В навечерието на 3 март: 400 паметника ни напомнят за Освобождението

Най-много са те в София, следват Плевен и Стара Загора
Обновена: 2 мар 2019 10:28 | 2 мар 2019 07:40, Красимир Ангелов
185
В навечерието на 3 март: 400 паметника ни напомнят за Освобождението
Снимка: Булфото

Близо 400 паметника увековечават подвига на героите за Освобождението на България. 20 от тях са в София, съобщава "Монитор". След столицата по брой паметници следват Плевен и Стара Загора – двата града, около които са се разиграли най-кървавите битки през Руско-турската освободителна война.

Не са малко обаче и паметниците, които са били издигнати през годините, но вече на практика липсват.

Монументите, които не са стигнали до наши дни, едва ли са унищожени умишлено – никой не би посегнал на подобни паметници: съсипали са ги най-вероятно ерозията на времето и прословутата нашенска немарливост, смятат известните ни скулптори проф. Емил Попов и доц. Цветослав Христов.

Изданието припомня, че има два пика в строежа на паметници, свързани с бележитата дата 3 март – единият от тях е непосредствено след Освобождението до Балканската война, а другият – в периода 1975-85-та, когато се честват 100-годишнината от войната и 1300 години от създаването на българската държава.

В началото повечето паметници са поръчани и дарени от Русия, като дори надписите на тях са на руски език. Те започват още от Свищов, където император Александър ІІ е стъпил на дунавския бряг и е имал щаб.

Най-емблематичният паметник на българската свобода – този на връх Шипка, датира от 1926 година, когато се обявява конкурс за изграждането на монумента.Творческият колектив, спечелил конкурса, обаче се отказва да го построи заради заради суровите условия горе в планината. В крайна сметка той е построен от друг екип и е официално открит през 1934 г. в присъствието на цар Борис ІІІ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБългария се е освободила през 1878-*** поради неуспех на опита на Русия да анексира територията ни използвайки основно чужда кръв - тази на българи, украинци, молдовци, румънци, финландци, сърби, черногорци....---Не познаваш историята изобщо!Абе какви глупости дрънкаш?Не е имало такова нещо като Финландия,тази територия е била е част от Русия в миналото,румънците де факто са били българи и малко унгарци е имало в Румъния,молдовци е нямало,украинци също е нямало,нито черногорци!
82
2
 
6
 
! Отговори
Марк Аврелий преди 5 години
Добре, че си признаваш, че си *** с ограничени когнитивни възприятия. Каулбарс не идва като губернатор на подчинена провонция с отнета правосубектност като Литва, а като военен министър на българския княз. Руските войски си тръгват, така че не може да става дума за губернатор-наместник при положение, че има легитимен български княз признат от всички велики сили, дори по Берлинския д-ор. Май и ти си прекалил с Истанбулската конвенция)
81
9
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Също трябва да се знае и факта, че именно политика на Руската Империя на Балканите и многобройните войни с Османската Империя , стават една от главните причини за трагедията и националните катастрофи на българите, които винаги сме искали да се обединим с Македония!Истината е жестока, но не всеки може да я приеме!!!Агент Нейтън Мърф!ЦРУ!!!
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Марк АврелийПо принцип републиките се създават през късния период на СССР от самия СССР,преди това не е имало изобщо никакви републики,цялата територия е била Русия.
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От три милиона народ ние дадохме жертва сто хиляди души" казва Стамболов. За тях няма издигнати паметници и почти не се говори, когато стане въпрос за руски жертви.
78
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се е освободила през 1878-*** поради неуспех на опита на Русия да анексира територията ни използвайки основно чужда кръв - тази на българи, украинци, молдовци, румънци, финландци, сърби, черногорци....
77
3
 
7
 
! Отговори
Марк Аврелий преди 5 години
До 75Да и не само местни българи са воювали на страната на Русия в Крим, а и такива доброволци от България - много е имало заминали да учат военно дело в Русия. Българското опълчение също е обучено и въоръжено с руски стедства и сили. А за 1856 г. Знаеш, че Русия губи войната не без помощта на Англия, Франция и Пиемонт спрямо турците. Дето е казал Караджата: само с поп и молене не става)
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименФинландия е била част от Русия,затова е имало финлански войници тук-там,а Румъния е изкуствено създадена държава от западняците,чието население е говорело български език и е пишело на Кирилица,до преди западняците да им сменят насилствено езика и азбуката с Латинска през 1865г.Винаги западна Европа е заграбвала територии в източна Европа,а изтока никога не е заграбвал западни територии!
75
1
 
