Радев отказа "Летище София" да сe казва Желю Желев

Отхвърлил е и искане за прекръстване на връх Шипка
Обновена: 28 яну 2019 10:10 | 28 яну 2019 07:50,
157
Радев отказа "Летище София" да сe казва Желю Желев
Снимка: Булфото

Летище София да не бъде преименувано на "Желю Желев". Това е решението на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента Румен Радев.

Членовете ѝ са гласували единодушно да не подкрепят предложението на инициативния комитет за отдаване на почит и увековечаване на паметта на д-р Желю Желев, става ясно от отчета за работата на комисията през 2018 г. Той излезе дни преди държавният глава да отчете в понеделник втората година от мандата си.

"Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е принципал на "Летище София" ЕАД, което е и най-голямото международно летище на територията на нашата страна. Това обстоятелство налага инициаторите на предложението да се обърнат за становище относно смяната на името на летище София към МТИТС, както и към Столична община", пише в мотивите на комисията.

Членовете ѝ обясняват, че през последните години в публичното пространство е имало различни инициативи за именуване на летището, в т.ч. и предложения до комисията към президента, които обаче не са довели до обществен дебат и съгласувателни процедури, пише в. "24 часа".

Миналата година инициативен комитет изпрати до Румен Радев петиция летището да носи името на първия демократично избран президент д-р Желев. Сред подписалите документа са членове на първия Национален координационен съвет на СДС от 1990 г. - Петко Симеонов, Димитър Луджев, Константин Тренчев, Александър Йорданов, Михаил Неделчев, както и известни имена като Емил Кошлуков и Соломон Паси.

"Вярваме, че д-р Желю Желев и неговото дело трябва да бъдат почетени. Това е начин да се създават и утвърждават личностните образци, които персонализират българската идентичност", бе записано в петицията.

Акцията за ново име на летището обаче започна още през 2009 г. Тогава идеята бе лансирана от известния журналист Петър Пунчев, но той не посочи конкретно име, с което да се замени "Враждебна", както фигурираше тогава летището в резервационните системи. През годините дискусията нееднократно се поставяше на дневен ред, а предложенията на читатели и общественици варираха от "Слава" през "Васил Левски" и "Св. София" до "Асен Йорданов".

На 7 ноември 2018 г. за инициативата и петицията до президента летището да се казва "Желю Желев", началникът на кабинета на Радев Иво Христов се изказа иронично за идеята: "Защо не?! По времето на СДС започна масовата емиграция, старата сграда едва побираше куфарите на заминаващите, тъй че летището си струва да се свърже с това круширало трибуквие. Но пък по времето на БСП емиграцията заприлича на панически екзод и "Позитано" 20 също е добро име за летище.

По времето на НДСВ мракът продължи, но бе построен, а през 2006 г. пък бе въведен в експлоатация терминал 2. С него и досадният виц за двата изхода от българската безизходица - терминал 1 и терминал 2, - тъй че “Тройна коалиция” също е подходящо име за летището. Но според мен справедливостта изисква аерогарата да носи името на премиера Борисов.

Все пак той лично уважи откриването на мегалетището в Истанбул, което обрича софийското на нерадостно бъдеще. Пък ако успее и да го концесионира на някоя Гинка...".

На въпрос дали президентът Радев споделя мнението на началника на кабинета си, от пресцентъра му ни изпратиха на 14 ноември позиция, че това е лично мнение, споделено в социалните мрежи. И обясниха, че държавният глава може да има позиция по темата едва след произнасянето на комисията за имената.

Комисията към президента е отказала да се произнесе по искане за поставянето на паметник на Желю Желев в двора на СУ "Св. Кл. Охридски" и в община Кърджали, както и на паметна плоча в сградата на Профилираната езикова гимназия "Н. Й. Вапцаров" в Шумен с обяснението, че тези въпроси трябвало да се решат от университетите и местните власти.

