Калфин: Ако се вдигне минималната пенсия – няма да е честно!

Едни ще бъдат ощетени за сметка на други
Обновена: 21 мар 2019 11:27 | 20 мар 2019 22:45,
102

Не би било честно да се вдигне минималната пенсия, заяви бившият социален министър Ивайло  Калфин. Той обясни, че ако минималната пенсия бъде повишена, това ще бъде в ущърб на хората, които са се осигурявали на повече пари.

Калфин също така сподели, че има две промени в пенсионната система, които ощетяват гражданите. Първата е таванът на пенсиите, който бе върнат наскоро от правителството, а втората - коефициентът за стаж, който все още не е достигнал ставка от 1,5, както бе планирано.

Още по темата

"Държавата не преизчислява парите за пенсиите, а ги харчи за друго. Това са 700 милиона лева. Ако се вдигне минималната пенсия, няма да бъде честно. Вдигането е вредно. Това изкривява цялата система, тъй като едни ще бъдат ощетени за сметка на други", заяви Калфин.

Той обясни, че хора, които взимат минимална пенсия, ще се приравняват с тези, които са се осигурявали на много по-големи заплати. Тези, които взимат минимални пенсии и трябва да поучават тези пари, могат да ги взимат като социална помощ.

"От общо четири промени в пенсионната реформа, две отпаднаха. Две от тях обаче ощетяват гражданите. Ощетяват всички, които тази година трябва да се пенсионират и тези, които работят и им предстои да се пенсионират. Едната промяна е с връщането на тавана - от тази година отпада таванът на пенсиите. Втората е свързана с коефициента за година стаж, който трябваше постепенно да достигне до 1,5. Това не е самоцелно, а защото идеята беше човек да взима между 60 и 70% от заплатата си, когато се пенсионира. Сега обаче те са обречени да взимат 40%", обясни Калфин.

Бившият министър допълни пред Bulgaria ON AIR, че в момента субсидията от дъжавния бюджет за пенсионния фонд е около 3,8 милиарда лева, което е с близо 200 милиона по-малко от 2015 година.

"Правителството си спестява между 800 милиона и милиард от пенсии. През 2015 година бяха дадени 8 млрд. за пенсии годишно. Четири от тях бяха от държавния бюджет. През 2019 г. сумата е 9,5 милиарда, но субсидията е 3,8 милиарда", посочи Калфин.

Той посочи, че тези милиони са пари, от които могат да бъдат преизчислени пенсии на много хора.

"Ако бъде взет средният осигурителен доход и се преизчисли, хората ще взимат по-големи пенсии. В момента имаме около 2,2 милиона пенсионери, като пполовината от тях взимат средно по 200 лева", добави Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
21
 
! Отговори
scott преди 5 години
чеснос?при капитализъмъ нема такава категория.направо убийте хората без пари. кво ги мъчите с подаяния за живуркане.
29
4
 
32
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Защо ни мъчете с тези глупости .Човек работи и внася при средна заплата от 1000лв.-150лв. ДДС-220лв.При стаж 45г...това е сума около..81000лв.за пенсия +115000лв.ДДС =около 200 000лв.в държавата .И умре примерно на 66г.(татко,вуйчо,кръсника-умряха на 50г.).Та Вие ми обяснявате колко много пари ще получавам при 400лв.пенсия....ГЛУПОСТИ....ЗАКРИВАЙТЕ Я ТАЯ НЕЕФЕКТИВНА ПЕНСИОННА СИСТЕМА ...
28
1
 
34
 
! Отговори
бойко преди 5 години
абдали -разчистете малко полиция чиновници тунеядци и ще има за всичко
27
2
 
28
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Абе това не е капитализъм.Щом няма избор а има монопол на НЗОК и НОИ си е чист социализъм,но частен.Здравните и пенсионните вноски трябва да се натрупват в индивидуални партиди и само 5% да се внася в НОИ и НЗОК.Трябва да има частни фондове и за здраве и за пенсия и всеки да избира къде да си влага парите.Сега работил,не работил дават ти пенсия за възраст.Като поизмрат ти я вдигат малко-мизерия.Здравните пък ги ползват *** братя без да внасят,а ти си внасяш,отиваш и направленията свършили.
26
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същата работа като при заплатите, много години вдигаха само минималните заплати.Засега сега в болниците санитарките вземат почти колкото медицинските сестри.Или с 40 лева по-малко!Е...............засрамете се, преминахте всякакви граници!!
25
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой казваше, че Калфин бил честен и почтен???Да бе , да.....................повярвах веднага!!!
24
3
 
19
 
! Отговори
Червени демагози... преди 5 години
Прав е - Не е честно да се вдигат минималните за сметка на хора пенсионирали се по старата система, възрастни хора които са работили цял живот! Тогава заплатите бяха по-малки и днес тези пенсионери са с малки пенсии, също като онези дето почти не са работили! Чакат ги да умрат хората! Затова стига сте вили за тези минимални пенсии! Червени демагози...
23
2
 
11
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Другаря Добоуто май се прави,че незнае,че социализма в БГ си продължава,но е частен вече.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16Пращам на родителите си по 1200 лев на месец... Дерзай!
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавен служител - избирателни машинки ! 100 000 човека без да плащат осигуровки вземат високи пенсии !
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24"Все едно заможния не си е давал зор."Ако е бил роден под червения ореол на БКП-то зор не е видял! Единственият зор му е бил да брои краденото!
19
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато в една държава се говори непрестанно за бедни. Помагане на бедни. Отстъпки за бедни. Помощи за бедни. Компенсации за бедни. Таван за богатите, за да има за бедните. Високи данъци за богатите, за да ниски на бедните... Докато една държава продължава да говори така ВИНАГИ ЩЕ ИМА БЕДНИ! Така се отглеждат бедни! Беден стана професия, а след 10 години ще е призвание! Все едно бедния е роден беден и вечно ще е беден. Все едно е неизменна част от статуквото. Все едно заможния не си е давал зор.
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да дам и една стотинка повече за пенсионно осигуряване. Както е тръгнало с тоя популизъм като се пенсионерам пенсиите ще са еднакви и армията мрънкачи които не могат и сами да се познаят в огледалото ще ми гарантират това. Какъв интерес имам да внасям, като ще имам таван? Като над половината от вноските ми ще хранят "роми пенсионери" някой ден?
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни ще бъдат ощетени за сметка на други..........включително и предприемачите които продават апартаменти на БКП-тата на половин цена!
16
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи не е честно да се вдигат пенсиите, но е честно да си вдигате заплатите през месец. Вие сте вредни там в парламента, до един сте вредни! Но ще ви дойде времето, не се притеснявай!
15
4
 
29
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
А честно ли е народа да плаща за държавните служители и те с високи пенсии а тези който са плащали с мизерни пенсии?Такъв комунизъм и преди 1989г.не е имало....
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви вноски, бе Чираков? Сам казва, че половината пари идват от данъците и бюджета. Този е пълен дебилоид, лев ли, десен ли. Добре, че се махна от БСП, да не срами името.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре да ги забранят пенсиите . Пенсии няма да има , няма деца , а да има едно да се възпитава така , че да бяга и става емигрант предател..
12
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калфин , ако те видя на живо , и ти мен .. Ще е последното нещо , което ще видиш . Флоберка за теб !
11
7
 
16
 
! Отговори
ан преди 5 години
а справедливо ли е човек с минимална и увеличение да получава колкото този ,който е работил 40 години но се е пенсионирал 2011година и получава 300лвда ги изравните ли искатекато ще повишават на всички да е,а не само минималната

Спонсорирани публикации