Йотова пресметна: Заплатата на млад учител - поне 2 хил. лв.!

Да се върне престижът на професията, призова вицепрезидентът
147
Йотова пресметна: Заплатата на млад учител - поне 2 хил. лв.!
Снимка: БТА

Заплатата за един млад учител не трябва да бъде под 2000 лева, за да може тези хора да ги задържим в системата на образованието. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, попитана какво трябва да е адекватното възнаграждение на учителите, за да се чувстват значими.

Още по темата
Илияна Йотова участва в церемонията за връчването на наградите от 22-ия Национален конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители към КНСБ. Тя отбеляза, че сега младите хора завършват университета и започват да работят като учители, но докато си намерят по-добра и по-платена работа.

Строят шест училищни сгради в София, планират още четири

Конкурсът "Учител на годината" е един от най-престижните конкурси и годишни награди, които се получават в България, но имаме още какво да направим за учителите, каза вицепрезидентът. 

Йотова отбеляза, че не са важни само заплатите, а да се върне престижът на българския учител.

"Да се върне и общественото съзнание за важността на учителската професия, защото имаме толкова сериозни традиции от Възраждането насам, и българската нация се създаде и оцеля благодарение на просветата, на читалищата и на българското училище. Важно е и уважението на родителите, защото, за съжаление, като че във вкъщи се формира до голяма степен отрицателно отношение към учителите, а те в наши дни трябва да се справят, освен с познанието и с уроците, и с агресията в училище", каза вицепрезидентът, цитирана от БТА.

По думите й трябва да се върне самочувствието на българските учители, защото от тях в момента се иска много. Все по-трудно може да се задържи съзнанието на едно дете и да се прикове вниманието му в час, защото сега децата са доста информирани, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова добави, че по тази причина учителите трябва да притежават много качества - да имат лична харизма и да обичат професията си, защото това най-добре се усеща от децата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
10
 
! Отговори
Съвременник преди 5 години
Аз съм на 71 години.През 60те имаше основен предмет ,,Основи на комунизма"/всички набори го имат в дипломите си/.Другарката Йотова ни обясняваше как той ще победи и в края на 80те ,парите ще загубят смисъла си,а ние ще живеем едва ли не в рая,докато ,,капитализъма" загниваше!?И каква стана тя,ние се надявахме на техните заеми ,те спряха да ни дават и ,,изгнихме" ние-целият СИВ. А светът отиде напред, без социализъм.А младите не могат да преценят че сега е в пъти по добре от тогава въпреки всичко
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова целта е в часа децата нищо да не разберат и после родителите да плащат частни уроци където ще се обясни добре.
67
7
 
1
 
! Отговори
Орешарски преди 5 години
Секси е вицето!
66
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 62Затова трябва да има повече частни училище и градини
65
2
 
18
 
! Отговори
бивш учител преди 5 години
Бях учител по информатика и математика.Отказах се и станах програмист за 3 пъти повече пари.Ако не бях сменил работата нямаше да успея да се оженя. Жените реагират по съвсем различен начин ,като кажеш че си учител и като кажеш ,че си програмист.
64
1
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Мога да ви кажа , на всяка една професия в България, какви са критериите по които трябва да се оценява, и какъв труд влагат хората!!!Дайте ми продукта на учителите, яде ли се , пие ли се, какво влагат и какво произвеждат?Опитаха се да махнат уравниловката от комунизма, защото има и кадърни учители, които влагат много знания и умения, за да научат децата, но нищо не се получи!Общото състояние на образованието е плачевно, както обича да казва професора социолог Иво Христов!Дейвид Маркъс!ЦРУ!!!
63
0
 
2
 
! Отговори
партийни гаджета преди 5 години
До Роб на влаЗтамекерета на БКП!
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако учителската заплата стане 2000 то в другите професии може да удари и 5000.
61
5
 
10
 
! Отговори
до 66 преди 5 години
Неграмотни и изостанали спрямо времето? Ами по-голямата част са на възраст доста над 50 г., защото младите не искат да се захванат с учителство за тия пари и предпочитат да работят професии, с които биха могли поне да си плащат сметките. Аз лично не бих обвинявал учителите за всичко, в крайна сметка те не решават нищо сами, всичко им се спуска от МОН и инспекторатите.
60
0
 
