Папа Франциск: България е кръстопът, на който се срещат различни вероизповедания

След посланието на Светия отец на площада започна неделната молитва "Царице небесна"
Обновена: 5 май 2019 16:13 | 5 май 2019 15:24,
185

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания, заяви папа Франциск, който отправи послание към света, свързано с актуални въпроси, от площад "Св. Александър Невски".

Скъпи братя и сестри, Христос воскресе! - така започна обръщението си Светият отец. С тези думи от древни времена по българските земи християните - православни и католици, си разменят пожелания, те изразяват голямата радост от победата на Исус Христос над злото и над смъртта, каза папа Франциск.

Още по темата

Христос живее, той е нашата надежда, всичко, което той докосва, става ново и се изпълва с живот, посочи Светият отец, цитиран от БТА.

"Затова първите думи, които искам да отправя към всеки от вас - той живее и те иска жив, той е в теб, той е с теб и не те изоставя никога. Колкото и да се отдалечиш, той върви с теб, до теб е възкръсналият, който непрекъснато те зове и те очаква, за да започнеш отначало. Когато се чувстваш стар и преуморен от тъга, кавги, страхове, съмнения и провали, той ще бъде там, за да ти даде отново сила и надежда", обърна се към хората папа Франциск.

Кураж и вяра от Франциск – папата на бедните

Той припомни, че в историята на църквата, също и тук, в България, е имало пастири, които са се отличили чрез святостта на живота си. Сред тях папа Франциск посочи Св. Йоан XXIII - по думите му свят пастир, чиято памет е особено жива на тази земя, където е живял от 1925 до 1934 г. Тук той се научи да цени традицията на Източната църква, установявайки отношения на приятелство с другите вероизповедания, неговият дипломатически и пастирски опит в България остави толкова силна следа в сърцето му, че го отведе дотам да насърчи в църквата перспективата на икуменичния диалог, който получи забележителен импулс във Втория ватикански събор, пожелан именно от папа Ронкали, посочи Негово светейшество.

По следите на този икуменичен път след малко ще имам радостта да поздравя представителите на различните вероизповедания в България, която, въпреки че е православна страна, е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания. Желаното присъствие на тази среща на представителите на тези различни общности показва желанието на всички да изминат пътя - с всеки изминал ден все по-необходим, да възприемат културата на диалога като път, общото сътрудничество - като поведение, взаимното познаване - като метод и критерий, отбеляза папа Франциск.

Намираме са близо до раннохристиянската църква "Света София" и до Патриаршеския храм "Св. Александър Невски", където преди това се молех в спомена на Св. Св. Кирил и Методий, в желанието да демонстрирам уважение и обич към тази почитаема Българска православна църква, имах радостта да поздравя и прегърна преди малко моя брат Негово светейшество патриарх Неофит, както и митрополитите от Светия синод, припомни папа Франциск.

Сега се обръщаме към блажената Дева Мария, Царица на Небето и Земята, за да се застъпи тя пред възкръсналия Господ, за да дари на тази обична земя винаги необходимия импулс да бъде земя на срещи, в която отвъд културните, религиозни или етнически различия да продължите да се признавате и уважавате взаимно като деца на един и същ Баща, заяви главата на Римокатолическата църква.

Програмата на папата: Къде и как можем да го видим?

Нашият призив се изразява с раннохристиянската молитва "Царице Небесна". Ще го направим тук, в София, пред иконата на Богородица от Несебър - Врата небесна, толкова скъпа на моя предшественик Св. Йоан XXIII, който започнал да я почита тук, в България, и я е носил със себе си до смъртта си, завърши посланието си папа Франциск.

