Търновската конституция - най-обичаната, смята Георги Близнашки

Професорът: Учредителите превърнаха този документ в религия
Обновена: 17 апр 2019 21:56 | 17 апр 2019 21:45, Красимир Ангелов
15

Само преди ден Търновската Конституция навърши 140 години! Събитието бе отбелязано с празнични чествания във Велико Търново.

"Това е най-обичаната конституция в историята на България. Бащите-учредители успяват да направят нещо много важно – превръщат конституцията в народна религия. Това ние не успяхме да го направим след 1989 г. Тази конституция изпреварва времето си – именно това е работата на един такъв документ. Тя дава огромно самочувствие на нашия народ. Тя не е само либерална, въпреки че свободата е водеща ценност", обясни бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

В студиото на "Денят ON AIR" той изтъкна, че паметни ще останат думите на Петко Славейков, че народ без партии е загубен народ.

"Всичко това е изговорено преди много години. У нас се създава динамично гражданско общество, което разкрива нови хоризонти пред България. Не трябва да живеем с идеята, че отминалите времена има шанс да се върнат.

Мнозина забравят, че политическите партии в началото на промяната се надпреварваха в това да доказват отдадеността си на демократичните идеали. Трябва да проявяваме по-голяма зрялост като общество", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

Професор Близнашки бе категоричен, че ние направихме избор преди 140 години и не бива да се отказваме от него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 четниците на Христо Ботев са били АНАРХИСТИ с леви убеждения, настроени срещу чорбаджииството и класите. Това е доста далеч от това да има партийна книжка.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички други са писани от БКП
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що ли мисля как баламосвате хората.Излиза че идеалът ни трябва да включва наличието на многобройни партии.Е ,тези партии донесоха ли просперитет на страната ни .Партизански борби и простотия ,демокрацията е провал .Провалихте се в сферата на работата и сигурността ,не осигурихте елементарни неща на народа си освен скандали .
5
4
 
5
 
! Отговори
Z преди 5 години
Професор Близнашки е един благ и интелигентен човек. Изключителен професионалист и преподавател по конституционно право в СУ! Жалко, че няма повече хора като него, а мнозинството са хейтъри и злобари, чудещи се кой да почернят днес.
4
2
 
2
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 5 години
В Скравена се намира и пантеона с черепите на Ботевите четници! Така е не го свързвай само с лагера.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя професор Близнашки (професор, колкото аз съм китаец ) е на хранилка на "добрия чичко" Сорос (Шорош)!!!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя фалшив професор Близнашки освен това е и един провалил се политик.................много е зле тоя ***!!!
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търновска констипация