Йотова пресметна: Заплатата на млад учител - поне 2 хил. лв.!

Да се върне престижът на професията, призова вицепрезидентът
147
Йотова пресметна: Заплатата на млад учител - поне 2 хил. лв.!
Снимка: БТА

Заплатата за един млад учител не трябва да бъде под 2000 лева, за да може тези хора да ги задържим в системата на образованието. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, попитана какво трябва да е адекватното възнаграждение на учителите, за да се чувстват значими.

Още по темата
Илияна Йотова участва в церемонията за връчването на наградите от 22-ия Национален конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители към КНСБ. Тя отбеляза, че сега младите хора завършват университета и започват да работят като учители, но докато си намерят по-добра и по-платена работа.

Строят шест училищни сгради в София, планират още четири

Конкурсът "Учител на годината" е един от най-престижните конкурси и годишни награди, които се получават в България, но имаме още какво да направим за учителите, каза вицепрезидентът. 

Йотова отбеляза, че не са важни само заплатите, а да се върне престижът на българския учител.

"Да се върне и общественото съзнание за важността на учителската професия, защото имаме толкова сериозни традиции от Възраждането насам, и българската нация се създаде и оцеля благодарение на просветата, на читалищата и на българското училище. Важно е и уважението на родителите, защото, за съжаление, като че във вкъщи се формира до голяма степен отрицателно отношение към учителите, а те в наши дни трябва да се справят, освен с познанието и с уроците, и с агресията в училище", каза вицепрезидентът, цитирана от БТА.

По думите й трябва да се върне самочувствието на българските учители, защото от тях в момента се иска много. Все по-трудно може да се задържи съзнанието на едно дете и да се прикове вниманието му в час, защото сега децата са доста информирани, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова добави, че по тази причина учителите трябва да притежават много качества - да имат лична харизма и да обичат професията си, защото това най-добре се усеща от децата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
5
 
! Отговори
Истина е ! преди 5 години
Вместо президент получихме червената деполитизирана дебелана Йотова, ***(г-жа Лъжа) и дългата глуповата Деса в комплект.
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А от де пари ***? То и на лекарите и на много други трябва да им се вдигнат заплатите ама... Баси червения популизъм.
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добре смятат в президентството - математици от класа.
106
3
 
7
 
! Отговори
Божил преди 5 години
Това изявление вещае,че БСП е планувало 300% инфлация още в първите 6 месеца на своето управление.
105
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако партията на тая върне и половината от заграбеното през прехода, ще има за 3000 лв заплата на всички.
104
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Логиката и е вярна ако заплатата е по висока ще има по голям интерес към работните места учител, позравления стигнахте до буквата"а" време да научите как да пишете буквата "Б", т.е. ще трябва да разработите икономически механизъм как да стане това, естествено азбуката продължава и следва "В" имате висококлалифицирани кадри но и трабва МОН качествено управление на тези кадри, без менижмън не става и т.н. докато получите продукт висококлалифициране ръка която предизвика супер икономичеки разстеж.
103
5
 
9
 
! Отговори
komitata преди 5 години
комунизма винаги е бил популистки и не е почивал на пазарни и икономически принципи.Йотова и хабер си няма кой изкарва парите на партиите и държавните служители в БГ Учителите им увиличиха достъчно зплатите но образуванието не само не се подобри но и повече затъна . Много скоро няма и да остан емного за обучение в държавата по-вечето млади хора изчезнаха и учат в чужбина
102
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да направите 5000 лева заплатите им пак ще са толкова про0сти като учениците си)
101
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А заплатата на този дето бачка и от данъците му се плаща заплатата и на даскалите освен другите тунеядци пак ли ще е 600 лева?Паре откде? А?
100
2
 
17
 
! Отговори
педагожка преди 5 години
Има села в България в които българския език е непознат. Това си начукайте в *** глави. Какво ще ги учиш тези деца ? Ако управляващите продължават да мислят , че държавата е София, Пловдив и Бургас, са много зле.
99
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Станишев ни остана ПЛОСКИЯ ДАНЪК! И Борисов обешаваше да го махне, но забрави покрай магистралите:))), улисани в строежи на къщи за гости, грабеж на европроекти и др. такива важни за политиците действия.
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
fake news.
97
1
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Защо никой не споменава, че заплатиге на евродепутатите трябва да се вдигнат до 30 000 евро?
96
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите са много нагли....Само преди 3 години бяха на власт и заплатите за млади учители бяха 600 лева.Днес са около 1000 лева, но тази лелка вика, трябва да са 2 хиляди.Ако пак дойдат на власт, пак ще се крият като мишки един мандат и ще пълнят банковите си сметки.
95
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе как може да има синдикати в училище ? те искат постоянно пари
94
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тази г-жа ги раздава парите като ББ! И Сидеров и патриотите бяха много щедри в обещанията за заплати и пенсии. Никой не споделя визия за развитие на икономиката, на публичния сектор, пазари и т.н. Парите няма да паднат от Марс, господа! След толкова кражби и Европа ще спре да дава. Нито един не говори като истински политик и държавник, загрижен за бъдещето на България. Не мога да повярвам колко са елементарни и ниско интелигентни.Или ние сме такива?
93
0
 
20
 
! Отговори
33 преди 5 години
Красиви , но празни думи ! Реалността е много различна особено в смесените райони, ромите , селските деца . С бедна база и общо взето слабо подготвени учители - не че няма и добри , но са единици .Защо се правим , че работите вървят , че правим успешна реформа ,когато единственото нещо , което крепи образованието са частните уроци .Но нещата ще ни ударят жестоко само след 5-6 години !
92
2
 
24
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
Като бяхте на власт що не ги направихте ?
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пилето на грил и тук е 10 лв, ***!
90
7
 
5
 
! Отговори
Смешни сте преди 5 години
Квартира 300 паунда, означава, че си живял с поне още 7 души. Кутия цигари е 10 паунда, пиле на грил 10-14 паунда.... Виж ако си купувал студена храна преди срока за годност от теско, може и да е колкото в България.