След посланието на Светия отец на площада започна неделната молитва "Царице небесна" /Regina coeli/, която всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Наблюдател102 Ако му дадем.
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагаждат християнските ценности и добродетели в полза на конюктурата.Та не само в миналото да ни минават, а и в бъдещето като "добри" християни
100
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Понеже сме на кръстопът и който мине и ни такова.
99
5
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Христос живее, той е нашата надежда, всичко, което той докосва, става ново и се изпълва с живот, посочи Светият отец, цитиран от БТА........................Психолозите наричат това - пряко внушение ! Такива внушения се правят апсолютно във всички религии само че с различни герои ,например мюсюлманите правят такива внушения ,но героят е Мохамед ! Така се промива мозъка на наивния човек !
98
12
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
те изразяват голямата радост от победата на Исус Христос над злото и над смъртта, каза папа Франциск................................Е Исус Христос като победил смъртта , сега хората не умират ли ?!Много наивност има в хората ! Просто като видя вярващ човек съжалявам го независимо дали вярва в бог или в аллах !
97
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората мизерстват в тая гербава скъпотия, *** безчинстват все повече ,а всички гърбави телевизии с някакви папи ни занимават......
96
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв ти е проблема че има хора с различно мнение?Или всички трябва да сме като овце пред заколение и да блеем, блеем, с влажни погледи?Кой ви пречи гледайте си го, благоговейте, чакайте благословия, но останалото е предозиране, с политическо говорене, прикрито зад християнски ценности
95
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам колко народ присъства на изявите на папата в България, незнам защо шепа хора тук обединени единствено от омразата и нещастието си се опитват да пробутват безсмислените си писания основани единствено на злоба и дребнавост. Явно е че не сте в състояние да еволюирате. Самосъжалявайте се и си злобейте. Но..... не сте актуални. Повечето хора не ви обръщат внимание и това се вижда от хилядите, които и в момента са на литургията.
94
8
 
10
 
! Отговори
Защо преди 5 години
защо се изсипва толкова жлъч и злоба по един несънено добър човек а защитавате наще дебелещи търтеи които живеят за сметка на църквата и нищо не парвят освен чат пат да надигнат вой срещу Истанбулската конвеция...
93
9
 
15
 
! Отговори
Кирил преди 5 години
Толкова народ никой наш поп не може да събере. Православният българин вярва и се покланя на папата, а не на владиците от ДС. Позорно е за нашата Църква, че не може да привлече хората.
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, точно те ги докараха.
91
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя папа вместо да защити християните от ционистко-ислямистките издевателства над вярващите в Исус Христос ,същия Папа ходи да целува мръсните крака на черни ислямисти от Судан. На такъв вяра му нямам
90
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да изнесеш производствата в чужбина за по-големи печалби,да оставиш местните без работа,да им повишиш данъците за да издържаш с години и поколения мигранти,и накрая да чакаш да се раждат деца в държавите с подобна политика.А тук закриване на производства, няколко фалита на държавата, не оставяш шанс на хората от дадено населено място да си живеят там и да създават поколения е нещ подобно.Демографията е следствие, което сега искат да лекуват с външни фактори,освен да превърнат държавите в к.ч.на
89
6
 
6
 
! Отговори
Българина преди 5 години
На кръстовище без светофари стават само катастрофи... Това е България. Спасението е кръстовището да се премести отвъд босфора. Но българина за по лесно напуска кръстовището
88
19
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
Братя и сестри мои, изберете истинската и единствена правоверна религия по законите на ширията, не се поддавайте на католицизма!
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нито тоя че рен папа е дошъл с добро, нито пък с добро дойде попа с пагони под расото...лоша работа ... няма изход... или "руССки мир" или "скакалци" ... а пък ако са и двете - пълен крах!
86
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата да не ни мисли демографската криза, тя трябва да се реши по начин различен от нелегална миграция. Като се загледам демографска криза има в предимно страни с високи данъци.
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сътвореното от Герб не може да се изчисти с подобни ПР акции, дори да е с международно участие
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да си уговорите да се срещат другаде и оставете българите да дишат! Нямаме нужда от роми, мюсюлмами, евреи и католици.
83
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 79Бойко е поканил папата за освещаването на апартамента и асансьора на Цветанов.