7
 
! Отговори
Марк Аврелий преди 5 години
До 71Напротив. Има паметник на загиналите румънски войници, съюзници на Руската империя. Ако става на въпрос в руската имперска армия е имало и един японски офицер, това обаче не означава, че Япония ни е освободила, нали) Също така нито финланди, нито литовци (в състава на руската армия и изпълняващи волята на руския император - все пак да кажем), нямаше да воюват на Балканите, ако не беше волята на политическия елит на Руската империя. Нормално е тя да споменава след като ни е освободила.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Марк АврелийМного българи са учили и живяли в тогавашната руска империя и много пъти са молели руснаците да освободят България,да не забравяме,че до 1865 година на територията на днешна Румъния,Бесарабия и Молдова се е говорело на български език и сме имали граница директно с Русия,дори част от българските комитети за освобождение на България са били в Браила и Букурещ,а в Одеса(тогавашна Русия и днешна Украйна) са се издавали български вестници.
73
10
 
6
 
! Отговори
питекантроп червении преди 5 години
До Марк АврелийТи чувал ли си името Каулбарс бе,русофил продажен?И случайно да ти говори нещо?Защо според теб Стамболов иска да прави с турците дуалистична държава!?И то след "великото освобождение",м!?И ти си от големите умници,дето като се замислят,и ги боли главата!
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 68Абе ти колко паметника си направил на баба си и дядо си, та искаш векове наред да се правят паметници за Освобождението ни !Ако иска направи си паметник в двора на баба си Путина !
71
5
 
6
 
! Отговори
Марк Аврелий преди 5 години
До ИсторикРазбира се, че ако нямаше български народ нямаше да има освобождение и най-вече кого да се освобождава. А героизмът на бг въстанници не противоречи на факта, че ресурсите ни са били крайно недостатъчни, за да се освободим сами от гнета на Османската империя, просната на три континента, и то ние - в нейния център. Това не са спекулации, а исторически и обективни реалии. Просто бъди смирен, че някой друг ни е помогнал в труден момент. И той не е от Кравария, определено)
70
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ гнусен и долен народ.Освобождението са е имало войници от румъния и финландия за тях никой нищо не казва.Само насраната русия споменава.
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нисък поклон пред паметниците, издигнати в периода 1879-1944г. сред които се откроява най-хубавият паметник в България-на връх "Св. Никола"/по недоразумение наричан Шипка./ Отвратителните циклоскопични паметници от 1975-1985г. дори не бих коментирал-бетонни грамади, плод на болния комунистически мозък, вкл и тия за 1300 години България. Шумен , Варна,Шестокрилия Пето---, и други. за радост последният- премахнат. Сега е важно да се смъкнат скулптурите на *** и постаментът, който е хубав-Х.Асп
68
3
 
5
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
До АБСНаправиха паметник на тези, които са ни бомбардирали и ходят да им се кланят.Демократи, сър.
67
3
 
10
 
! Отговори
АБС преди 5 години
Я МИ КАЖЕТЕ Г-ДА ДЕМОКРАТИ КОЛКО ПАМЕТНИКА НАПРАВИХТЕ В ЧЕСТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БГ ОТ ТУРСКО РОБСТВО- НИТО ЕДИН
66
0
 
5
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
Много демагогия, малко благодарност и признателност.
65
1
 
12
 
! Отговори
Марк Аврелий преди 5 години
Василке, Руската империя ни Освобождава, създава ни Конституцията, обучава и въоръжава българската войска, изгражда българската администрация и институции и после оттегля войските си от България, тръгва си, според така както е обещала в Манифеста на Александър Втори от 24 април 1877г. Така, че какъв "губернатор", кви 5 лева?! Задавай по-смислени въпроси, молим.
64
0
 
4
 
! Отговори
Съюзник преди 5 години
И аз съм съюзник с кучето си.Вързал съм го на къса каишка, давам му постна пица, а то, в отговор на съюзническите ми грижи, върти игриво опашка и джавка по мой знак.