11
 
! Отговори
ПРОСТА СЕЛЯНКА! преди 5 години
*** на Георги Първанов! Дойде от село с партиен билет да ни учи в града!
59
3
 
3
 
! Отговори
До 65 преди 5 години
Ми защо не стана учител бе ?
58
2
 
4
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Ми дайте им 2000лв.Защо на един депутат който краде колкото може заплатата е 10000лв.+безотчетни и командировъчни а на човек който гради бъдещето е 750лв.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бюрократите навсякъде са едни и същи! Йотова за да не падне по-далеч от партийната дърво, не пропусна да каже и тя някоя глупост! Най-интересни са хора,които цял живот не са бутнали работа,а раздават обещания и пари,изкарани от други...За да не остана назад,аз пък мисля,че заплатата на младите учители трябва да е 4000,а на държавната администрация - под 2000!А колкото до Йотова смятам,че в президентството трябва да не вземат пари - Славата,че работят за България им стига!
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 63Учителската професия не е авторитетнаащ НЕ защото няма пари , а защото даскалите са неграмотни и изостанали спрямо времето. Програмата им е за килийно училище , а не за 2019 год. Губят всякаква комуникация с учениците и се опитват да оправят нещата с палката ..А това не води до нищо. Както се вижда вечв 20 год. Да вземат пример от интелигентни хора като Наков и други , които преподават и хората ги обичат и уважават.
55
6
 
22
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
СТИГА с тия учители бе!НЕПРЕКЪСНАТО им вдигате заплатите,което по принцип НЕ е лошо,но нещо..ФАНАХТЕ ДА ПРЕКАЛЯВАТЕ!Учителите са ЕДИНСТВЕНИТЕ "трудещи се",които работят по 3-4 часа на ден и то НЕ ВСЕКИ ден,ЕДИНСТВЕНИТЕ,които ползват ТРИМЕСЕЧЕН ПЛАТЕН ОТПУСК през лятото!!!!През почти половинвековния си живот НЕ съм чул някой учител,колкото и зле да е платен,да е НАПУСНАЛ школото,за да стане..заварчик,или стругар!!!!80 годишен пенсионер-шофьор нема да срещнете,но е пълно с 80 год. учители-пенс
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея пари ги плаща частния бизнес и хората работещи там и плащащи данъци. Преди да смятате, ще се съветвате с тях. Коя си ти да смяташ ...Тея които плащат те определят разберете го. Ако не ви кефи борсата ви чака отидете и плащайте данъци.
53
7
 
9
 
! Отговори
възпитаник преди 5 години
Че учителския труд е страшно стресов така е.Стреса не може да се мери с пари.Вярно е и друго-учителсдката професияа в момента не е престижна, и няма никакъв респект към учителите.А беше време ползваха едни големи показалки и ха се правиш на интересен отнасяш по някоя, ха си се оплакал в къщи ха шамар в къщи.А сега и копче не може да им каже учителя, еле с тази "стрателия" кояйто искат да я налагат сигурно ще пушат и дрогират и в час /дано не става / !
52
2
 
13
 
! Отговори
хм преди 5 години
Даскалите са масово (поне 50-60%) неграмотни, като гледам как пишат из социалните мрежи, че и на дъската.Вдигнете заплатите на лекарите и сестрите, че де що има читаво хваща пътя и тука остават само тия, дето в 50% от случаите си заслужават боя - нацупени пенсионерки и лелки, дето те гледат на кръв, защото трябва да ти обърнат внимание. Ама какво и да очакваш, като на една сестра в общинска болница заплатата е 580 лв. бруто с нощните смени....
51
2
 
9
 
! Отговори
Ало Ваньо!?!? преди 5 години
Малко информация от Канада от първа ръка, може да се свери и с архива на БНТ където Началникът на канадската полиция коментира финансовата политика на държавата, а тя е: Полицаят получава трудово възнаграждение /за толкова е учил/ на половината на учителя и на 1/4 от тази на начинаещ лекар. Просто общественият договор се спазва. Аз не дължа нищо на корумпираните милиционери, нито на трудоустроените за "политици" компрометирани същества.
50
8
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Само не разбрах, при социализма образованието ни по-добро ли беше, защото като слушам социолога професор Иво Христов, ние сме имали средни показатели за тогавашна Европа!???И защо ако е било толкова велико образованието, който напуснеше България, не го признаваха навън!!!???Агент Дарси Кейнър!ЦРУ!!!

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe