В навечерието на 3 март: 400 паметника ни напомнят за Освобождението

Най-много са те в София, следват Плевен и Стара Загора
Обновена: 2 мар 2019 10:28 | 2 мар 2019 07:40, Красимир Ангелов
185
В навечерието на 3 март: 400 паметника ни напомнят за Освобождението
Снимка: Булфото

Близо 400 паметника увековечават подвига на героите за Освобождението на България. 20 от тях са в София, съобщава "Монитор". След столицата по брой паметници следват Плевен и Стара Загора – двата града, около които са се разиграли най-кървавите битки през Руско-турската освободителна война.

Не са малко обаче и паметниците, които са били издигнати през годините, но вече на практика липсват.

Монументите, които не са стигнали до наши дни, едва ли са унищожени умишлено – никой не би посегнал на подобни паметници: съсипали са ги най-вероятно ерозията на времето и прословутата нашенска немарливост, смятат известните ни скулптори проф. Емил Попов и доц. Цветослав Христов.

Изданието припомня, че има два пика в строежа на паметници, свързани с бележитата дата 3 март – единият от тях е непосредствено след Освобождението до Балканската война, а другият – в периода 1975-85-та, когато се честват 100-годишнината от войната и 1300 години от създаването на българската държава.

В началото повечето паметници са поръчани и дарени от Русия, като дори надписите на тях са на руски език. Те започват още от Свищов, където император Александър ІІ е стъпил на дунавския бряг и е имал щаб.

Най-емблематичният паметник на българската свобода – този на връх Шипка, датира от 1926 година, когато се обявява конкурс за изграждането на монумента.Творческият колектив, спечелил конкурса, обаче се отказва да го построи заради заради суровите условия горе в планината. В крайна сметка той е построен от друг екип и е официално открит през 1934 г. в присъствието на цар Борис ІІІ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
8
 
! Отговори
8 годишен преди 5 години
В навечерието на 3 март: 400 паметника ни напомнят за Освобождението от турско робство.
102
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 103Руско-турската война не е война между православни и мюсюлмани, а война между две империи за господство над територии, които са български.Затова всяко "освобождение" от едната или от другата империя е откровена окупация, която българите с много жертви успяват да превърнат в Освобождение !Апропо, за твое сведение евангелисти, католици, правослани,...всички са ХРИСТИЯНИ !
101
1
 
14
 
! Отговори
Историчка преди 5 години
До Хан ТервелИзключително точен коментар, защото при водените от Фердинад Борис войни, винаги сме били срещу сърби, гърци и румънци, т.е. срещу източно православните и на страната на католиците! А аз си задавам въпроса дали царските офицери са били източно-православни, когато винаги са се били срещу нашите братя на страната на католиците!
100
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не бяха Великите сили сега щяхме да бъдем просто една руска губерния.
99
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В руско-турската война са се били много повече украинци отколкото руснаци. Да ги наречем днес руснаци е все едно да наречем и Левски и Ботев турци, защото тогава са били турски граждани.
98
12
 
8
 
! Отговори
Ахмет преди 5 години
Ще напиша няколко поговорки:1/ приятелството си е приятелство ама сиренето е с пари2/И мама не дава на тате без сметка3/Никой на никого не прави добро за черните му веждиТака че Русия нито за приятелство, нито без сметка нито пак за красивите вежди ни освободи, РУСИЯ НИ ОСВОБОДИ ЗА СОБСТВЕННИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ Толкова просто
97
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите са осбождавани два пъти - един път от турците и втория път от българите !Българите издигат паметници за Освобождението от турско владичество, а русофилите издигат паметници на руската окурация и превръщат България в съветско гробище,...каквато е и до ден днешен !
96
1
 
11
 
! Отговори
Хан Тервел преди 5 години
Това е войната на православните държави Русия, Румъния, Сърбия и Черна Гора за освобождението на единствената останала под робство православна страна - България, с благословията дадена на руския цар от лично от българския патриарх(тогава все още екзарх).Този момент е уникален за цялата история на православния свят и никога няма да се повтори!
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 11.12.1877 г. Осман паша в Плевен капитулира и се предава.На 28.12.1877 г. е освободена София, на 04.01.1878 г. Пловдив., на 08.01.1878 г. Одрин.Турското правителство иска примирие, подписано на 19.01.1878 г. в Одрин.Един месец по-късно на 19 февруари (03 март) 1878 г. е подписан и Санстефанския мирен договор,който фактически слага край на войната.
94
7
 
