Как могат да бъдат прекратени престъпните схеми с ТЕЛК?

Експерти: Отговорът е контрол и санкции
22 фев 2019 22:45, Екип на Bulgaria On Air
55

Според данните на МВР около 10% от населението в България е с ТЕЛК. Като рекордьори са в Силистра. Това се разбра от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Как престъпните схеми могат да бъдат прекратени?

"Тези данни няма как да са верни. Броят на хората с инвалидни пенсии е 450 000. Доста по-малко от 10% от населението. Не се познава системата – това се разбира от такива изказвания. Има много хора, които не са освидетелствани. Най-разумното решение е да се махне цялата система на освидетелстване и НОИ. Това е останала социалистическа кооперация. Постоянно разбираме, че парите ни се управляват зле, че има лош контрол и постоянно има изтичания. Хората най-добре знаят как да харчат парите си", подчерта председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

В студиото на "Денят ON AIR" той изтъкна, че ние сме първата страна в Европа по нива на корупция. "Системата няма как да е изключение. Изводите са грешни. Дефектът е в системата. Най-почтено спрямо хората е да не бъдат задължавани да се осигуряват", категоричен бе той.

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков основният проблем е пакетът от заболявания, който категоризира болните като инвалиди.

"Разширяването на този пакет е с популистки цели. Ако пакетът се свие – обществото няма да е доволно. Премахването на НОИ и освидетелстването е невъзможно. Първо ще се реагира срещу това, че се отнемат пари от истински болните. Преди 30 години в Конституцията се написа, че България е социална държава – сега трябва да сърбаме супата", отбеляза доц. Спасков.

По негови думи отговорът за проблемите в здравеопазването е контрол и санкции. "Ще последва преразглеждане на правилата, по които се работи. С това ще се спрат фалшивите ТЕЛК-ове", посочи той пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
телковото решение след като бъде издадено лицето няма право да служи в армията няма право да бъде полицейско дори да бъде Дори да бъде напсувам човек на него няма да му се повярва дори да се обади на телефон 112 ще му се наложи 10 пъти да повтори едно и също нещо последната инстанция Това е телковото решение към него трябва да се добавят дузина престъпления за да се подкрепи с пари човек
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
V koi bg sait sa publikuvani imenata i adresite na vsichki bg grajdani s gratis vinetki, nali e prozrachna demokracia v rbg ili ne e veche?!

Спонсорирани публикации