Бежанци, квоти... Застрашена ли е българската идентичност?

DW: Български творци са изолирани, далече от съвремието
Обновена: 28 яну 2019 18:24 | 28 яну 2019 16:15, Анисия Иванова
104
Бежанци, квоти... Застрашена ли е българската идентичност?
Архив: Булфото

Когато става дума за отхвърлянето на бежанци, българското правителство може да разчита на широк обществен консенсус, отбелязва авторът на публикацията в Дойчландфунк Мирко Шваниц. Той пояснява: "Напомняйки за 500-годишното османско владичество, политиците отдавна предупреждават за някаква нова, мюсюлманска опасност, с което подклаждат прастарите страхове на българите."

Шваниц добавя, че много творци подкрепят тази гледна точка и цитира писателя и драматург Александър Секулов, който казва следното: "Вярвахме, че след края на социализма ще живеем в една различна Европа. Но начинът, по който се постъпи по отношение на разпределянето на бежанците, показа, че нашето днес не е нищо друго освен мутирал вариант на социалистическо планиране."

Според автора на статията, изявите на българските интелектуалци в различни телевизионни дискусии и в печата пораждат впечатлението, че българите не се чувстват като равноправни европейци. Изявления като тези на Секулов подклаждат едно нарастващо антиевропейско настроение в обществото, коментира Шваниц и цитира още едно изказване на Секулов: "Германия и Франция като големи икономически сили изсмукват по-малките икономики и крадат нашия биологичен потенциал. Потисканата от г-жа Меркел национална идентичност представлява грях. На всичкото отгоре тя покани голям брой мохамедани в Германия, а тръгвайки за там тази тълпа прегази 15 страни", пише "Дойче веле".

Мирко Шваниц е разговарял с кураторката Светлана Куюмджиева, която е артистичен директор на "Пловдив 2019". Тя изразява загриженост от това, че именити творци като Секулов често пъти възприемат безкритично терминологията на европейските популисти. Куюмджиева казва още: "За съжаление, болшинството от днешните български творци не се включва в политическите дебати на съвремието." Тези творци, според нея, размишляват твърде рядко над истинските проблеми на обществото и много по-рядко от останалите творци в Източна Европа проявяват активен социален и политически ангажимент.

"Българската култура се изолира от Европа"

Същото мнение споделя и писателят Георги Господинов, който казва: "Има ясни белези за това, че българската култура се изолира от Европа. Тя е толкова погълната от самата себе си, че процесите на дезинтеграция в Европа изобщо не я интересуват. Възможно е подобно явление да се наблюдава и другаде в Европа, но процесът в момента се наблюдава най-ясно именно в българските културни среди.", пише свой анализ "Дойче веле".

Най-лошата последица от това, според Господинов, е фактът, че въпросните интелектуалци на практика стимулират националистически и популистки тенденции. Ето какво казва още писателят пред Дойчландфунк: "Расте броят на национално-историческите и дори националистически романи. Множат се и гласовете срещу чужденците, ромите и останалите малцинства. Има тенденция на засилващ се антихуманизъм. Смятам, че отговорността на писателя в подобна ситуация е да дава думата на онези, чиито гласове са потискани, и да разказва историите на онези, които мнозинството би предпочело изобщо да не слуша. Длъжни сме да покажем границата, отвъд която всичко човешко започва да се руши."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
28
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
В Дойче веле има десетки пропагандни редакции.Финансират се от едни лоши хора-знаете кои .Та в тези редакции са намърдани много измити турци,пакистанци и всяка мюсюлманска ***.Айде нема нужда те да ни категоризират.Яли сме попарата на исляма .Знаем го
45
0
 
23
 
! Отговори
българин преди 5 години
В голяма част европейските "ценности" не са Европейски -а и има голяма част сбъркани неща.И какво е хубаво на мюсюлманите?Какво да харесаме на исляма?Та в корана директно се казва-УБИВАЙ! друговереца.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинската заплаха за България и за света не са бежанците!Заплаха са тези, предизвикали явлението бежанци!Ама мене ме е страх, знам, че и вас ви е страх ...Та спирам на "тези".Фашизмът е удобен, но исторически погледнато не е добро решение.
43
0
 