Комисията е отказала и да смени името на връх Шипка на Свети Никола, каквото искане е имало от инициативна група от Казанлък и от историческо дружество от Стара Загора. Смяната на името на върха трябва да е предшествана от широк обществен дебат, препоръчала президентската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: летищеимепрезидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Жельо Ж.елев, Тони Стораро, бай Ставри Козаря - все сполучливи предложения за имена на летището. Като гледам, кой го е предложил, не се учудвам.
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ми е забавно как чужденците кават на таксито да ги закара до Желю Зелев еърпорт
136
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи теъгвам от Ню Йорк и пристигам в София през Истанбул ... София летището е на 100 години след останалите, няма такъв смях. Все едно слизам на някоя селска спирка.Продавам апартамента в София и вече не мисля да се връщам, ако искат и Бай Рашко да го кръстят, след като младите хора постепенно изчезват от БГ ... съвсем скоро ще започват да наемат цикламен персонал, може скоро 2030 и президент на банановата република.
135
8
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Летище София - Стефан СтамболовПрекрасно звучи и русофилите ше го избикалят отдалече.
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със звездичките да се чете"Бай Мой"
133
0
 
3
 
! Отговори
Мефистофел преди 5 години
Още малко и меди доганов му-ха-ха.!.
132
0
 
2
 
! Отговори
Aha преди 5 години
Политиците от най-новата история на България заслужават само *** да бъдат кръстени на техни имена. Казах!
131
4
 
1
 
! Отговори
До 138 преди 5 години
Това с търкалянето, го разправяха партийните секретари на бсп и в последствие се оказа невярно. Но вие така си лъжете по презумпция.
130
3
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Ама как се изтъркаля Желю по стълбичката на самолета на едно посещение в Япония ....... хахахаха. Винаги се смея когато се сетя . Явно , и други го помнят за да направят такова предложение .
129
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За връх Свети Никола има резон да се върне името му, защото все пак връх Шипка е съседния връх, който опълчениците са бранили геройски, както ги е описал Иван Вазов. Разбира се президента е прав, че такива преименувания трябва да се парвят след широко обществено обсъждане, а не по усмотрение на текущо управляващите политици или малка група хора.
128
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Летището хубаво си се казваше Враждебна, но на демократите нещо не им изнасяше и го кръстиха летище София. Реалността е, че не трябваше да се разширява летище Враждебна, а трябваше да се построи ново летище, което да не е насред София като сегашното. Подходящо място беше някое военно летище, например в Доброславци или Мусачево, но едно е да строиш, друго е да взимаш комисионни и да го продадеш за жълти стотинки за игрище за голф или писта за Формула 1. Ако София се сдобие с истинско летище, как
127
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
летище 'Български емигрант' му отива повече
126
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Летище "Жабокрек" или летище "Ирландска пастирка". Летище "Бодигард Живков".
125
2
 
15
 
! Отговори
Поет преди 5 години
И стихчето на Вазов да преименуват:О,Свети Никола,три дена младите дружини как прохода бранят...И Радецки да носи името на Иван Костов,някак си е по-българско...
124
0
 
5
 
! Отговори
Харпунджията преди 5 години
По-добре ,,Баба Тонка''.
123
0
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
След знаменитите Боянски ливади привържениците на Иван Костов обявиха Жельо Желев за враг на СДС. Имаше протерсти пред президентството на които викаха "Къде е Желев, предателя". Сега представители на същото това СДС предлагат да се именува летището Жело Желев. Какви ли чудеса не стават в нашата политика.
122
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Летище София е най-доброто име което може да съществува.Така се е казвало.Стига с комунистически напъни в съветски стил.Те са така.Кръщавали са градове и обекти в зависимост кой е на власт.Що не кръстим летището Азис например?В Варна да е Тони Стораро?В Бургас-Радка Пиратка.
121
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за глупост е това да си кръстиш летището на човек който даже не е и пилот. Какво общо има Желю с авиацията, пак някакви глупости. Или искат да увековечат, че откакто е настъпила демокрацията българите се изнесоха от България.
120
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го пита някой, все едно има значение мнението му. Просто народа не е подготвен за преименуване, както масово се започна в Русия.
119
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Променя името на връх Шипка ще е голям удар по историческата памет на българите.Да се прави отгоре на това без обществен дебат си е кощунство.