Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!

Офертата за изтребителите била под одобрения от НС бюджет
Обновена: 17 яну 2019 17:04 | 17 яну 2019 12:00, Веселина Йорданова
470
Швеция убедено: Нашата оферта за Gripen е по-добра за България!
Снимка: архив, Ройтерс

Шведската държава смята, че офертата й за самолет Gripen носи повече предимства за страната ни и е под одобрения от парламента бюджет.

Още по темата

"Вярваме, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС. Gripen е най-модерният изтребител на въоръжение днес, който се е доказал при провеждането на съвместни мисии на НАТО. Gripen е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя", посочва Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV).

Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро.

Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната, Gripen е платформата с най-добри оперативни способности.

"Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави. Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива", заявява още Валин.

Вчера парламентът ни даде разрешение на правителството да преговаря със САЩ за покупката на F-16.

В преговорите ще участват четирима министри. Депутатите одобриха и "отклонения" от вече приетите изисквания, като това се наложи най-вече заради обявения "таван" от 1.8 млрд. лв. Макар да стана ясно, че от американска страна очакват повече, от Министерството на отбраната се надяват да свалят цената.

Българската страна най-вероятно ще настоява за разсрочено плащане.

Посолството на САЩ приветства решението, както направиха и от компанията "Локхийд Мартин". От там подчертаха, че предложените от тях самолети отговарят на нуждите на страната ни в отбраната.

Очаква се първата среща по преговорите на военния министър Красимир Каракачанов да е в средата на февруари в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 328Швеция най-много да ни осъди за 100-200 милиона за провалена сделка....А ?!? И за какво , ако не тайна ?
312
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не става въпрос дали са по добри или не, и най-добрите да бяха при един военен конфликт с Русия ще бъдат унищожени начаса. Работата е там, че България шикалкави и вече 15 години не си плаща членството в НАТО, айде в началото малко гратис, но САЩ очакват от България да дава поне 2% от БВП за въоръжение, и това са сега точно около 2-3 милиарда лева. А който не си плаща го бият, и САЩ може много лошо да бият, а Швеция най-много да ни осъди за 100-200 милиона за провалена сделка.
311
2
 
1
 
! Отговори
Аз до Зозо преди 5 години
Извинявай Зозо - ама точно такива като теб имах предвид с името ***.Няма проблем - недей да строиш нищо руско . Просто на един по-късен етап ще разбереш истината, но ще е безвъзвратно късно, всъщност май вече е!Жив и здрав бъди Зозо!
310
4
 
6
 
! Отговори
Трол преди 5 години
2 000 000 000 лева за самолети за официални полети, пфффхахаа. Да ги наемат по добре. Официални полети веднъж на година. Хората гладни, пътищата разбити, ти за фасони мислиш. Една птичка пролет не прави. Кой ще си жертва живота в Бг заради Бг, когато всичко което диша в този клозет краде, точно само някой *** или разбит патреот, не повече от 1 процент от населението на Бг. Другите ще избягат.
309
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоА ти не разбра ли, че нищо руско няма да се строи и купува вече?--е няма да е "руско", през три фирми "европейски" ще мине, ей такива като на Гинка...
308
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А НАТО защо не освободи Крим и не го върне на Русия?
307
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A ако Украйна беше в НАТО, Русия щеше ли да анексира Крим? :)))За един прЕАтел питам...
306
1
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До АзА ти не разбра ли, че нищо руско няма да се строи и купува вече? :)))))))))))))))))))))))))
305
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТролПолзва се при официални полети и е задължително, ако си нямаме наши самолети да ескортират - ще трябва да ги наемаме от други държави и това ще излезе много по - скъпо
304
5
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Уважаеми шведи, не разбрахте ли че *** неможе да си защитава интереса - примери бол - Южен поток, Белене, Селскостопанска политика и много други. *** е презрян от съседите си включително от тези които го яхат! *** си заслужава съдбата! Той е обречен! Не се занимавате повеече с *** - дребен селски хитрец - той е приключен.
303
4
 
7
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Пари хвърлени на вятъра. Кой ще ги използва тези самолети, и за какво? Какво е казал един истински финландския генерал: "Първо създай хубави условия за живот в една държава, след това създай хубава армия, за да има какво да пазят"
302
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Зозоква еврозона бре, ти за шведска крона чувал ли си въобще?--е то затова беше напъна да се купува от "короната", пък била тя и шведска, т.е. от "нашите хора" червенощитовите, към които се числи и раССия! и всичко си идва по местата и се навързва : хем е "наш самолет", хем на всичко отгоре - е слаб и няма да му стигне горивото до крим и обратно!
301
0
 
4
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
До амииимиличък, тия ги разправяй на партийния секретар и на свидетелите на йехова. "права линия" дето му викаш, се получаваше, ако си от партията, или зелен чорап, щото ги събираха по телефона в случай на балшой. а това, че за теб е достижение, че не си спал гладен и на улицата, просто не си струва коментара. и не, не помниш купоните, щото щеше да споменеш безкрайните опашки за бензин с купони.
300
1
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До АнонименХоохохооооо, другарю ква еврозона бре, ти за шведска крона чувал ли си въобще? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
299
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Грипен е без въоражение и компютор за следене и стрелба по цели.Без въоражение Грипен става само за туристически обиколки на президента и Деса над страната. Заради пусти комисионни оня е готов да купи ненужни самолети - не казвам изтребители, защото са без въоражение и не могат да изтребват нищо.
298
4
 
12
 
! Отговори
10 преди 5 години
Вашата оферта може да е по-добра , но лобистът ви е слаб !У нас не може вече и да се пръдне , ако Америка не позволи!Даже при братушките имахме по-голяма свобода на избор особено в последните години!Но , всяко нещо има край!
297
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
краварски ли зачи , ще има да чакате Швеция да ни подкрепи за еврозоната и шенген .....
296
5
 
19
 
! Отговори
Един от Навалицата. преди 5 години
Аз съм твърдо зад офертата от Швеция за Грипен. България е в Европа!!!! Какво ме интересуват САЩ и техните самолети?
295
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
продажници, лъснаха ли ви голите д*пета. Що излъга цецо-крадецо, че всички оферти са над лимита от 1.8 млрд.
294
5
 
11
 
! Отговори
бай х преди 5 години
както винаги баце избра най куция кон и ще го плати х 10