Възкресение Христово - най-големият празник за християните

Великден е наричан празник на всички празници
28 апр 2019 07:30, Петя Славова
44
Възкресение Христово - най-големият празник за християните
Снимка: БТА

Днес е Възкресение Христово - Великден, който е най-големият празник за всички християни, наричан празник на всички празници.

Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.
Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.

Възкресение Христово или Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Исус на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Исус Христос изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта. В евангелските текстове често се споменава, че приживе Исус Христос нееднократно предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни.

И когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна. Събитията, свързани с Христовото Възкресение, стават в дните около еврейския празник Пасха. Затова от самото начало честването на Великден е свързано с еврейската Пасха. Тъй като поради връзката му с лунния календар Пасхата е подвижен празник, съответно и Великден променя датата си. Първият Вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден.

Обредните хлябове за празника се месят на Велики четвъртък. Украсяват се с различни шарки, изваяни от тесто, като повечето изображения имат символично значение. Обикновено в украсата се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини, пише БТА.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година.

В навечерието на самия Великден се ходи на църква. След празничното богослужение християните отнасят запалените свещи вкъщи. На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже "борец", ще бъде най-здрав през годината.
По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят Великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тези, които още не вярват, че Исус е жив и е между нас - да отдат в Столипиново и ще го запознаят поне с четирима. Да пием за Исус!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възкресение Христово - най-големият празник за християните.и смучещите.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименГледай си работата,православните не са направили нищо лошо никому,спасявали са хора,никога не са провеждали такива екстри като инквизицията и други подобни глупости,нито са командвали царете или князете или кралете,а православните са си били книжовни и църковни центрове!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега фарисеите в гърция ще се строшат от лицемерна набожност и псевдорелигиозност. Финикийски гешефтар и етиопски див семит не могат да бъдат християни. При тия подлеци всичко е фалшиво!
25
0
 
5
 
! Отговори
Менко преди 5 години
До ПенкоНе се прави на историк, клисав. Спартак не е имал роби.
24
6
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
МНОГО СЪМ ЗАТРУДНЕН ДА РАЗБЕРА ,ЗАЩО ПРАЗНУВАТЕ "ВЪЗКРЕСЕНИЕ " , А НЕ "ВЪЗНЕСЕНИЕ" / НА БЪЛГАРСКИ -"ФУК ДА МЕ НЕМА" / !?!?!? АКО НЕ СЕ БЕШЕ "ВЪЗНЕСЪЛ" ПАК ЩЯХЯ ДА ГО НАКОВАТ НА РАЗПОНКАТА ,КАКТО ВЪЗСТАНАЛИТЕ И ПОБЕДИЛИ СПАРТАКОВИ РОБИ !!! В ДЕСЕТАТА "БОЖА " ЗАПОВЕД СЕ ОДОБРЯВА РОБСТВОТО / В ОРГИНАЛА/ !!!!!!!!!
23
4
 
2
 
! Отговори
Багаин преди 5 години
Тангра воскресе!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
svesti ne kupuvame. kupuvame gazovo parno za otoplenie na selata Sokolovci, selo Medeni poliani i selo Koshnica.
21
1
 
9
 
! Отговори
един преди 5 години
Честит празник на вярващите, честит да е и за невярващите! Всеки сам си избира какъв да бъде и в какво да вярва. Аз не съм от най-вярващите, но не мога да виня тия които вярват и да ги наричам глупа_ци! Защото знам ,че много пъти съм бил уверен в нещо, а то се е оказало точно на обратно. Хапнете си агне и козунак, а другото оставете както си е!
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Религията е най-голямата МАНИПУЛАЦИЯ и Дезинформация на планетата Земя , интересно ми е след 1000 г. какво ли ще мислят за хората които са живели през наше време , какви ли будали имало теа вярващите ..........................хахаха
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свещена простота.Толкова много простотия , питам се един ли я пише , ако е повече от един ще е трагично.
18
5
 
5
 
! Отговори
ИДИОТИ преди 5 години
До С КАКВИ ОЧИ??Болшевишката революция е вашият Великден! а концлагерите ви са храм на ИСУСисус
17
3
 
5
 
! Отговори
вгз преди 5 години
Рождество Христово е най-големият празник, след него е Възкресението. Оправете си статията.
16
1
 
13
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
CHESTIT PRAZNIK na vsichki BULGARI HRISTIYANI. .ZDRAVE I USPEHI....SHRAATIE I LUBOVI..BOG DA PAZI BULGARITE
15
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велик, велик, колко да е велик. Само почивните дни са повечко, друга файда няма.
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отивам да пия на кварталния пазар не заради титлата на Барса, на който съм й фен от 1990-та след като Ицо премина в този отбор, а заради най-великия футболист раждал се някога на тази земя- Лионел Меси, който снощи сам самичък ги направи шампиони за пореден път!
13
0
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
а папата де го? мие краката на атентаторите и любителите на дечица, а?то и българските съдии така, като папата. мият краката на престъпниците от векове за векове, а цензурата им турско-неграмотна, дойче-велевска окачва на кръста всеки, който посмее да се опита да изгони търговците от храма!
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тр о л о в е т е на с о р о с приличат на наглите атолически свещеници от средните векове,коитонасила ис кръв са покръствали,а с о р о с и те пръскат атеизъм из нета. Ако не му плащат никой нормален няма да си губи времето да проповядва атеизимъм.
11
2
 
10
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
а папата де го? мие краката на атентаторите любителите на дечица, а?
10
1
 
11
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
талибаните от дойче веле пак ни поздравяват! харлан александров нема ли дръпне едно безплатно слово по повода? струващо ни само 13 хилки?