Бежанци, квоти... Застрашена ли е българската идентичност?

DW: Български творци са изолирани, далече от съвремието
Обновена: 28 яну 2019 18:24 | 28 яну 2019 16:15, Анисия Иванова
104
Бежанци, квоти... Застрашена ли е българската идентичност?
Архив: Булфото

Когато става дума за отхвърлянето на бежанци, българското правителство може да разчита на широк обществен консенсус, отбелязва авторът на публикацията в Дойчландфунк Мирко Шваниц. Той пояснява: "Напомняйки за 500-годишното османско владичество, политиците отдавна предупреждават за някаква нова, мюсюлманска опасност, с което подклаждат прастарите страхове на българите."

Шваниц добавя, че много творци подкрепят тази гледна точка и цитира писателя и драматург Александър Секулов, който казва следното: "Вярвахме, че след края на социализма ще живеем в една различна Европа. Но начинът, по който се постъпи по отношение на разпределянето на бежанците, показа, че нашето днес не е нищо друго освен мутирал вариант на социалистическо планиране."

Според автора на статията, изявите на българските интелектуалци в различни телевизионни дискусии и в печата пораждат впечатлението, че българите не се чувстват като равноправни европейци. Изявления като тези на Секулов подклаждат едно нарастващо антиевропейско настроение в обществото, коментира Шваниц и цитира още едно изказване на Секулов: "Германия и Франция като големи икономически сили изсмукват по-малките икономики и крадат нашия биологичен потенциал. Потисканата от г-жа Меркел национална идентичност представлява грях. На всичкото отгоре тя покани голям брой мохамедани в Германия, а тръгвайки за там тази тълпа прегази 15 страни", пише "Дойче веле".

Мирко Шваниц е разговарял с кураторката Светлана Куюмджиева, която е артистичен директор на "Пловдив 2019". Тя изразява загриженост от това, че именити творци като Секулов често пъти възприемат безкритично терминологията на европейските популисти. Куюмджиева казва още: "За съжаление, болшинството от днешните български творци не се включва в политическите дебати на съвремието." Тези творци, според нея, размишляват твърде рядко над истинските проблеми на обществото и много по-рядко от останалите творци в Източна Европа проявяват активен социален и политически ангажимент.

"Българската култура се изолира от Европа"

Същото мнение споделя и писателят Георги Господинов, който казва: "Има ясни белези за това, че българската култура се изолира от Европа. Тя е толкова погълната от самата себе си, че процесите на дезинтеграция в Европа изобщо не я интересуват. Възможно е подобно явление да се наблюдава и другаде в Европа, но процесът в момента се наблюдава най-ясно именно в българските културни среди.", пише свой анализ "Дойче веле".

Най-лошата последица от това, според Господинов, е фактът, че въпросните интелектуалци на практика стимулират националистически и популистки тенденции. Ето какво казва още писателят пред Дойчландфунк: "Расте броят на национално-историческите и дори националистически романи. Множат се и гласовете срещу чужденците, ромите и останалите малцинства. Има тенденция на засилващ се антихуманизъм. Смятам, че отговорността на писателя в подобна ситуация е да дава думата на онези, чиито гласове са потискани, и да разказва историите на онези, които мнозинството би предпочело изобщо да не слуша. Длъжни сме да покажем границата, отвъд която всичко човешко започва да се руши."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
10
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 24: Не ти ли писна вече ? За всичко е виновен Сорос и Костов. Американците не са кацали на Луната, Гагарин не е летял. Континента Австралия не съществува. Сред нас има раса от рептили и ти си един от нас.То бива теория бива но глупостите на някой нямат край :)Забравих май,че Земята е плоска.....В крайна сметка нещата са прости като за прости хора. Всеки има право да бъде какъвто иска и да прави каквото иска стига да не натрапва идеите си насила на други общоности.Това включва и веганите.
25
2
 
19
 
! Отговори
Аве шамандури! преди 5 години
Набутахте ни в с к а п а н о т о си нато,ес,а сега ни кърлежирате и с брауните! Аве вий сте по - гад..няри от кумунягите ве!!
24
2
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Ако за някои лицемери в Европа-България съществува- То за българският народ- България вече не съществува.тя е оглозгана отвътре от индианци от алчни бизнесмени, политици ,ЕРПта ,Монополи, Банки -ревящи ало индианци по телефоните за пари-ЧСИта съдещи обикновенните хора Топлофикации с които не може да се разведем дори! БГ народът е унищожен смачкан онеправдан - за какви бежанци говорите?Имаше интервю с едни сириец в лагера в Харманли и ТОЙ каза с ужасени очи-ИЗБЯГАХ ОТ ВОЙНАТА ЗА ДА ПОПАДНА В АДА
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Великобритания остават някого седмици да напусне ЕС, а на България остават няколко години да я изгонят !
22
1
 
