Всеки пети българин едва свързва двата края, 27% трудно плащат сметки

33,5% от подрастващите не могат да си позволят уроци по плуване, английски
Обновена: 1 май 2019 09:24 | 1 май 2019 07:30, Анисия Иванова
413
Всеки пети българин едва свързва двата края, 27% трудно плащат сметки
Снимка: БТА

Една четвърт от жителите на станата нямат достатъчно пари за да покрият основните си нужди. Най-голям е броят на домакинствата, които имат затруднения с плащането навреме на битовите сметки за ток, вода и парно, с вноските по кредити, както и с наема на жилището. Проблеми с плащането на тези основни разходи за дома имат 27,5% от населението, или близо 862 хил. души, обявиха от НСИ.

Всеки пети българин, или точно 20,9% от населението, живее в материални лишения. Това означава, че се ограничава при потреблението на поне четири от девет основни стоки и услуги, пресмята "Труд".

Наред с това 22,6% от хората в страната не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба през ден, а 19,6% от населението не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи като например за ремонт на колата или за подмяна на пералня или хладилник. 26,2% от домакинствата пък се ограничават при отоплението на жилището си, т.е. стоят на студено през зимата заради липса на пари за парно или дърва за огрев.

Ограниченията на хората, свързани със задоволяване на основни нужди и потребности, се различават в зависимост от етническата им принадлежност. За всички етнически групи най-висок е делът на хората, които имат затруднения при плащането навреме на разходите за жилището, като сред ромите това са 65,1% от домакинствата, за турската етническа група – 33,3%, и за българската група – 24,8%. Повече от половината от ромите (51,5%) не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, а около 63% не могат да си позволят да ядат месо, пиле или риба през ден. При турската етническа група 29,4% от хората не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи, а 30,3% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба три пъти в седмицата.

В материални лишения (ограничават се в потреблението на 4 от 9 основни стоки и услуги) живеят 60,6% от ромите, 17,1% от турския етнос и 8,1% от българската етническа група.

От НСИ представят данни и за материалните лишения при децата, като изследват потреблението на 13 основни стоки и услуги, необходими за нормалния им живот. Оказва се, че 43,5% от децата са лишени поне от едно нещо, а за 4,4% от децата нито една основна потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Приблизително една трета от децата (34,3%) не могат да отидат на почивка извън дома поне една седмица в годината, като тук влизат и гостуване при роднини и приятели, организирана почивка от училището и т.н. 33,5% от децата не могат да си позволят редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, уроци по английски и др. А 33,8% са лишени от екипировка за игри навън – колело, ролери или кънки. Но още по-страшно е, че за всяко едно от четири деца не може да бъдат купени книги, подходящи за възрастта му (без учебниците), и два чифта обувки според сезона.

22% от населението на страната, или 1,55 млн. души, живеят под линията на бедност, а разполагаемият им доход е под 351,11 лв. на месец, сочат данните на НСИ за 2018 г. Линията на бедност се определя като 60% от средния медианен доход в страната. Сумата от 351 лв. е доста малка като се има предвид, че средната заплата надмина 1200 лв. Но хиляди хора работят на минимална заплата. А ако в семейството има дете, пенсионер или безработен средният доход на човек пада значително.

Спрямо предходната година линията на бедност се запазва, а бедните хора намаляват – през 2017 г. бедни бяха 23,4% от населението. Социалните помощи имат съществено значение за намаляване на бедността. Ако в доходите на домакинствата останат пенсиите, но се изключат останалите социални плащания (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност би се повишило до 29,5% от населението.

Безработните са най-застрашени да попаднат в групата на бедните. 56,1% от безработните имат доходи под линията на бедност. Но още по-страшното е, че 10,1% от работещите граждани също попадат в групата на бедните. Т.е. заплатата им е толкова ниска, че в домакинството нямат по 350 лв. на човек. Като при хората на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е над 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време.

Образованието оказва съществено влияние върху бедността при работещите граждани. Най-висок е делът на работещите бедни с начално и без образование – 66,2%. С нарастване на образователното равнище делът на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за тези с основно и над 4 пъти за хората със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е само 6,2%.