2
 
! Отговори
Dj dance mashine преди 5 години
Савеста ви дано е чиста из град Ловеч успех
42
0
 
2
 
! Отговори
Dj dance mashine преди 5 години
Сигорно понеже сме долни не искаме корупция не искаме мошеничества а искаме едно съвест другарю Ленин вие я нямате е успех другарю дано я намерите
41
0
 
2
 
! Отговори
Dj dance mashine преди 5 години
Другарю Ленин понеже сме наи долните мисля да си останем такива и ти да си на кеф пожелавам ти да си с наи приятната компания приятна вечер другарю долен
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не.Бежанците не искат да стоят тук.Виж, ромите ще я свършат тази работа.
39
1
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Земя като една човешка длан.Ограбиха те теб без свян,от фалшив цар, до църBулан.
38
0
 
16
 
! Отговори
Дойче веле преди 5 години
много си харесват да публикуват политкоректни писания, добре, че от време на време публикуват и други, които не се различават по нищо от мнението на "българските интелектуалци", така че няма от какво толкова да се впечатляваме. Интесното е, че инакомислещите са "германски интелектуалци" от турски и пакистански произход, което идва, да покаже че по-добре запознатите с народопсихологията на "бежанците" са доста по-разтревожени от политкоректните изживяващи национална вина.
37
2
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Земя като една човешка длан.Ограбиха те теб без свян,от фалшив цар, до ***.
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички са застрашени. Има неща за които не сте и чували, има план да се разсели 10% от 1 милиардна Африка в Европа и да станем 50% мулати като в Бразилия. И някакви 50% *** населяващи тези земи ще се само идентифицират за чисто бели.
35
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Българите никога не се молели на Русия да ги освобождава !Посочи поне един Възрожденец който да е желаел Русия да освобождава България !Вие русофилите до кога ще ни пробутвате джендърските си превъплъщения !?
34
1
 
4
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До Анонимен37от снощи си зациклил на излагане, явно не си спал. помниш ли, че пеехме "слънце е нашата партия" на манифестация, а у комитета пукаха йодни таблетки? едва ли, дядо ти ти го не е казал. и режисюра се ослушва. давай сега версията, че "мрiя" е съветски, а чернобил украински и отивай ДА БЕГАШ.
33
3
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Учен от БАНднеска нема и за краха на западната циливилизация. слабо нгие философствуването, един вид.
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези журналисти какво искат от нас? На цялата ни мизерия и двойни стандарти, на липсата на заводи и бизнес и на цялото им двуличие и ние какво? Ангели небесни пърхаме с крилца и пеем химни на ЕС... Добре, ЕС е много положителен, да всички го разбраха, но резултатите тук са слаби и се живее тежко.
31
2
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До ВЪОБЩЕзначи, ако си послушен, като дадат хонорарите ше те заведа да видиш лично, аз черпя. но ако кълнеш пак пиян на чEп петък вечер, ще кажа на готвача, като поръчаш за вкъщи, да ти се изджаса в манджата.
30
2
 
12
 
! Отговори
Учен от БАН преди 5 години
Остави бежанците, нещо за Холокоста дай!
29
9
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Ф.С.В.българия умира заедно с борис трети. добре дошъл в задунайская губерния. ублизо сто години беха необходими на хората, свалили батенберг и опитали се да осуетят съединението да постигнат целта си. и вече е късно да се помогне. чака ни съдбата на освободена осетия, новорусия, кримНАШ, и курилите.
28
3
 
22
 
! Отговори
Евреите се опитват преди 5 години
да погазят не националната ни идентичност а правото на нацията да притежава държавата попитайте юдо-масонските "демократи" - кой е собственик на държавата - народа или юдо-масонския елит !?България принадлежи на Българите и само Българите решават кой ще пуснем в дома си и кого няма да пуснем !!!Ако оставим юдо-масоните да заграбят държавата ни скоро те ще заграбят и дома ни, скоро ще започнат да ни обясняват че някой друг ще решава кой има право да влиза в дома ни
27
8
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Ще се молите Русия пак да ви освобождава,племе неблагодарно.