Чака ли ни солен Великден? Яйца, козунак, агнешко поскъпват

Експерт съветва: За празника не пазарувайте онлайн
26 мар 2019 14:35, Анисия Иванова
89

Цената на яйцата скочи с почти 20%. Ще поскъпнат ли агнешкото и козунакът за Великден и как да различим качествените от некачествените продукти? Темата в студиото на "България сутрин" коментираха председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и членът на Асоциацията на месопроизводителите Кирил Вътев.

Мариана Кукушева обясни, че традиционно суровините винаги се увеличават по това време на годината, а самият труд става по-скъп, защото козунакът се плете на ръка. В същото време все повече липсват специалисти. Затова и човешкият труд поскъпва.

"На пазара вече има изделия, които се наричат козунак, но аз се съмнявам, че отговарят на критериите. Няма как истинският козунак да е на ниска цена", коментира тя и допълни, че по този начин се уронва престижът на "божествения хляб".

А в отговор на въпрос за цената му Кукушева поясни, че себестойността за всеки производител е различна. Но добрият козунак зависи от състава - има или няма ядки, плодове и т.н. От това зависи и цената.

Кирил Вътев посочи, че от години насам цената на агнешкото се движи около 6 лв. Той допълни, че ако искаме да развиваме животновъдство, не трябва да се радваме на ниска цена на едро.

За тези потребители, които държат на българското производство, експертите поясниха, че Агенцията по безопасност на храните има нова методология за маркирането на храните и винаги българското месо има знак "bg", по който можем да го различим.

"В момента в Китай има масова епидемия от чума по свинете, ЕС ще се възползва от износ към Китай и ще вдигне цената на българското месо", предупреди Вътев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мариана Кукушева посъветва потребителите да не пазаруват продукти за Великден онлайн, защото няма как да са сигурни в състава им, както и да следят срока на годност, който не трябва да надвишава две седмици.

"Българският потребител по отношение на храната има немалко средства, затова търси качеството. Възрастните хора не се доверяват лесно", заяви тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са малък народ, но за сметка на това много....търпелив
43
1
 
7
 
! Отговори
ПОЛИТИК КЕЛЕПИРДЖИЯ преди 5 години
Аз си взех много евтино 200 квадрата апартамент с личен асансьор. Имам две бани. В едната гледам кокошки, а в асансьора едно агне... Великден ще ми е без пари.
42
3
 
6
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Всичко да поскъпва!Няма да жалите *** Балкански.Он е свикнал да кара на фотосинтеза.
41
0
 
9
 
! Отговори
са преди 5 години
Доста успешно бихте могли само да сменяте датите на статиите-всяка година едно и също бе,хора!!Бай *** си го знаем-ден година храни.
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами не купувайте. Купете си по един голям апартамент от Артекс и гледайте кокошки вътре. Ще ви снасят безплатно.Ц.
39
2
 
8
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
Аз съм от Сливен. Яйца купувам от една жена която гледа кокошки в едно село на 5 км от сливен. Отиване връщане ми е 1 лев газ и пак ми е по-евтино от колкото от магазина.
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37Това още нищо не е. Чака ни още по-голяма поскъпване с този озверял за данъци министър на финансите ще има поскъпване до Нова година поне с още 30%. Щом иска много данъци друг начин освен вдигане на цените няма--тоя ще го гръмнат някой ден ... не го виждам ... но цените не ги вдига той, а енергийната кремълска мафия, която чрез "енергията" контролира всички цени, държи и борсите и прекупвачите...
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това още нищо не е. Чака ни още по-голяма поскъпване с този озверял за данъци министър на финансите ще има поскъпване до Нова година поне с още 30%. Щом иска много данъци друг начин освен вдигане на цените няма.
36
5
 
12
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Ей хора преситени сте то всичко , месо и яйца и козунаци се ядат всеки ден , не купувай по една *** за боядисване , ние боядисваме не повече от 10 иначе се изхвърлят. Наистина не купувайте повече отколкото ви трябва и агнешкото е супер тъпо месо , по вскусно от кралски свински котлет няма !!! Другото е комплексари ако не е агнешко сакън , ами като не ми харесва какво аз няма да се хваля с него ще го ЯМ !!!
35
0
 
11
 
! Отговори
оцелял от геноцида преди 5 години
До Великден, много нещастници ще гушнат букета !!Повече, от ден напред, сметки не правете, че .......
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хахоТуй за некупуването ми звучи като един министър председател отпреди 25 години:За бога братя,не купувайте,след което дойде повсевместен банков крах.--че кой нормален ще купува, след като му е скъпо, кой? щом все още купуват - значи не им е скъпо и значи може още и още да се надуе цената!баМките по принцип са си бита карта и те си го знаят - не може да искаш това, което го няма, нямало го е и няма да го има!
33
2
 
5
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 5 години
За кво ми е апартамент, като Нема къде да си садиме доматите, бе.... Нито къде да си очувам ягне за Великден??!!
32
2
 
8
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Туй за некупуването ми звучи като един министър председател отпреди 25 години:За бога братя,не купувайте,след което дойде повсевместен банков крах.
31
4
 
13
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Скъпо ще е, лаком *** вэема от всичко по-3 а после иэхвърля
30
3
 
10
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Тия дето работят на полето не биха могли да си купят апартамент в престижен в София,но козунака им излиза по-качествен,щото сами си го месят.
29
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
който яде най-миризливото месо на света - да си плаща. Аз от какта се помня - не бутвам тази смрад!ами ако откажем да "честваме" тези ритуални , езически глупости, то тогава и козунак и яйца няма да се купуват ... и спекулантите много бързо ше свият перките!НЕ КУПУВАТЕ, и няма да ви е скъпо!
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как не ви е срам да пишете такива глупости. Никой празник, особено Великден не може да бъде солен. Срам от бога нямате ли.
27
5
 
5
 
! Отговори
Ами така е.. преди 5 години
Скъпи са яйцата!!КОРНИ вече не снася.... САМО КУТКУДЯКА.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво му е на апартамента, по 600 евро квадрата!И луксозен асансьор..Пък вий...яжте козунаци!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая наконтена крадла несменяема ли е.От десетилетия ни я натрапват.

Спонсорирани публикации