7
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До Православендобре е хора като тебе, дето бъркат втората световна с великата отечествена, да не бъркат политика, вяра и етнос. щото не требва. айде, бегай.
21
6
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Vпрослойката от директори на водопад, като социолози, общественици, експерти, телевизионери. интерпретатори(разбирай кръчмарски музиканти без една собствена песен), юристи с юрфак на техническия, библиотекарския и подобни, и много други радетели за сегашното дередже на задунайская, професионални мерудии на всяка манджа - ето, това са интелектуалците. в северна корея от такива правят пастет.
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хора нямат нашите нрави,възпитание,образование,те са с друг мироглед и религия,застрашават нашата национална идентичност ,дори генетичния фонд на европейската раса.
19
2
 
12
 
! Отговори
V преди 5 години
Кво значи интелектуалците ? Това неква нова виша раса ли е ??? Аз мисля че страховете са по скоро от ромите ,а не от бежанците ;) Българина си знае че под този диктат никой друг освен него не мой да живее .Ударите на властта са насочени към българите за сметка на защитаваните от секви нпо та . Освен това всичкото това ще стане в цяла Европа щото вече е станало ние срещу тях .герб и дпс си оспорват ромския гласоподавател и кво остава за българите?международния съд издава репарации над цели народи
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да кажеш на един писател какво да пише, значи да върнеш социализма.
17
4
 
19
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Тръгнали немците съвети да ни дават, те да си гледат собствената паница, че май те първо ще сложат фесове като гледам!
16
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите никога не са имали българска идентичност !Те се идентифицират с паметника на съветската армия и Новогодишната руска елхичка !
15
5
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
под интеграция се разбира -> всяка вечер смучене на ракия , шопска за мезене , профилактичен периодичен пердах на жената (за да си знае мястото) .И макс 1 дете -> няма да се разправя цял живот с некви сополиви , ревливи деца къде му пречат да си зяпа мача .
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че те там са внесли златни инвестиции от името на Сорос и заедно с него от името негово си чакат златните паспорти като богати чужденци-бежанци,на него могат да му издадат въпросния златен паспорт заради инвестицията му натам-насам,а на тях какво като незнаят колко са им инвестициите и в какво точно се състоят заради гражданство ли или заради удобрен бизнес план в икономиката по места ли или с цел на летуване като златна инвестиция заради златен паспорт не по узаконения ред,непряко предобиване.
13
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
както побикновено БГ-тата ги е шубе от всичко , и няккой друг им е виновен за всичко
12
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние си имаме Български роми ,бямаме нужда от още африкански и арабски роми.Нали тва е цялата врътка?Да дойдат милиони клошари на социал да направят по 20-30 деца и след около 50 год. Европа да изчезне и да се превърне в некво гето пълно с талибани,муджихидини и всякакви екстремисти.Докажете че не е така.Покажете ми едно арабско семейство или африканско което се е интегрирало и не се различава от европейците.Под интеграция не се разбира работа на дюнери и 8 деца.
11
22
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Бългapaцuте са открили нуждата от бельо некъде къде иледо девестотин и триста годинъ. Една бърза внезапна визита в тоалетната на летище София и край на интелектуалните коментари
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите не просто се чувстват като втора категория хора - те са третирани като такива от немските, френските и останлите фирми, които плащат нормални заплати на българите само в родните си страни, а на същите българи плащат 1-2-3 надници месечно в България. Едни и същи фирми, за една си съща работа, на едни и същи хора. Когато видя за равен труд равно заплащане, тогава ще сме равни. А дали са застрашени българите - идете в родилно отделение и сами ще разберете.
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия и Франция да инвестират много пари във най-закъсалата държава, не да ни плещят некакви заучени фрази за гей-паради и глобално затопляне и бежанци и да ни крадат хората.
8
2
 
39
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Навремето първа приятелка на сестрата на Секулов - ми беше гадже ... никога не съм го харесвал ... но в случая е 100% прав!Националистическите настроения в съюза се множали?? !!!! Не думай !!!Как може още да има европейски народи , които да държат на собствените си корени, национална идентичност и самосъзнание???!!!Тотално безобразие - всички сме мултикулти...гейджендъри....сива безропотна маса!Или не??? DW - Слугинажна медия на национални предатели - без срам и съвест!
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно вярно Германия и Франция като искат ЕС да инвестират навсякъде във ЕС, не да крадат биологичния материал на държавите и да се замазват народите.