6
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Освобождението на България от турско владичество е общонародно дело, подготвяно десетилетия от българските Възрожденци и осъществено благополучно въпреки имперските интереси на двете империи - руската и турската !Бог да пази България от рускотурската империя !
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През първия етап забележителни събития са освобождаването на старата столица Търново на 25.06.1877 г., овладяването на Шипченския проход и боевете за Стара Загора. Ключов момент са боевете на връх Шипка, пазен от 6500 души руси и български опълченци. Проявявайки невиждан героизъм и саможертва, на 9, 10 и 11 август 1877 г. защитниците успяват да спрат и отблъснат атаките на 30-хилядната турска армия. В най-критичния момент идва помощ от ген. Радецки.На 11.12.1877 г. Осман паша в Плевен кап
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
души, под командването на ген. Криденер, тръгва към Видинската крепост, и Преден отряд с численост 12 хил. души, начело с ген. Гурко за Търново, Балкана, Пловдив и Одрин. Тук е и Българското опълчение.<p>В хода на войната се очертават три етапа: Първият от форсирането на р. Дунав до края на м. юли 1877 г. Вторият от боевете при Стара Загора до падането на Плевен. През този период се провеждат най-мащабните операции, които решават изхода на войната. Третият етап е от превземането на Плевен на 11.12.1877 г. до подписване на Одринското примирие 19.01.1878 г.<p>През първия
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 12.04.1877 г. император Александър обявява война на Турция. Военните действия се водят на два фронта Кавказки и Дунавски. В Дунавската армия се включва и Българското опълчение, нараснало от 6 на 12 дружини с около 10 хил. души със Самарското знаме и под командването на ген. Столетов.<p>На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов и се разделя на три отряда Източен, под командването на княз Александър Александрович, от около 70 хил. души насочени срещу укрепения четириъгълник Русе, Силистра, Шумен и Варна; Западен отряд от около 35 хил. души, по
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След Априлското въстание Източната криза се изостря. През юни 1976 г. Сърбия воюва неуспешно с Турция, включват се хиляди български и руски доброволци. В края на 1876 г. се свиква Цариградската конференция на Великите сили, която решава на България да бъде дадена автономия,като тя бъде разделена на две области, включващи българските етническите територии.Турция не зачита решенията на конференцията и Русия отговаря с ултиматум и започва мобилизация, като същевременно преговоря с Англия, Австро-Унгария и Германия и сключва военни спогодби.
89
4
 
15
 
! Отговори
uzx преди 5 години
Благодарим на Руснаците, че ни помогнаха да се освободим....Ще им благодарим и ако ни изкарат от НАТО и ЕС....Аз не се чувствам част от западноевропейците. Те не ме уважават и не ми дават да се развивам.
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИсторикЛъжеш!Напротив,българите през цялото време са се борили за освобождението на България и са се молили на Русия да ни освободи много пъти,толкова много документи има по този повод,статии,писма,лична кореспонденция и т.н.Молили са и християните от запада,но само Унгария откликва,защото част от българските боляри са били унгарски васали.
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В миналото Украйна е била Русия,а украиците са били руснаци преди неотдавна да измислят изкуствено създадената държава Украйна,черногорците са сърби,румънците генетично се състоят от 70-75% българи,15-20% унгарци и 5-10% други,а Финландия в миналото е била част от Русия.
86
7
 
4
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Войната през 1877-1878 е поредната война между двете империи - руската и турската.- Историята не познава империя която води война за да освобождава друга държава и руската империя не прави изключение, създавайки, забележете "Канцелария за гражданско управление на освободените зад Дунава земи" ! Нито дума за България !- По дефиниция "Цар" означава "владетел" и затова е направо смешно словосъчетанието "цар освободител", натрапено на Българския народ, под влияние на еуфорията от Освобождението !
85
13
 
3
 
! Отговори
123 преди 5 години
3 ти МАРТ ден на поробването на българският народ от РУСКИТЕ и зроди ... Българите са се чуствали най добре когато са се отчитали на ЦАРИГРАД... Русия ще ни вземе ОГРОМНИТЕ находища на ГАЗ намиращи се в Добруджа и западното черноморие....КРАЖБА МУ Е МАЙКАТА
84
8
 
5
 
! Отговори
Размисляващ преди 5 години
А кога ще направят паметник на невинно избитите 1200 цивилни българи по време на бомбардировките на Каварна,Балчик,Варна и Бургас по време на Първта Световна Война от руските разбой нически кораби в Чермно Море....срам и позор,братя българи