива ама чак пък толкова ... Тая статия не обяснява защо в Европа като чуят че си българин или румънец и бягат веднага от тебе. Защо не обяснят какво население от нашите градове е плъзнало по Европа, къде са си направили катуните. И колко общини в Европа са пропищели от тия пришълци. Да не споменаваме как бяха изгонени от Франция преди 10-на години. Има единици роми, или другояче наречени щото ги било срам, ама ....
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BoriSБраво на теб. Успял си, значи можеш. Могат и други. Но има много от твоя етнос- Само лоши работи правят. Е, няма как да правиш лошотии (от нямане какво да правиш) и да те обичат хората
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази баба на 25 като я гледам само от права и свободи се е възползвала. Какво чака да я зачита някой? Сядаш си на *** и се бориш с живота. Никой не ти е виновен че си в калта, че не знаеш български, че си неграмотен ( по твоя вина), че си неквалифициран. ПОвечето хоря едвам свързват двата края - те получават помощи по 1000 и нещо лева и като ги гледаш пред Технополис - мъкнат TV над 43 инча, колони за над 100W. По два модерни телефона в джобовете. За това плащат тези които работят. E ДОКОГА?
39
13
 
5
 
! Отговори
Пържола преди 5 години
Трудолюбивите и постоянните хора успяват навсякъде без Значение от кой етнос и като какви се определят.Ромите работят яко и спечеленото с много труд пари и умения инвестират в родината си докато нашите политици я ограбват .Питам се кои са истинските български патриоти , турскоговорящите роми или нашите псевдо патриоти и политици.
38
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
97 а защо турският ром остана в България след 88-***? Защото милееше за България ли? Бях там, ми разправяй, всички с каруците за Турция ама турците не ги искаха и ги връщаха, оня идва хвърля се в краката ни и целува земята с думите ''Не мога без България''. Като ви е толкова добре в Турция или Европа, бягайте бе, бягайде от тая расистка България преди казана да е преврял и да разберете какво е правел Цепещ.
37
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те не искат да са българи те се турчеят ... В Пазарджик турчеещи се роми бяха съвсем малко 30 къщи сега са всичките.. Искат да са различни от българите , затова се турчеят..
36
0
 
73
 
! Отговори
jendos преди 5 години
Статията е страхотна ! Да събират бохчите и да палят с двеста към Европа. Там ще могат да работят на воля, ще има и яко пачки, а най-вече ще ги уважават.....Въпроса е чий го дирят още в България при положение, че там вече ги чакат. Още повече, че вече са успели да си купят и големи апартаменти в Хага работейки като дистрибутор ?!?
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за глупост. Лесно може да се говори, като ненавиждаше родината. Да бедна е и трябва 2 пъти повече интелект и усилия за да успяваш.
34
5
 
23
 
! Отговори
. преди 5 години
Ами, прави са да се възмущават. Заради поведението на 99.5% от етноса, на останалите 0.5% им излиза лошо име.
33
3
 
32
 
! Отговори
1 преди 5 години
АБЕ.. КАКВИ ПРАВА ИМАТЕ В ЕВРОПА ОСВЕН ДА ТОЧИТЕ ПАРИ, СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ? ВИЖДАЛ СЪМ ХОРА КОИТО НАРОЧНО ОТИВАТ В ГЕРМАНИЯ, БЕЛГИЯ ЗА ДА РАЖДАТ ПО 2,3 ДЕЦА И ДА ПОЛУЧАВАТ МАЙЧИНСТВО...
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото бай *** в Европа много го броят за човек.