Най-висок е делът на бедните сред домакинствата от един човек над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прага на бедност в лева колко е.Значи трябва да си клошар ,за да си беден споре твоите разсъждения.А колко хора избират между това дали да си платят сметката или да се нахранят?Евентуално ако изберат да хапнат сметката увисва и по нея се трупат лихви.И така до следващия аванс или заплата.Как се живее с 560лв на месец ,ако нямаш жилище и трябва да платиш наем.Далече съм от мисълта ,че всички хора имат собствено жилище.Ами като плати ток вода или парно колко пари му остават за храна и облекло.отг
249
1
 
24
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Всеки втори а не пети грешна ви е статистиката
248
2
 
12
 
! Отговори
А така преди 5 години
Както казват сърбите "Ово е стандарт'' у булгарско.Всеки народ заслужава съдбата си.
247
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 261виждам те колко си богат , по писането ти , не можеш без да обидиш а ?? като гледам начинът ти на писане , толкова си и станал честен богаташ
246
1
 
6
 
! Отговори
дидо преди 5 години
до АЗдори и да има такива , то те няма да ги излъчат по телевизията , колко от вас видяха по новините какво ставаше в Габрово , аз лично следях всичко по фейсбут , за това говорим , продажна телевизия аз дори не и вярвам и не я гледам
245
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 254ДА, и богатите коментират тук, теле бългapaшко.
244
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев е актуален преди и след социализма.Блестящ ум и журналист, описал в множество статии икономическо и политическо положение и на България и турция и Европа. Като четеш статиите му имаш чувството че е съвремененник. Това само по себе си показва че времената са вълчи и че изедници чорбаджии дерат народа. Революционно положение , но както и тогава , така и сега няма обединение . Не народ а ***, затова и мутрите властват.
243
1
 
36
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Има ли смисъл да се чете това съчинение?Работя в банка и съм на ясно какви са доходите на 90 % от клиентите. И то е трагично. Обвързани с кредити , ниски заплати , запори от чси, нап. Ако има свестни журналисти биха извадили на показ реалността, която всеки замита под килима, обаче нямаме такива професионалисти. Църкащи мишки, които дори допринасят да се замазва мизерията, в която живеем обхванала ни като чума. Не се заблужвайте по лъскавите коли и скъпите почивки. Всичко е живот назаем.
242
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 252Зависи как дифинираш бедност. Едно е да нямаш храна и живееш на улицата, друго да избираш дали да платиш тока, водата или да си купиш обувки, щото нямаш пари за трите този месец, трето да не можеш да си позволиш почивка, или уроци на детето си. Всички те са степени на бедност, но доста различни.
241
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са просто и гнусно племИ и си заслужават съдбата.Гласувайте пак за Тиквата и Картофка, ***.И без това вече няма значение.Точката от която няма връщане назад е премината.
240
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 252то е логично защо , размърдай машинката в главата и сам ще си отговориш , не може след всяка дума да пиша в скоби (аз съм беден) , ако си от богаташко семейство и си свикнал мама и тати да ти носят и дават , на тази статия няма да и обърнеш и внимание дори
239
2
 
16
 
! Отговори
van horn преди 5 години
Всеки пети българин едва свързва двата края, 27% трудно плащат сметкиНе го пишетев тука , пратете го на великите и можещи ББ ЦЦ...те са всезнаещи и можещи...
238
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом коментираме значи сме бедни.Мислиш ли,че богатите коментират тука???
237
4
 
1
 
! Отговори
Taliban преди 5 години
САМО НАТО ЩЕ СПАСИ ТЕЗИ НАШИ СЬНАРОДНИЦИ. ЗЕЛЕНИТЕ ЧОВЕЧЕТА ЩЕ НАБЛЮДАВАТ СЬБИТИЕТО С БИНОКЛИ
236
10
 
2
 
! Отговори
Виготура преди 5 години
Е как пък от всички коментиращи един не каза, че е беден?
235
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 250то те за това са прибрали телевизията под тяхното крило , да сее лъжи и надежди , както Слави го пееше "това не е народ а ***.
234
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 247Няма лошо в парите или притежанието им. Лошо е когато това няма общо с твоите дарби и таланти, когато е плод на мачкане на всичко живо наоколо, когато е самоцел.Нашето население е някак си шизофренично и дори не осъзнава къде свършва реалността и започват личните мераци и заблужденията. Естествено и политиците ни са такива, те смятат ,че като кажат някаква лъжа 100 пъти тя се превръща в универсална истина в която даже и те успяват да повярват.
233
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Свестните у нас считат за луди,глупецът, вредом всеки почита:"Богат е", казва, пък го не питаколко е души изгорил живи,сироти колко той е ограбили пред олтарят бога измамилс молитви, с клетви, с думи лъжливи.От БорбаХристо Ботев
232
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време нова Жигула струваше 6100 лева. После като я прекръстиха на Лада, струваше 66 00 лева.Когато ладата е струвала 6600 заплатите не са били 220, а 120. Щом сравняваш Лада с Мерцедес е явно, че не си бил роден тогава, а рецитираш опорни точки.
231
0
 
4
 
! Отговори
дидо преди 5 години
до 245права си , аз на това му казвам манталитет :) всеки който се развие малко от малко почва да ламти , да се увълчава , да краде , за да трупа още и още , наркозависими от пари ,